Erdal Çakır'dan Başkan Özlü'ye Olimpiyat Kavşağı mektubu

Erdal Çakır'dan Başkan Özlü'ye Olimpiyat Kavşağı mektubu
8.12.2021 - 18:33
Kaynak: Haber Merkezi
6

Düzce'nin tarihi ile ilgili önemli yere sahip Olimpiyat Kavşağı'nın başka bir isimle değiştirilmek istenmesine karşın tepkiler devam ederken, Düzce'nin en eski iş insanlarından olan ve Düzcelilerin ağabey olarak seslendiği Erdal Çakır, Başkan Özlü'ye açık mektup yazdı. 

İşte o mektup;

Sn. Başkanım, Bakanım Faruk ÖZLÜ'ye


1958 yılında şimdiki Olimpiyat kavşağı içinde kalan petrol Ofisi akaryakıt istasyonu yanında köfteci dükkanı ile birlikte hizmete açılmış idi. Çok sade bir görünümde işyeri idi. Olimpiyat şampiyonu Gazanfer Bilge’nin Finlandiya’dan temin ettiği imkanla modern dinlenme ihtiyacı ortaya çıkmış idi. Olimpiyat şampiyonu olan yakın arkadaşı Hamit Kaplan ile birlikte bu mütevazi işyerini devlet kurumu olan Petrol Ofisinden kiralayarak faaliyete başlamışlardı. Düzce o yıllarda sayılı işyerinin (kereste atölyeleri) bulunduğu mütevazi bir kasaba hüviyetindeydi.


   Gazanfer Bilge firmasının kısa sürede gelişmesi İstanbul-Ankara arası 15 dakika ara ile otobüs kaldırması Olimpiyat tesislerini kısa sürede hareketlendirmiş idi. Türkiye’nin her bölgesinden otobüsler mola vermek için uğramaya başlamışlardı. Bu durum çevredeki köylerin gelişmesine; et, süt, meyve gibi ürünlerin değer bulmasını sağlamış idi. Ayrıca bir takım hediyelik yöresel eşyaların pazarlanma imkanını da sağlamaktaydı. Ayrıca önünde bulunan küçük bir havuz (dilek havuzu) da mola verenler tarafından dilden dile anlatılır olmuştu.  


      Olimpiyat tesislerinin bu gelişmesi E5 üzerinde Öztürk, Çoban, Kervan ve takiben Kemal Kuru ile Hacı Dayı tesislerinin de gelişmesinin önünü açmıştır.


     Bolu ilimizin gölgesinde kısıtlanmış Düzce ilçemiz bu tesisler sayesinde Türkiye’ye açılmış, kereste, parke ve sunta sanayisinin gelişmesine fayda sağlamıştır. Ayrıca Düzceli yardımsever kavramının oluşmasında bu tesisler rol oynamıştır.


    Olimpiyat ( kelime olarak çok güzel bir sözcüktür) Dünya ölçeğinde sporun ruhunu açıklayan bir simgedir. Düzce’mizin tarihi, ekonomik, sosyal, kültürel ve sporun gelişiminde ve en önemlisi Düzceli kavramının pekiştirilmesinde Olimpiyat Tesislerinin önemli ve öncü bir rol oynadığının bir lise ve iktisat fakültesi öğrencisi olarak gördüğüm için kavşak tabelasının bir yarışma ile tespit edilerek “ OLİMPİYAT KAVŞAĞI “ tabelasının olimpiyat şampiyonlarımıza da vefa duygumuzu da gösterecek şekilde uygun bir yere konulması Düzceliye yakışır diye düşünüyorum. Bu vesile ile her iki güreşçimize Allah’tan rahmet diler, Gazanfer Bilge’nin hayatta olan eşine uzun ömürler diler ellerinden öperim. 


     Saygılarımla...


Editör: A. Gölge