ECEL TAŞI VE CHP ERZURUM’DA HELALLEŞMEYE GELDİ..

  • 3.08.2022 11:46

Denizden 2 bin 155 metrelik yüksekliğiyle günümüzde  Gümüşhane’deki  birçok köyün iletişimi için cep telefonu vericilerine ev sahipliği yapan, eşsiz manzarasıyla ve heybetiyle gören herkesin dikkatini çeken Ecel Taşı var.

Bilmez çoğu kimse..

Hüzünlü hikayesini bilenleri duygulandıran, bilmeyenleri de meraklandıran Ecel Taşı’nın bölgede anlatılan hikayesi de şöyle:

Rus işgali sırasında vadi boyunca ilerleyen Rus askerleri Boyluca köyüne gelince teslim olmak istemeyen bir anne, henüz bir yaşına girmemiş çocuğuyla “Rus’a teslim olmaktansa ölürüm daha iyi” diyerek ihtişamlı kayalıklara doğru kaçar. Zorlu şartlarda kaçacak yeri kalmayan anne yaklaşan Rus askerlerine “Teslim olmayacağım” diyerek çocuğu ile metrelerce yükseklikteki kayadan atlayıp vefat eder. O gün bugün o taşa “Ecel Taşı” denilir.

 

 İnsanlar en sıkıştığı ve zor kaldığı durumlarda ecel teri dökerler. Hiç istemedikleri birilerinden yardım alabilmek için yılana sarılırlar. Daha doğrusu bu  yılan gibi İnsanların eline düşebilirler. Normalde hiç konuşulmayacak ve uzak durulacak insanlardan medet ummak durumunda kalmak mümkün. İşte böyle durumlar için denize düşen yılana sarılır atasözü kullanılır.

Kemal Kılıçdaroğlu salı buluşmaları' adı verilen projede ilk adres Erzurum oldu.

Burada bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, Atatürk'ün Erzurum vekili olduğunu hatırlatarak CHP'nin bölgedeki başarısızlığına dikkat çekti.

Erzurum'un CHP tarihinde özel bir yeri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, CHP'nin başarısızlığının kendi suçları olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Meclis tatile girdi, memleketin sorunlarını seyredelim, böyle bir şey yok. Bir karar aldık. Aklımıza tek bir kent geldi Erzurum. Tarihi, kadim şehir.

Bir dönem bölgenin Paris'i olarak adlandırılıyordu. Bu şehir Kurtuluş Savaşı'nın başlangıç noktasıydı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum milletvekiliydi. Erzurum'un hem bizim hem CHP tarihinde özel bir yeri var.

Madem bu kadar önemli bir kent neden CHP'ye sempati göstermedi. Neden tek milletvekili çıkarmadı? Bu sorunun cevabını ben vereyim; kabahat CHP'lilerde.

Gelmedik, sofranıza oturmadık, çayınızı kahvenizi içmedik. Gel otur, derdini dinle. Biz Erzurumlularla kucaklaşmaya ve helalleşmeye geldik." dedi.

Milletvekilliği sayısı 6'ya çıkarılan kentte, 24 Haziran seçimlerinde ise Erzurum'daki oylarında yüzde 13'e yakın düşüş yaşayan AKP, 4 milletvekili çıkardı. MHP, oy oranını yüzde 18.56'ya yükseltti ancak yine 1 milletvekili çıkarabildi. Yüzde 11.95 oy oranı ve 51 bin 953 kişinin oyunu alan HDP, Erzurum'dan milletvekili çıkaramadı. Yüzde 8.15 oranında oy almasına rağmen İYİ Parti, ittifak yaptığı CHP seçmeninin yüzde 4.38 ve Saadet Partisi'nin yüzde 1.77 oy oranı ile TBMM'ye 1 milletvekili göndermeyi başardı.

Yani CHP Erzurum’da Ecel terleri dökmüş döken bir parti..Adı çıkmış.

 

CHP döneminde yapılan zulümler yazılsa destan olur diyorduk ya. ahan da yazılmış Tomarzalı aşık Ömer Güven'in kaleme aldığı "Kara Gün Destanı" 14 Ekim 1957 tarihinde Demokrat Erzurum gazetesinde yayımlanmış.

https://twitter.com/mustafarmagan/status/1139145468557037568/photo/1

Allah bir daha göstermesin sizi.

Nüfus cüzdanım da hep damga izi.

Karneyle sattın gaz, şeker bezi

O gün ile bugün nasıl hemşerim.

 

Kayseri, Gümüşhane, Erzurum, Elazığ bu zulmü iliklerine kadar hissettiği için dededen toruna CHP zulmünü bir hikaye gibi anlattıkları için CHP ‘ye bu illerden çok fazla oy çıkmaz.

Yani Ecel Taşı gibidir Erzurum’da CHP. CHP ye oy vermek ecel teri dökerek denize düşen yılana sarılmak ile eşdeğerdir dadaş diyarında.

Ama Erzurum’da deniz olmadığı için bay Kemal’in helalleşmelerini yemez Erzurum.

Erzurum’da torun nineyi aramış.

Babaanne bu seçimde kime oy vereceksin?

Bizim oğlana Türkeş’e oy vereceğim gurbanım.

Sen kime vereceksin deyince bende ‘’kara oğlan Ecevit’e oy vereceğim’’deyince

‘’De get torpaklar başına, gara yolun dibine, Allah sana akıl vere direm’’ başka bir şey demirem demiş.

Yani sola Erzurum’da CHP’ye oy vermek gara yolun dibi.

Erzurum halleşir,ama CHP ile kolay kolay helalleşmez…

Çünkü Erzurumlu bu numaraları yemez…

Niyemi? Bir kere ecel taşından atlamıştır.

Hep dadaş olmuş hep gardaş olmuş.

Hep sağa yoldaş olmuş.

Oda bilir ki sol demek Ecel taşı demek.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.