Başkan Özlü’den radikal bir karar daha! Belediye binası yıkılıyor

DüzceSonHaber

Başkan Özlü’den radikal bir karar daha! Belediye binası yıkılıyor
16.06.2022 - 22:36
Kaynak: Haber Merkezi
1

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Cedidiye meydan projesi kapsamında mevcut belediye binasının yıkılacağını ve yerine dükkanlar yapılacağını açıkladı. Özlü, belediyenin Valilik binasına, Valiliğin de eski Düzce lisesinin bulunduğu yerde inşa edilecek binaya taşınacağını söyledi.

Özlü, yeni hazırlanan Cedidiye meydan projesinin tanıtım toplantısında, dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Cedidiye projesi için 2 yıldır çalıştıklarını anlatan Özlü,  göreve başladığında Cedidiye meydanında bir kargaşa olduğunu düşündüğünü belirterek, “Bir meydan düşünün bir yanında gecekondu binalar, hemen yanında klasik mimaride bir cami var. Onun yanında da Düzce Belediyesi’nin modern mimaride bir binası var. Bir meydanda 3 ayrı mimari var. Mimarlar her eser devrinin ruh halini yansıtır dediler. Aynı yerde gece kondular, klasik cami var ve modern mimari var. Bu nasıl bir ruh halidir ki, 3 eserde son 50 yılda yapılmış. Bu kargaşaya bir çözüm bulmak istedik. Önceliğimiz mülkiyet sahipleri. Burada çok dikkatliyiz. Arkadaşlarımızla tek tek konuştuk. Onlarla anlaşarak gecekondu yapıların yıkılması kararı aldık” dedi.

MİNARELER

Özlü, “Düzce için en güzelini yapacağız. Mimarlarımızı çalıştırdık. Biz bu projeyi yaparken tarihi eser konusunda uzman mimarlarla çalıştık. Burası Düzce’nin merkezinde. Ancak minareleri tenekeden. Hiç Düzce’ye yakışan bir hal değil. Vakıflardan inşaat programına alındı.  Yeni minareler 42 metre boyunda, 2.2 metre çapında olacak. Caminin minareleri yenilenecek” diye konuştu.

FİKRİMİ DEĞİŞTİREBİLİRİM

Başkan Özlü, Cedidiye meydan projesini Düzcelilerin beğenisine sunacaklarını vurgulayarak şöyle devam etti:

“Şöyle anlaşılmasın Faruk Özlü Ankara’ya gitti mimarlarla görüştü ve yapılacak. Düzceliler beğenirse projeyi yapacağız. Eğer Düzceliler beğenmezse başka bir şey yapacağız. Ben fikirlerini değiştiren birisiyim. Daha iyisi varsa ben fikirlerimi değiştiririm. Bu tartışma sürecinde daha iyi proje ortaya çıkarsa fikrimi değiştirir, hiç alınmam ve kırılmam. Akıl akıldan üstündür derler.”

BELEDİYE BİNASI

Özlü, Cedidiye meydan projesinin detayları konusunda şu bilgileri aktardı:

“İçinde bulunduğumuz alanda 1 cami 1 meydan ve 1 belediye binası var. Proje alanı 10 bin 402 metrekare. Burada Selimiye gibi, Süleymaniye gibi eser yapmak istiyoruz. Cami, meydan ve çarşı tarihimizde de hep bir arada ele alınmıştır. Bu caminin etrafını çevirecek olan alanlar ticari alanlar olacak. Proje 2 etaplı. Birinci etapta söz konusu olan yer özel mülkiyet sahibi olan kişilerin yerleri. Burada mülkiyet sahipleri ile anlaştık. O anlaşmaya göre tadilat yapacağız. 2. Etap karşı taraf. İçinde olduğumuz binanın olduğu yer. Burada ortaklarımız Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün burada arazisi var. Meydan 8 bin 600 metrekare bir meydan oluşuyor. Açık ibadet alanı olarak gösterilen yerde asıl esas unsur camidir. Caminin siluetinin kapanmaması ve her yerden rahatça görünmesini istiyoruz. 1. Etapta 24 adet ticari birim, 1 adet kütüphane, 1 adet vakıf birimi, 1 adet danışma, 1 adet imam odası, 1 adet diyanet odası, 1 adet ofis, 2. Etapta ise 60 adet ticari birim oluşacak.”

CAMİ, MEYDAN VE TİCARİ ALANLAR 

Özlü, “Bu yapılar yıkıldığında bana çok talep geldi. Bunları yıktınız kamulaştırın ve burası meydan kalsın diye talep geldi. Bu mümkün mü, evet mümkün. Oturulur anlaşılır, ama öyle bir şey yapalım ki, biz bu işi bıraktıktan sonra burası bozulmasın istiyoruz. Biz şu anda görevdeyiz. Bu görevler geçici. Biz buradan gittikten sonra burası bozulmasın. Burasını kamulaştırırız olur ya benden sonra gelecek arkadaş akrabalarını çok seviyordur, iyilik severdir. Burasını bozar. Biz bizde sonra bozulsun istemiyoruz. Böyle güzel bir yapının önüne hiç kimse yakınlarını, eşlerini, dostlarını veya aynı siyasi parti mensuplarına kıyak geçemez” dedi.

 KUYUMCULAR OLSUN

ÖZLÜ, konuşmasında, “Bakın millet bahçesini yaptık Düzce açıldı. Ben daracık yerlere sığmak istemiyorum” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anlaştığımız hisse sahipleri ile sözleşmeleri imzaladık. 1 temmuz tarihinde inşaata başlayacağız. Bu birinci etap için olacak. 2. Etapta Düzcelilerin takdirine bırakacağız. 1. Etabı 6 ayda bitireceğiz. Meydanda hiç ağaç görünmüyor dediler. Ağaçlar var. Birinci önceliğim ağaç. 10 bin 400 metrekarelik alanda mimari uyum olacak. Burada dükkanlar çok değerli olacak. Benim gönlüm arzu eder ki tüm kuyumcular burada olsun isterim.”

BELEDİYE BİNASI

Başkan Özlü, mevcut belediye binasının yıkılması konusunda “Belediye binamızın olduğu yer Milli Emlak’ın. Burası yıkıldığı zaman burada bir ticari kayıp var diye düşünülüyor ancak, yerine yapacağımız ticari binalardan Milli Emlak bir yer sattığı zaman gelirin yüzde 40’ı belediyeye gelir. Bizim kaybımız olmayacak. Buradaki imar değişikliği ve oluşacak olan çarşının gelirinin yüzde 40’ı bize gelecek.

OTOPARK

Faruk Özlü,  meydanın altına otopark düşündüklerini, ancak toprağın altına otopark yapmanın üste yapmaktan daha farklı olduğunu kaydetti. Özlü, “Şu anda İSPARK ile görüşüyoruz. Orada robotik otopark yapacağız. Şehrin trafiğini merkeze çekmek istemiyoruz. 50-60 metre bir yerde kamulaştırma yaparak otopark yapacağız. Belediyenin altındaki otoparkı da bırakacağız ve orası halka açık olacak” diye sözlerini tamamladı.

 


Editör: D. Son Haber