Şerefiye Mahallesi muhtarı Aziz Şahin, yaptığı açıklamada İsmetpaşa ortaokulunun satışının yapılarak yıkılmasına karşı çıktı. Muhtar Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit’in açıklamalarına karşın verdiği cevaplarla okulun neden ikili öğretim yaptığını ve alternatiflerinden bahsetti.
Şerefiye Mahallesi Muhtarı Aziz Şahin yaptığı açıklamada “Şerefiye Mahallemiz de, 58 ada 585 parselde bulunan 1911 yılından bu yana Düzce İnas Mektebi İbtidaisi olarak eğitim öğretimine başlayan, bugün İsmetpaşa Ortaokulunun satışı gündemde olup, Mahalle muhtarı, sakinleri ve bu okulun yapılmasında maddi manevi desteği bulananları hayatta olanlar ve vefat etmiş olanları çocukları olarak okulun satışının yapılmamasını istiyoruz. Şahsım adına benim sülalem burada okudu, şimdi bu üçüncü dönem muhtarlığımdır, mahalleli olarak da okulumuza maddi manevi desteği bulunanlar, okulun imar planında vasıf değişikliği yapılarak ticari alan olarak satılması için mi yapılmıştır, bu konuda olsa muhtarlığın ve Şerefiye mahallesi halkının görüşünün de sorulmasının gereklilik olduğunu düşünmekteyim” dedi.
Muhtar Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit’in açıklamalarına cevap vererek “Milli Eğitim Müdürümüzün beyanlarına binaen;
Beyan :Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, "Düzce’de ikili eğitim yapan tek okul İsmetpaşa Ortaokulu’ydu.
Cevap : Tekli eğitim yapılması sizin elinizde değil mi? Bakanlığınızdan gelen yazıda okul ve muhtarlığın iş birliği içinde olmasını istemişti. Ben Milli Eğitim ile defalarca konuştum, Nüfus müdürlüğünden mahallemize taşınan kişiler için Form-D’ler ile kontroller çıkıyor oturmayanları hem okula hem nüfusa bildiriyordum. Okul kayıt yaptıranlar okuldan çıkmıyor denildi. Ve benim uğraşım boşa çıkıyordu.
Beyan : Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, "İsmetpaşa Ortaokulu'nun 1019 öğrencisi olup ikili eğitim yapmaktadır. Okulda 16 derslik bulunmaktadır. Ayrıca mevcut okul bahçesi küçük olup, öğrenciler için gerekli olan oyun ve spor alanları ihtiyacını karşılamamaktadır.
Cevap : Yukarda bahsettiğim gibi öğrenci sayısı bir sınıfta 42 kişi olmayıp normal prosedürler içerisinde 20-25 kişi olup, Şerefiye, Burhaniye ve Kültür mahallesinden yaya ulaşılabilecekleri kayıt yapıp normal sayıya inecek ve tekli eğitim olacaktı. Spor alanları konusunda haklılığınız var doğru, o zaman milli eğitime sorduğumda kimse orayı satamaz yine biz kullanacağız denmişti, misal anaokulu veya güzel sanatlar olarak. Olamaz mıydı?
Beyan : İsmetpaşa Ortaokulu mevcut binası deprem yönünden güçlendirilmesi gereken bir binadır.
Cevap : İsmetpaşa okulu depreme dayanıklıdır ve sağlamdır, fakat üçüncü son katı çok sonradan yapıldı ona bir şey diyemem.
Beyan : Okul arsası 1325 metrekare olup okulun normal öğretime geçebilmesi ve öğrencilerin ihtiyacı olan sosyal alanların oluşturulabilmesi için yeterli değildir.
Cevap : Bu konuda haklısınız bir şey diyeceğim yok, fakat yine uzak yerlerden taşıma olmadan çevre mahallelerden yürüme gelenlerin kaydını alarak bu hem siz, okul, nüfus ve muhtarlık olarak önlenebilirdi ve ana okulu olarak devam edebilir veya başka kuruma devredilebilirdi.
Beyan : İsmetpaşa Ortaokulu'nun yerine yeni okul binası yapılamayacağından, imar durum değişikliği yapılmış ve ticarî alana dönüştürülmüştür. Okul yerinin satışından elde edilecek gelirle yeni okulun yapımına Darıcı Mahallesindeki otogar yanında bulunan 10 bin metrekare arsa üzerinde başlanacaktır.
Cevap : Darıcı mahallesi de fazla uzun olmayan dönem içerisinde nüfus çoğalıp yine merkez içinde kalma olasılığı yok mudur?. İmar planı değişikliği kararı nasıl alınmıştır, duyumlara göre Belediye bunu red etmiş sonra kabul edilmiş. Ayrıca hazine arazisi gibi veya Bakanlıkça okul yapımında bütçesi yok mu? Yavuz Selim ile ticaret lisesini birleştirilse ticaret yavuz selime gitse, Ticaret lisesi boşalacak İsmetpaşa oraya alınsaydı olmaz mıydı? Çözüm illaki bulunurdu” ifadelerini kullandı.
Okulun daha öncede satılmak istediğini belirten Aziz Şahin “Bu okul çok badireler atlattı , 70’lerde de satılmak istendi okul müdürü olsun mahalleli olsun maddi manevi desteği olanlar desteği ile vaz geçilmiştir. O zamanki rahmetli okul Müdürü Cemal Sezen’in özetleyerek yazdığı okul için yapılanları bana ölmeden önce vasiyeti ile birlikte vermiştir. Aslı bendedir bu okul yapılırken satılsın diye yapıldığını hiç sanmıyorum. Alternatifler bulunabilirdi, hatta vatandaşlardan bile izinli camilerde olduğu gibi yardım toplanabilirdi” dedi.
Son olarak okulun mahalle halkının hizmetine sunulmasını isteyen Şahin “Ayrıca mahallemizde çocukların oynayacağı bir park veya bahçe yok. Alan satılmak yerine mahalle halkı ve çocuklarının oynayacağı bir alan çevrilemez mi?” şeklinde konuştu.
Editör:
T. Solmaz