Kabardinka’yı izlemek İzmir’de kişi başı 112 lira Düzce’de ücretsiz 

  • 13.10.2021 11:26

Abhazya ölmeden görmek istediğim yerlerden birisi. Allah nasip kısmet ederse de emeklilik hayatımda kabul ederlerse bir abhaz veya çerkez köyüne yerleşip orada hayatımı sürdürmek isterim.

Esasen bir yörük olarak Abhaz kültürü ve edebiyatı çok dikkatimi çekerken gecen senelerde dostum Peçliya Bülent Barış’ın davetlisi olarak gittiğim Sakarya Abhaz Derneği’nin “Apsınra Dance” Dans Topluluğu; SAÜ Kongre Merkezi’nde düzenlediği yılsonu gösterisiyle adeta büyülenmiştim.

İzdihamın yaşandığı gecenin finalinde ise; Tekerlekli Sandalye ile Kafkas gösterisi yaparak, Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren bir abhaz büyüğümüzün dansını  ayakta alkışlarken gözyaşlarımı tutamamıştım.

Sonrasında yine Abhaz geleneklerinin yaşatıldığı bir yemek cemiyetine davet edildiğimde yemek sunum adet ve anlamları beni bir kez daha büyülemişti.

Sürgünde gemilerden inen Kafkas halklarının ilk ayak bastığı yer olan Babalı kumsalında, sürgünü anlatan ve açılarını paylaştığım bu güzide halkın  dilini bilmeme rağmen bir abhaz hanımefendinin okuduğu şiir çocuğunu fakirlik ve yoksulluk nedeniyle köle pazarında satan annenin feryadı halen kulaklarımda çınlar. Her 21 Mayıs günü bu açıyı hep gönlümde hissederim.

Şimdi birazını internetten izlediğim Kabardinka’yı merakla bekliyorum.

Düzce belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen; 20 Ekim Çarşamba günü saat 19.00’da 18 Temmuz Spor Salonunda sanatseverlerle buluşacak olan KABARDİNKA  Düzcelilere unutulmaz bir akşam yaşatacak. Bu gösteriyi sanat  severler ücretsiz izleyecek.

Fakat Kabardinka’nın  İzmir gösteri bilet ücretleri 56TL ile 112TL arasında fakat Düzce belediyesi Sn Dr. Faruk Özlü beye bu hizmetin ücretsiz olarak sunulması konusunda çok teşekkür ederim.

Kabardinka hakkında bilgi almak için internette aşağıdaki bilgileri buldum.

Dans, müzik, tiyatro; Broadway Premiere’den Türkiye sahnelerine! KABARDİNKA Denizaşırı turneler ile Avrupa, Asya, Amerika, Afrika ve Avustralya'nın 70 ülkesinde gösteriler düzenlediler. Bütün bu ülkelerde, topluluğun performansları coşkuyla kabul edildi, zafer kazandı. 


Binlerce sanatseverle birlikte, devlet ve hükümet başkanları, gösteri yaptığı ülkelerin tanınmış kültür ve sanat figürleri tarafından takdir edilmişlerdi. 1933 yılında kurulan Kabardinka, birçok uluslararası yarışma ve festivalde başarı göstermiştir.

 Gösteri yaptığı ülkelerde yüksek onur madalyaları ve nişanı almıştır. "Kabardinka", Kuzey Kafkasya'nın en eski gruplarından biridir ve kimliği, rengi ve eşsiz koreografisi sayesinde diğer Kafkas gruplarından her zaman ayırt edilir ve tanınabilirdir. Yaklaşık 90 yıllık bir ekip, dünyanın hemen hemen her köşesini ziyaret etti ve izleyicilere Kabardey halkının gelenek ve kültürel güzelliğini dans dili ile tanıştırdı. İzleyicilerin şiddetli alkışları ve basında olumlu eleştiriler eşlik etti. Kabardinkanın sanat yönetmenliğini ve koreograflarını Adıgey Cumhuriyeti onur sanatçısı, Rso - Alanya onur sanatçısı, Abhazya Cumhuriyeti onur sanatçısı, Çeçenistan ve İnguş Cumhuriyetlerinin onur sanatçısı IGOR ATABİYEV yapmakta.


Sizin yerinizde olsam bu gösteri için 20 Ekim Çarşamba günü ailece bu gösteride yer bulmak için erkenden hazır olurum.

Apsınra Dans topluluğunun gösterisini 4-5 yıldır hiç unutamamış iken  bu gösteriyi şimdiden merak ediyorum.

Düzce harika bir coğrafya ve müthiş güzel özelliklerinden biriside Türkiye’nin bütün renklerini barındırması ve kardeşçe yaşatması.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.