Prusias Ad Hypium Antik Tiyatro’da hayal edemeyeceğimiz harika bir olay oldu.. Sessiz, sedasız ve vefasız

  • 25.05.2022 12:47

Dün gece Prusias Ad Hypium Antik Tiyatro’da hayal edemeyeceğimiz bir olay oldu.

Düzce Belediye’si çalışanlarının 3 arkeolog hocanın ki bu değerli hocalarında ücretleri masrafları Düzce Belediyesi tarafından karşılanmakta. Tamamı neredeyse Düzce Belediyesi Sn Faruk Özlü’nün inanılmaz katkıları eşliğinde devam eden kazılarının ilk etap sonrası bir açılış vardı.

Üzüntüm şuydu.

Sayın Dr.Faruk Özlü’nün çok emek verdiği çalışanların gece gündüz çalışarak ineklerin otladığı bir alandan sanat icra edilebilecek bir alana dönüştürülen bu harika eser insanlığa kazandırılmış fakat bu kazılarda açılış organizasyonunda Düzce Belediyesi’nin bir flaması veya bayrağı  ve Sayın Faruk Özlü yoktu.

Zaten Düzce Belediyesi Kültür Hizmetleri  sosyal medya hesabında  tiyatro ve açılış duyurusu yoktu. Belediye sosyal medya hesabında 1 genel duyuru vardı.

Sanki bu Antik Tiyatroyu Düzce Üniversitesi kazmış ortaya çıkarmış oyunu da hazırlamış ve gösteriye sunmuş.

Bu harika eserin ve ortamın ortaya çıkmasında Sn.Faruk Özlü’nün inanılmaz inadı ve kararlılığı olmasaydı tiyatro oyununun olduğu alanda inekler koyunlar otlamaya devam edecekti. Seyircilerin oturduğu yerlerde de akşamcılar bira şişeleri ile muhteşem düzce manzarası eşliğinde alkollerini yudumlamaya devam ediyor olacaktı.

Gösterinin başında ortamın bu hale bir tarihi eser icra edilebilecek bir hale gelmesinde emeği olan emekçilere, öğretim görevlileri hocalara, Düzce belediyesine ve en fazlada Faruk Özlü’ye teşekkür edilerek seyircilere bir alkışlatılarak  ‘’oyunumuz başlıyor’’ denilmesi icap ederdi.

Ayrıca bu gösterinin icrası için buluna buluna bu gün mü bulundu. Hafta sonu emeği ve hakkı çok olan Faruk Özlü başkanında olduğu bir gün bulunarak bu gösteri yapılsaydı hatta bu gösteri Cuma, Cumartesi, Pazar günü ben inanıyorum ki tıka basa dolu olarak oynanarak muhteşem bir açılış tı ama seçkin ve üniversite çalışanları ve öğrencilerinin dışında Düzce halkının da olduğu gösterimler olsaydı daha enfes olacaktı.

Neyse yiğidi öldürmeden hakkını verelim.

En başta insanların herkesin şikayet ettiği gibi ‘’Ne yazık ki Düzce Belediyesi her şeyi olup bittikten sonra duyuruyor bu hep böyle ‘’ serzenişleri şikayetleri olacaktır. Kuşlar oyunundaki gibi elitlerin geldiği bir ortam olmuştu.

Duyuru yapılmamasına rağmen gelen seyircilerin yarısı dışarıda kaldı. Çoğu insan gösteri alanına dahi giremedi.

Konuralp yıllar sonra böyle bir kalabalık gördü. Caddelerde ara sokaklarda araç park edecek yer yoktu.

Hem duygulandık, hem gururlandık

2013 yılından bu yana yapılan kazı çalışmalarının 20 katını gerçekleştirilen  Antik Tiyatro sahnemizde, 2 Bin 300 yıl sonra ilk kez Düzce Üniversitesi Sahne Sanatları öğrencileri tarafından sahnelenen “Kuşlar” adlı oyunu hep birlikte izledik.

Ben o tozun toprağın içerisinde en başta emeği alın teri döken düzce belediyesi çalışanlarına bu eserin ortaya çıkmasına öncülük eden Dr.Faruk Özlü başkana ve tiyatro eserini icra eden emeği geçen öğrenci hoca ve Düzce Üniversitesi Güzel Sanatlar fakültesi ne bir kere daha teşekkür ediyorum.

Düzce adına AYAKTA ALKIŞLIYORUM.

Düzce bir sanat şehri olmaya devam ediyor. Hele hele bu antik tiyatroda Prusias Ad Hypium Antik Tiyatro’da  bir Sezen Aksu’yu dinler isek, bir Savni Sami Özer dinler isek bir Muazzez Ersoy dinlersek kim tutar o zaman Konuralp ve Düzce’yi.

Bu arada buralara gelmek için acilen evlerin restore edilerek, kamulaştırılarak, ve tarihi dokusu öne çıkarılarak restore edilmesi butik oteller ve yemek yeme ve içme alanları ile eski Konuralp hazır olmalı.

Burası Efes değil burası Milas değil burası Konuralp Düzce. Prusias Ad Hypium Antik Tiyatro diyebilmeliyiz.

Unutulmaz anların gelecek nesiller şahitleri olacak.

Buna inanmalıyız.

Teşekkürler emeği geçen herkese.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.