GÜZELİM YIĞILCANIN BAĞRINA SAPLANAN KANLI HANÇER;ÇİMENTO FABRİKASI

  • 4.08.2022 14:54

 

Yığılca bana göre Düzce’nin en güzel ilçesi.

Düzce’ye uzaklığı nedeni ile yıllardır çözülemeyen yol problemi nedeni ile saklı kent Yığılca Yedigöller üzeri olan bir kent olmasına rağmen bakir kalmış harika şirin bir ilçemiz.

Marmara Çimento Fabrikası, Düzce ili Yığılca ilçesinde üretim yapan bir çimento fabrikasıdır.

 

2021 yılının Ocak ayında faaliyete geçen Marmara Çimento, GÜNLÜK 6000 TON/Klinker ve 7500 TON/Çimento kapasitesine sahip bir entegre çimento fabrikasıdır.

 

Marmara Çimento Fabrikası iç pazardaki avantajlı konumunun yanı sıra, limana yakınlığı sebebiyle de iç satış ve ihracatta sektörde önemli bir yere sahip olduğu söylenmektedir. Üretilen en kaliteli çimentonun zamanında müşteriye tesliminin yapılması ile müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmaktadır. Fakat dağ taş delik deşik güzelim yeşil  Yığılca toz toprak içerisinde.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Düzce Yığılca ilçesinde çimento fabrikası açacaklarını söylediğinde Ali Ağaoğlu Yığılca’ya yatırım yapıyor diye sevinen halk geleceği görmeden yapılan bu fabrikanın nasıl bir felakete dönüşeceğini gelecek nesiller görecek.

Arıcılık bitecek.

Tarım fındık bitecek.

Temiz hava bitecek

Fındık bitecek.

Hasanlar barajındaki balıkçılık bitecek.

Temiz su bitecek.

Yığılca göç verecek Yığılca bitecek.

Atma Düzceli Yusuf diyenlere İstanbul’a giderken sahilin kenarında HEREKE’ye veya DİLOVASI’na bir bakmalarını istiyorum.

Ne demek istediğimi anlarsınız.

Çimento fabrikası emisyonu sadece hava kirliliğine neden olmakla kalmayıp küresel ısınma, ozon tabakasının incelmesi, asit yağmurları, biyolojik çeşitlilik kaybı, azalmış ürün verimliliği ile sonuçlanan yerel ve küresel çevre etkisine sahiptir.

Çalışma ortamında bulunan toz, gürültü, düşük veya yüksek sıcaklığa bağlı olarak işçilerde solunum sistemi (kronik bronşit, amfizem), sindirim sistemi (ülser), deri ve duyu organı ile ilgili rahatsızlıkların ön sıralarda yer aldığı araştırmalarla ortaya konulmuştur (Berk 1991, ILO 1983).

http://eskidergi.cumhuriyet.edu.tr/makale/560.pdf

Fabrika geldikten sonra Üst solunum yolları hastalıkları, akçiğer  hastalıkları,deri hastalıkları artacak.

Düzce Sarıkaya mağarası bölgesinde doğal ortamda organik olarak en fazla yetişen dağ çileği popülasyonu bitecek.

Yeşil ve bakir Yığılca’nın bağrına saplanan bu kanlı hançere  kim izin verdiyse kim sebep olduysa gelecek nesiller sizleri affetmeyecek.

Zaten Çimento fabrikasına izin veren Akpartili Muzaffer Yiğit ilk seçimi kaybetti.

Güzelim Yığılca’ya girerken gördüğünüz tablodan memnun iseniz size diyecek bir şey bulamıyorum.

Bu arada insanın kendi eli ile doğaya zarar vermesinden daha büyük bir musibette yoktur.

O fabrika oraya yapılırken Yığılca’lı sesini niye çıkarmadı. Çıkardı da biz mi duymadık.

Güzel yeşil Yığılcamıza yazık oldu..

Yığılcalı çocuklar ve gelecek nesiller sizi affetmeyecek..

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.