Düzce Lisesi’nin isminin geri verilmesini istiyorlar

DüzceSonHaber

Düzce Lisesi’nin isminin geri verilmesini istiyorlar
30.01.2023 - 09:21
Kaynak: Haber Merkezi
1

 

Düzce’de temelleri 1923 yılında atılan ve bir çok siyasetçi, iş adamı, esnaf ve Düzcelinin mezun olduğu Düzce Lisesi’nin isminin geri kazandırılması için başlatılan kampanyaya Düzce Lisesi Mezunları Derneği de destek verdi. Dernek Başkanı Murat Ün, “Her ilin bir marka lisesi vardır. Düzce için ise marka lise Düzce Lisesiydi. Düzce Lisesi birleştiriciydi. İsminin geri kazandırılması için çabalarımız devam ediyor” dedi.

Düzce Lisesi, Düzce’nin en eski ve ilk kurulan liselerinden birisi olarak tarihe geçti. Cumhuriyetin 100. Yılında da 100 yıllın lise olarak tescillenen Düzce Lisesi’nin ismi Milli Eğitim Bakanlığı kayıtlarına 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi olarak geçti. Ancak Düzce’de 1999 yılında yaşanan depremler sonrası önce binasını ardından ise Mili Eğitim Bakanlığı eğitim politikaları kapsamında ismini kaybeden Düzce Lisesi’nin isminin tekrar geri kazandırılması için tüm Düzce harekete geçti.

Özellikle Oxijen Medya kuruluşları olarak başlatılan kampanyaya gazete manşetlerimizde yer verirken, başlatılan kampanyaya Düzce Lisesi Mezunları Derneği de destek verdi.

Düzce Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Murat Ün, Düzce Lisesi’nin temellerinin 1923 yılında atıldığını dile getirerek “Esas ismimizi 2013 yılında kaybettik. Anadolu Lisesi statüsüne girince bir daha o isme dönemedik. Çabalarımız oldu. Bizi tetikleyen, bizi güçlendiren ve ismi döndürecek olan 2023 yılı Cumhuriyetimizin 100. Yılı. Bizimde tarihimizde, Düzce Lisesi’nin temellerinin atıldığı tarih 1923. 100 yıllık bir okuluz. Biz bununla birlikte ismimizin tekrar Düzce Lisesi olarak şehrimize kazandırmak istiyoruz. Eski hocalarımızla, mezunlarımızla bir karar aldık ve mücadeleyi başlattık. Sizlerin desteği, Düzcelilerin desteği ile girişimlerimizi yapacağız” dedi.

Her ilin kendi adını taşıyan bir marka lisesi olduğuna dikkat çeken Ün, “Her şehrin bir marka lisesi vardır. Ankara’ya gitseniz Ankara Lisesi, Konya’ya gitseniz Konya lisesi vardır. Bunun gibi Türkiye’nin her şehrinin bir lise markası vardır. Düzce için ise Düzce Lisesi bir markaydı. Neden bunu söylüyorum? 40 yaş üzerindekiler için söylüyorum. Düzce merkez olduğu için Düzce Lisesi’ne gidenlerin Kaynaşlı’dan, Çilimli’den, Gölyaka’dan arkadaşı olurdu. Bir birleştirici unsurdu ve o dönemki mezunlarımızın yüzde 60-70’i Düzce Lisesi mezunudur. Bizler mezun arkadaşlarımızla buluşup bunları söylüyoruz. Hocalarımızla yolda karşılaşıyoruz, efsane hocalarımızı unutmuyoruz. Dernek olarak bunları bir araya toplama çabası içindeyiz. Deprem sonra okulumuzun yerini kaybettik. Prefabrike olarak devam ettik. Lisemiz bir kalıcı konutlara gitti. Tekrar buraya geldi. Yerimizi bulamıyoruz. İnşallah Düzce Lisesi ismi ile birlikte yerimizi bularak bu birleşme ortamını sağlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.


Editör: D. Son Haber