TERAZİSİ NAMUSU KADAR EKSİK OLAN FINDIK TÜCCARLARI SÖZÜM SİZE..

  • 11.09.2021 13:12

Bir toplumda sosyal adaletin sağlanabilmesi, karşılıklı hakların korunabilmesi için her şeyden önce ölçü ve tartının doğru ve düzgün olması gerekir. Herkes emeğinin karşılığını alabilmesi için adaletin yerini tam ve eksiksiz yerini bulabilmesi için iki şart vardır.

Biri bizzat ölçeği tam yapmak; eksik, fazla veya yanlış alet kullanmamaktır.

İkincisi de, tam ve doğru alıp tartmaktır. Ölçme ve tartmanın doğru olması, bir hak, adâlet anlayışı, din ve vicdan meselesidir.

Ölçüyü, ölçeği ve tartıyı doğrultacak olanlar bunlardır. Vicdanlardan hak ve adâlet fikrini kaldırdığınız zaman, doğru aletle ölçerken bile yanlışlık yapmaktan çekinmezler. İnsanlar başkalarının haklarını kendi haklarıyla bir tutarak ölçü ve tartıda doğru ve dürüst olma duygusundan yoksun oldukları sürece; alırken fazla, verirken eksik yapmaktan kurtulmaları mümkün değildir.

Bunun için önce vicdanları düzeltmek, sonra da ölçü ve tartı aletlerini ıslah etmek gerekir. Bu da vicdanlara Allah korkusu ve ahiret inancını yerleştirmekle olur. Ölçü ve tartıda hile yapmak, doğru dürüst hareket etmemek büyük günahtır.

Kur'an-ı Kerim'de, ticaret erbabı ölçü ve tartıda eksiklik yapmamaları için şöyle uyarılır:

"Ölçü ve tartıda hile yapanların vay haline! Onlar, insanlardan ölçüp alırken eksiksiz alırlar. Kendileri onlara ölçerek veya tartarak sattıkları zaman eksik verirler." (Mutaffifin, 83/1-3).

Türkiye'nin fındık üretiminin yüzde 24'ünün yapıldığı Düzce’de mahsullerin piyasa inmeye başlaması ile üreticilerden gelen şikayet ve ihbarları değerlendiren jandarma, emniyet, Düzce Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğü ekipleri, fındık alımı yapan tüccarların iş yerlerine operasyon düzenliyor. Sabah işe gelirken şehir merkezinde fındıkçıların önünde jandarma ekipleri vardı. Saat 9:00 da Kent merkezi ve ilçelerinde eş zamanlı düzenlenen operasyonda, 11 iş yerinin kantarlarında usulsüz ölçüm yapıldığı tespit edildi. Söz konusu iş yerlerinde bulunan 24 kantar ve tartılara el koyan ekipler, işletmeler hakkında idari işlem başlatılmış durumda..

Bu esnafları nasıl gıdada tağşiş yapan firmaları bakanlık afişe ediyor ise tartıda da hile yapanları afişe etmeli. Yoksa bu milletin canını yakmaya devam edecek bu haramzadeler.

Bu kantarlardan bazıları çuvalların tartıldığı kantarlar. Bir jandarma görevlisi bir firmanın hem kantarının 7-8 civarında eksik tarttığını hem de randuman yapılan küçük terazinin %3-4 arası farklı tarttığını çiftçinin köylünün 1 ton fındıkta yaklaşık 2600TL hakkının hile ile gasp edildiğini söylüyor. Bazı terazilere araba kumandası gibi uzaktan kumanda takıldığını tespit etmişler. Bölgemizde Terazi kalibrasyonu ile ilgili bir firma yetkilisini aradım.

Sadece 1 esnaf söyledi. Her yıl terazisini kalibrasyonunu tam ve eksiksiz yapan Gümüşova’da bir fındık tüccarı.2 senedir birçok esnaf terazi kalibrasyonu yaptırmamış. Nasıl çözülür deyince 30 kilo kadar tartan market terazisi alacaklar.100 kilo tartıp bir iki çuval yapıp fındıkçı terazisi gelince ilk önce kendilerinin daha önce tarttığı fındığı tartacaklar.100 kilo geliyor ise fındığı verecekler.99 kilo geliyorsa dahi fazla verse fındığını o tüccara vermeyecek. Ama birde sen tartıyorsun 100 kilo uzaktan kumanda ile açıp doğru tartıyorlar onlar kendileri tartarken kumandaya basıp eksik tartıyorlar dedim. Oda bunu yapan ustalar olduğunu söyledi. Usta teraziyi doğru tartsın diye tamir edeceğine yanlış eksik tartsın diye kumanda takan usta. Allah’ta senin kumandanı bozsun. Milletin hakkına girmeye suça ortak olmaya utanmıyormusunuz. Köylünün çiftçinin alın terine, ekmeğine tecavüz eden bu haramzadelere niye ortak oluyorsunuz. Yatacak yeriniz yok sizin de.

Şimdi iyi namuslu ahlaklı terazisi doğru tardan fındık tüccarlarını tenzih ederek yazıyorum. Sizin hiç mi Allah’tan korkunuz yok. Terazisi namusu kadar eksik olan, çoluğuna çocuğuna haram yediren haramzadeler. Namusu terazisi kadar küçük olanlar vay halinize.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.