Çocuklarınız için oyuncak seçerken dikkat edin geleceğini şekillendiriyor

DüzceSonHaber

Çocuklarınız için oyuncak seçerken dikkat edin geleceğini şekillendiriyor
8.02.2022 - 12:22
Kaynak: Haber Merkezi

Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojileri İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Hasırcı, oyuncak seçerken dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Yerli kültür, yabancı kültür tarafından işgal ediliyor. Ninja Kaplumbağalar çizgi filmi çıktı, pizza tüketimi Türkiye'de arttı. Milli değerlerimizi yansıtan oyuncakların tekrar üretilmesini amaçlıyoruz" dedi.

Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojileri İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Hasırcı, oyuncak seçimi konusunda ailelere uyarıda bulundu. Doç. Dr. Hasırcı, yerli kültürün yabancı kültür tarafından işgal edildiğini belirterek, "Oyuncaklar bir milletin fertlerinin karakterlerini, davranışlarını değiştirebilen araçlardır. En dramatik olanı da yerli kültür, yabancı kültür tarafından işgal ediliyor. Her zaman verilen örnektir. Türkiye'de bizler çocukken pizza tüketimi hemen hemen yoktu. Ancak Ninja Kaplumbağalar diye bir çizgi film çıktı. Pizza tüketimi Türkiye'de arttı ve piyasadaki pazar payı belli. Aslında bu gayet planlı bir çalışmaydı. Dolayısıyla yerli oyuncaklar, yabancı oyuncaklar tarafından işgal ediliyor ve tüketim alışkanlıkları dahi değişiyor" dedi.

'OYUNCAK ÇOCUĞUN KARAKTERİNİ ŞEKİLLENDİRECEK'

Doç. Dr. Hasırcı, "Toplum olarak çocuklarımıza oyuncak seçerken dikkat etmemiz gereken şey şu ki seçtiğimiz oyuncak, yani çocuğun oynayacağı oyuncak, ileride o çocuğun karakterini şekillendirecek. Hitler dahi dünya savaşı çıkaracağı zaman bu amaca hizmet eden oyuncaklar ürettirmeye başladı. İstanbul Oyuncak Müzesi ziyaret edildiğinde 1930'lu yıllarda Hitler'in savaşan askerler, ambulanslar ve sıhhiye askerlerinin olduğu bir oyuncak grubu olduğunu görebilirsiniz. O oyuncaklarla oynayan çocuklar, 2'nci Dünya Savaşı'nda savaşan genç insanlar oldular. Bizler de oyuncak seçerken çocuğun karakterini büyük ölçüde şekillendireceğini ve kültürün de sonraki nesillere oyuncaklar sayesinde aktarılacağını göz önünde bulundurmamız gerekiyor" diye konuştu.

'MİLLİ DEĞERLERİMİZİ YANSITAN OYUNCAKLAR TEKRAR ÜRETİLMELİ'

Milli değerleri yansıtan oyuncakların tekrar üretilmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Hasırcı, şöyle konuştu: "Bizlerin küçüklüğünde oynadığımız yerli ve milli karakterlerin oyuncakları, teknolojinin de gelişmesiyle yerini yabancı kültürlerin kahramanlarına bıraktı. Bizim küçükken oynadığımız oyuncakları şimdi çocuklara göstersek tanımıyorlar ama Superman'ı ya da Batman'ı hangi çocuğun eline verirseniz verin oynuyorlar. Bu üzücü bir durum. Amaçlarımızdan biri de milli değerlerimizi yansıtan oyuncakların tekrar üretilip, çocuklarımızın bu oyuncaklarla oynaması ve çocuklarımızın bu yolla tüketim alışkanlıklarının terbiye edilmesidir."


Editör: A. Gölge