Tehlikeli köpek ırk sahipleri için ciddi yaptırımlar geliyor

DüzceSonHaber

Tehlikeli köpek ırk sahipleri için ciddi yaptırımlar geliyor
29.12.2021 - 13:21
Kaynak: Haber Merkezi

Peş peşe yaşanan pitbul saldırıları tehlike arz eden köpek ırklarını yeniden gündeme getirdi. 14 Ocak, bu köpeklerin kısırlaştırılarak kayıt altına alınması için son gün. Peki, yeni yasal düzenlemeler ne olacak? Detaylar haberimizde.

Gaziantep’te 2 pitbulllun saldırısına uğrayan 4 yaşındaki Asiye ağır yaralanmıştı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde doku nakli yapılan küçük kıza seri operasyonlar yapılıyor.

Küçük Asiye’nin yaşadığı korkunç olay, tehlikeli ırk köpeklerin bakımlarının nasıl olması gerektiğini ve sorumsuz sahipler hakkında yapılması gereken cezai işlemleri gündeme getirdi.

6 tehlikeli köpek ırkı

Tarım ve Orman Bakanlığı tehlikeli köpek ırkı listesini Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı olarak güncellemişti.

Parklar bu köpekler için yasak

Geçen yıl kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu'na göre tehlikeli ırk kabul edilen köpekler dışarı ancak ağızlıkla çıkarılmalı. Çocuk oyun parkları ve yakınlarında gezdirilmesi de yasak.

Köpeklere mikroçip takılacak

Tehlike arz eden bu köpek ırkları kısırlaştırılacak, aşıları tamamlanacak.

Mikroçip ve kontrol işlemlerinin tamamlanmasının ardından ise il veya ilçe tarım ve orman müdürlüklerince kayıt altına alınacak. Bir nevi pasaportları olacak.

Kayıt için son tarih 14 Ocak

Tehlike arz eden 6 ırktan köpeği olanların devlete bildirmeleri zorunlu. Kayıtlar için son tarih 14 Ocak 2022 olarak belirlendi.

Hayvanlarını kaydetmeyen sahiplere para cezası

Verilen süre içinde kayıt işlemlerini tamamlamayan ve kısırlaştırmayan hayvan sahiplerine 11 bin lira para cezası uygulanarak, köpeklere el konulacak.

Bu tarihten sonra bu köpeklerin sokağa terk edilmesi halinde ise köpek sahiplerine 30 bin lira ceza verilecek.

Ayrıca tehlikeli ırklar sadece kayıt altına da alınmayacak. Rehabilitasyon ve eğitim süreci de olacak. Konu hakkında yapılacak çalışmalar Bakanlığın gündeminde.

İhmal edilen durumlarda hapis cezası da var

Ayrıca, Türk Ceza Kanunu hükmünce, sorumluluğu altındaki hayvanın başkaları için tehlike arz etmesi durumunda, sahiplerine 6 aya kadar hapis cezası da uygulanabiliyor.

"Gözetimi altında bulunan hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakan veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal gösteren kişi, altı aya kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır."

81 il valiliğine genelge gönderildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise dün sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlarla ilgili 81 ilin valilik ve belediyelerine genelge gönderdi.

Sorumluluğunu yerine getirmeyen belediyelerin de hukuki veya cezai sorumlulukları olduğu vurgulandı.

Sahipsiz hayvanlar bakımevlerinde rehabilite edilecek

Tehlike arz eden bu hayvanların sahipleri, hayvanın en yakın bakımevine bırakmayı isterse bu talep geciktirilmeksizin yerine getirilerek, rehabilite edilen hayvan bakımevinde tutulacak.

Ayrıca, sahipsiz hayvanlar bakımevlerinde rehabilite edilecek.

Genelge ile bu yasakların uyulmasına kati suretle uyulması sağlanacak.

Sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlarla ilgili 81 il valiliğine genelge gönderildi

Belediyelerce, genelge hükümlerinin uygulanmasında alınacak tedbirlerle sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanların yaşama hakkı ihlal edilmeyecek.

İnsan yaşamını tehdit eden üzücü hadiselerin tekrar yaşanmaması için de vatandaşların ve bilhassa çocukların can güvenliğinin temini amacıyla tedbirlerin uygulanmasında herhangi bir aksaklığa mahal verilmeyecek.


Editör: A. Gölge