Tarımsal atıklar ürüne dönüşüyor

DüzceSonHaber

Tarımsal atıklar ürüne dönüşüyor
2.03.2022 - 11:13
Güncelleme 2.03.2022 - 11:16
Kaynak: Haber Merkezi

Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Süleyman Korkut, ihtisaslaşma sürecinde Düzce Üniversitesi’nin tarımsal atıklardan elde ettiği ve üretmeyi planladığı ürünlerle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

 Ülkemizde Bitkisel Atık Miktarı Yıllık 62 Milyon Ton

Tarımsal atıkların döngüsel ekonomideki rolüyle ilgili istatistiki bilgiler vererek açıklamalarına başlayan Prof. Dr. Süleyman Korkut, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Biyokütle Enerjisi Potansiyeli Atlası verilerine göre; ülkemizde bitkisel atık miktarının yıllık 62 milyon 206 bin 754 ton olduğunu söyleyerek, bu atıkların 46 milyon 279 bin 245 tonunun tarla bitkilerinden 11 milyon 889 bin 396 tonunun sebze bitkilerinden, 4 milyon 038 bin 114 tonunun ise bahçe bitkilerinden kaynaklandığını ifade etti.

Değerlendirilen Tarımsal Atıklar Üreticiye Kazanç, Milli Ekonomiye Önemli Katkı Sağlıyor

Değerlendirilmediği takdirde pek çok çevresel soruna neden olan tarımsal atıkların, katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüldüğü zaman üreticiye kazanç sağladığı gibi, toplumsal kalkınmaya ve milli ekonomiye önemli katkılar da sağlayacağına dikkat çeken Prof. Dr. Korkut, değerlendirilen tarımsal atıkların çevreye olan olumsuz etkisinin ortadan kalktığını ve özellikle kırsal kesimdeki dar gelirli vatandaşlar için gelir elde etme kapısı olduğunu belirterek çok çeşitli ürün eldesine olanak sağlaması dolayısıyla da girişimciler açısından yeni yatırım alanları oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜTAGAM) bünyesinde; Mantar Kompostu Hazırlama Laboratuvarı, Mantar Üretim Laboratuvarı, Tarımsal Kompost Üretim Laboratuvarı ve Malç Materyali Üretim ve Araştırma Laboratuvarı olmak üzere aktif olarak 4 laboratuvarın yer aldığını ifade eden Korkut, bu laboratuvarlarla ilgili bilgilendirmede bulundu.

Düzce Üniversitesi Laboratuvarlarında Ses Getiren Çalışmalar

Prof. Dr. Süleyman Korkut, “Mantar Kompostu Hazırlama Laboratuvarı'nda; hâlihazırda tıbbi mantar olan Shiitake Mantarı'nın (Lentinula edodes) misellenmiş mantar kompostu Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Çağlar Akçay kılavuzluğunda Öğr. Gör. Recai Arslan tarafından üretilmekte olup talep olması durumunda İstiridye Mantarı (Pleurotus ostreatus) ve Reishi Mantarı’nın (Ganoderma lucidum) misellenmiş mantar kompostu da üretilebilecektir. Ayrıca mantar kompostu dışında yine bu mantarların kendisi de belirttiğimiz akademisyenlerimiz tarafından üretilmektedir. Tarımsal Kompost Üretim Laboratuvarı'nda; zirai atıklardan üretilen ve suni gübre yerine kullanılan tarımsal kompost üretimi, Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Zübeyde Filiz Arslan kılavuzluğunda Öğr. Gör. Dr. Faik Ceylan tarafından yapılırken, Malç Materyali Üretim ve Araştırma Laboratuvarı'nda; zirai atıklardan üretilen ve küresel iklim değişikliğinin söz konusu olduğu günümüzde bitkinin su ihtiyacını azaltan malç üretimi de, yine Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Zübeyde Filiz Arslan kılavuzluğunda Öğr. Gör. Dr. Faik Ceylan’ın katkılarıyla gerçekleştirilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Millet Bahçeleri, Milli Parklar ve Üniversite Kampüs Alanları İçin Sincap ve Kuş Yuvası İmalatı

Ayrıca Düzce Üniversitesi Ahşap İşleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile ortaklaşa olarak Prof. Dr. Cengiz Güler ve Doç. Dr. Hüseyin Pelit öncülüğünde, DÜTAGAM’dan Öğr. Gör. Recai Arslan’ın kompozit levha üretimindeki katkısı ile çeşitli tarımsal atıkların kullanılarak imal edilen kompozit malzemeden millet bahçeleri, milli parklar ve üniversite kampüs alanları için Sincap ve Kuş Yuvası imalatı yapıldığı bilgisini de paylaştı.

Kurum ve Kuruluşlarla Önemli İş Birlikleri

Ziraat Mühendisleri Odası Düzce Şubesi ve Düzce Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile ikili iş birliği çerçevesinde yakın iletişimde olduklarını söyleyen Prof. Dr. Korkut, TOBB Düzce Kadın Girişimciler Kurulu ile bir araya gelerek Merkezin üretimini gerçekleştirdiği misellenmiş mantar kompostu, tıbbi ve yenilebilir mantar, tarımsal kompost ve malç materyali üretimi ile ilgili kadın girişimcilere ve halka sertifikalı eğitimler verilmesi konusunu istişare ettiklerini dile getirdi. Ayrıca Sıfır Atık felsefesi doğrultusunda tarımsal atıkları değerlendirme ve gelir elde etme konularında iş birliği yapılması, her türlü zirai atığın katma değerli ürünlere dönüştürülebileceği düşüncesinin halka anlatılması, proje yazma eğitimleri verilmesi ve birlikte çeşitli projelere imza atılması konularında görüş alışverişinde bulunularak ikili işbirliği olanaklarının daha da geliştirilmesinin öneminin vurgulandığını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Süleyman Korkut; Merkez Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Zübeyde Filiz Arslan ve Doç. Dr. Çağlar Akçay, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek ile birlikte Düzce Belediyesi Kapalı Entegre Katı Atık Ayrıştırma, İşleme ve Enerji Üretim Fabrikası'nı ziyaret ettiklerini belirterek, Envio Enerji Üretim A.Ş. Yöneticisi Erkan Yalçın, Düzce Katı Atık Birliği Müdürü Çevre Mühendisi Emrah Gülmez ve Düzce Atık Ayrıştırma İşleme ve Enerji Üretim Tesisi Sorumlusu İnşaat Mühendisi İzzet Çınar ile iş birliği imkanları hakkında görüşme gerçekleştirdiklerini dillendirdi.

Yürütülen Bilimsel Projeler

Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası’nın TR42/21/SOGEP/D-AK referans numarası ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın 2021 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında desteklendiği “Tarımsal Atıkları Değerlendiriyoruz, İstihdamı Artırıyoruz” başlıklı projede Düzce Üniversitesi’ni temsilen DÜTAGAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Zübeyde Filiz Arslan ve Öğr. Gör. Dr. Faik Ceylan’ın yer aldığını söyledi.

DÜTAGAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Çağlar Akçay yürütücülüğünde TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında “Tarımsal Atıklarımızı Yakmayalım; Mantar, Malç ve Kompost Üretelim” başlıklı proje hazırlandığı bilgisini aktaran Prof. Dr. Korkut, yine DÜTAGAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Çağlar Akçay tarafından “Tarımsal Atıklardan Kompost ve Yenilebilir Mantar (Pleurotus ostreatus) Üretimi”, DÜTAGAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Zübeyde Filiz Arslan tarafından ise “Dış Mekân Süs Bitkilerinde Sorun Olan Yabancı Otlara Karşı Bazı Bitkisel Atıkların Malç Olarak Kullanım Olanakları” ile “Düzce İlinde Tıbbi Bitki Üretiminde Sorun Olan Yabancı Otlara Karşı Bazı Malç Materyallerinin Etkisi” başlıklı Bilimsel Araştırma Projelerinin (BAP) yürütüldüğünü ifade etti.

Bugüne kadar DÜTAGAM olarak laboratuvar ve personel imkânları çerçevesinde 5 farklı ürün üretmeyi başardıklarının altını çizen Prof. Dr. Süleyman Korkut, daha fazla ürün ürütme gayreti içerisinde olduklarını belirterek sözlerini sonlandırdı.

 


Editör: D. Son Haber