KATAR DÜNYA KUPASININ ARDINDAN RONALDO VE COLA TURKA

  • 20.12.2022 12:55

 

Katar’da yapılan ve Arjantin’in kazandığı futbol şampiyonasında benim en fazla dikkatimi çeken durum Portekiz’in  ünlü futbolcusu Cristiano Ronaldo  ve Portekiz’in durumu.

Ne olmuştu.

 Cristiano Ronaldo, gazlı içeceklere karşı tutumuyla bilinirken, Macaristan maçı öncesi düzenlenen basın toplantısındaki hareketiyle bir anda gündem olmuştu.. Önünde bulunan turnuvanın sponsorlarından Coca Cola'nın iki şişesini kenara alan Cristiano Ronaldo, "Su için" dedi. Ronaldo'nun mesajı açıktı ve bu sözler sosyal medyada bir anda viral oldu. Bunun etkisi finansal alanda da kendini gösterdi. Coca Cola'nın hisseleri 56.10'dan 55.22 Dolar'a düştü. Bunun anlamı ise 242 milyar Dolar'lık hisselerin 238 milyar Dolar'a gerilemesiydi. Kısacası ünlü içecek firmasının hisseleri yaklaşık 4 milyar Dolar değer kaybetti. Ronalda daha önce de gazlı içeceklere karşı olduğu yönünde açıklama yapmıştı.

Fakat sonrasında ne oldu. Ronaldo Manchester United ile Ronaldo'nun yolları, 37 yaşındaki golcü oyuncunun, İngiliz televizyon kanalı TalkTV'de yayınlanan "Piers Morgan Sansürsüz" programındaki ses getiren röportajından bir hafta sonra ayrıldı. Kulüpten yapılan açıklamada, Ronaldo'nun sözleşmesinin karşılıklı anlaşma sonucu feshedildiği belirtildi.

Sonra Dünya Kupası maçlarında yedek bırakıldı. Hatta forma dahi verilmedi.

C.Cola bir marka değildir.Bir firma değildir.

C. Cola ABD devletinin ta kendisidir.

Göreceksiniz Ronaldo bir daha hiçbir takım sözleşme yapmayacak ve futbola veda edecek.

Nedeni de C. Cola şişesini kaldırarak ‘’su için’’diyerek aslında ABD’nin emperyal gücüne dokunmuştur.

C. Cola veya ABD  bir daha böyle bir davranış olmasın diye Ronaldo’yu gittiği her yerde veya milli takımda yedek bıraktırarak soğutma tüneline alıp imha etmiştir. Bakın futbol hocalığı dahi yaptırmayacaklar.

Egemen güç hem Ronaldo’yu hem de  Portekiz’i kupada bitirmiştir.

Şimdi gelelim Türkiye’ye.

Bu C. Cola ABD demektir sözü nereden geliyor.

Ülker ‘’Bendensin’’ diyerek reklam ettiği Cola Turka'nın başarısız olmasının nedeni ABD'nin mektupla şikayet etmesi üzerine devletin Cola Turka'ya milyonlarca liralık cezalar kesmesi olmuş...

Kesen Akparti Hükümeti. Bakan muhafazakar bir bakan Ali Coşkun. Kestiren ABD büyükelçiliğinden gelen şikayet mektubu .Daha doğrusu C. Cola’nın şikayeti.

Esas şikayetin detayı Cola Turka’nın pendik nişastadan glikozu alıp entegre şekilde rekabete aykırı ‘Şeker Kanun’a muhalefetten ceza verilmesi.

O zamanlarda da Şeker Kurulu kimin elindeydi.

Adapazarı Şeker Fabrikası’nı  Şeker Kurulu’nun ayak oyunları ile ele  geçiren Bank Asya Şeker fabrikasını nasıl ne karşılığında Murat Ülker’e sattı. Buna kim onay verdi.Nasıl oldu.Oda başka bir yazı konusu esasen.

Adapazarı Şeker Fabrikası’nın Murat Ülker’e verilmesi karşılığında Kaynak Holding’in yanındaki Murat Ülker’e ait arazinin Kaynak Holdinge verilmesi bağışlanması sonra Akparti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Murat Ülker’in arasını açmış.Ve Murat ülker İngiltere'nin başşehri Londra'da kurduğu Pladis şirketine devretmesi ile başlayan “parayı yurt dışına kaçırıyor” eleştirilerine uzanan süreç.

Bir araştırılsa neler çıkar neler..

Biz yine gelelim Cola Turka meselesine..

Olayı Murat Ülker şöyle anlatıyor.

"Sanayi Bakanı, babamın arkadaşı olur ismi lazım değil, beni Ankara'ya başbakanlığa çağırdı. Bana, 'Murat cebimde bir mektup var, seni ABD Büyükelçisi şikayet ediyor bu nedenle sana küçük bir ceza vereceğiz' dedi. Çok utandım tabii. 'Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığı, sen de bakansın ne demek ABD Büyükelçisi seni şikayet ediyor' dedim. 'Böyle bir şey olabilir mi memlekette kanunlar var' dedim ama kimse dinlemedi."

"Sonra 35 trilyonluk ceza yedik. Artık bizi ne kadar büyük görüyorlarsa 35 trilyonluk ceza verdiler. Devletin karışacağı işe niye giriyorsun denebilir ama devletin kola işine karışacağı kimin aklına gelir? Böyle kurmuşsun, şöyle imalat yapıyorsun diye devletin karışacağı. Bende de biraz delilik var herhalde, gittim devleti mahkemeye verdim. Devlet, Türkiye Cumhuriyeti. Mahkeme 7 yılın sonunda yanlış diyerek cezayı iptal etti. Cezayı ödemedik."

"Değeri 10 trilyon olan bir iş, 35 trilyon ceza ve 7 sene tepende sallanırsa o işe nasıl yatırım yapabilirisiniz? Parayı böyle harcarsak kime nasıl hesap verebileceğiz? Kendimize, finansörlerimize, varsa bir inancımız ona hesap veremeyiz. 35 trilyon ceza, 10 trilyonluk bir iş ve kazanacağın da birkaç trilyon olsun. Neticede zor bir iş. Cezanın nedeni şeker kanunu  bbakanlık tarafından değişik yorumlanmasıydı. Mahkeme de böyle bir yorumun doğru olmayacağına karar verdi."

Esas burada ki sıkıntı Cola ürünlerinde kullanılan Glikozu

Bu topraklarda piyasaya girdiği anda pazarda dünya 1.si içecek firmasından sonra 2. olan ve arap ülkeleri, balkanlar, orta asya Türki cumhuriyetlerde bayilikler için kapıları aşındıranlar varken Cola Turka’yı bitiren güç ile Ronaldo’yu bitiren güç aynı güçtür.

Yani Dünya Kupası bende ABD’nin spordan, siyasete, ticareteten,teknolojiye nasıl etki ettiğini göstermesi açısından çok ders aldığım bir şampiyona oldu.

Murat Ülker’e  Lüks çikolata devi Godiva’yı ve İngiliz bisküvi devi Mc Vittes’i verdirilerek ayak bağı olmaması ve  işine bakmasını telkin eden güçler bakalım Ronaldo’ya neyi uygun görecekler.

Yani Dünya’da ve Türkiye’de futbolda ,ticarette  öyle herşey ama herşey  göründüğü gibi gitmiyor…

Olmuyor.

Dünya kupasını Arjantin’mi kazandı.

Yada Dünya kupası  Messi’ye verilmek isteniyor haberlerinin sonucu mudur?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.