AÇ KAL ALÇALMA VE AŞURE

  • 11.08.2021 10:10

“Muharrem” hürmet edilen anlamındadır. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Savm, 40). Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.” Bu nedenle evlerimize bolluk bereket gelsin rabbim boz rızıklar temennisi niyetine alışveriş yaparız.

Muharrem orucu hicri takvime göre muharrem ayının ilk 10 günü tutulur. Dini günler takvimine göre Muharrem ayının 1. günü 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü olacak. 18 Ağustos 2021 Çarşamba günü Muharrem ayının 10 günü tamamlanmış olacak bu gün aynı zamanda aşure günü olarak idrak edilecek.

İki senedir pandemi dolayısı ile  gelenek haline gelen aşure dağıtımı yapılmaz iken bu sene  evlerde sıcak aşurelerin peş peşe pişirilerek sıcacık ve süslü şekilde komşulara ikram edileceğini tahmin ediyorum. Burada da sosyal mesafaye uymamız gerekiyor.

“Resûlullah (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.”

Bu zamanları Alevi kardeşlerimiz hem oruç tutarak hem matem ve yas içerisin de  ve en sonunda aşure dağıtarak Peygamberimizin torunu Hz Hüseyin’in ve yakınlarının şehit edilmesinin matemini yasını tutarlar.

Aleviler tarafından Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 71 yakınının M.S.680 yılında Irak'a bağlı Kerbela'da Emevi Ordusu'nca öldürülmesinin yası için tutulan ve "12 İmamlar orucu" adı da verilen 12 günlük "muharrem orucu" sürüyor.

Birçok belediyenin, kuruluşun ve kimi televizyonların da kendilerine ait bilbordlar veya sosyal medya hesapları aracılığıyla muharrem ayı paylaşımları yaptıkları görülüyor.
Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, paylaşımında kimi belediyelerin muharrem ayı bitmeden aşure dağıttığını kaydederek, yapılanın Alevi inancına saygısızlık olduğunu savundu.

"Aleviliği ağlama duvarına çeviren bir mantıkla karşı karşıyayız
Paylaşımı nedeniyle görüştüğümüz Fırat'ın yalnızca muharrem orucu bitmeden aşure dağıtılmasına değil, aynı zamanda yapılan paylaşımlardaki ifadelere de tepkisi vardı.
Kerbela'nın mazlum ile zalimin kavgası ve haksızlığa, zulme karşı başkaldırı olduğunu söyleyen Fırat, tepkisini şöyle sürdürdü: Bitmeyen asimilasyon çabaları inancımızın içini boşaltmaya yönelik olarak yoğun bir şekilde çalışmalar çeşitli kurum ve kuruluşlarla devam ediyor. TV ekranlarında Aleviliği, tamamen ağlama duvarına çeviren bir mantık ve zihniyet ile karşı karşıyayız. Oysa ki Kerbela'da Şah Hüseyin'in bize bir çağrısı var. 

Aç kal alçalma.

Aşureyi bir gelenek haline dönüştürmeden her ibadetin içerisini boşaltıp ve anlamını bozduğumuz gibi bu sene bir ibadet havasında geçirmeniz temennisi ile

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.