'Neyse tamam' diye bir küfür icat etmişler, hayır kadar etkili

  • 19.10.2021 16:00

Sonu gelmeyen, sonuçsuz mücadelelerin yorgunluğundan vazgeçmiş düşünen bir hayvandır insan. Çünkü insana söylesen anlar. Taşa söylesen taş dile gelir.

'Hayır, tamam değil!' demenin hiçbir anlamı olmadığının yıllar sonra da olsa farkına varmıştır. İnsanlardan mümkün olduğunca uzaklaşmış, kendine bir dünya yaratmıştır. Ve mecburen hepinize her şeye herkese neyse tamam..

 Olur ya genellikle olmaz da insanlarla iletişim kurması gerekirse 'tamam' der geçer, uğraşmaz, boğuşmaz. Deyi vermektir neyse tamam.

İnsanlarla iletişim dahi kurmak istemez. Söylediği sözün faydalı olmayacağını çoktan kabullenmiş insanın kendini yormamasının bir tezahürüdür neyse tamam.

Çok sıkılmış bir durumdadır bu insan. Bıkmışlık mı dersiniz, bezmişlik mi derseniz, pes etmişlik mi dersiniz , bilemem ama ümidini kesmiştir. Ümidi kalmamanın diğer adıdır neyse tamam.

Ne dese karşıdaki bildiğini okuduğundan kendini yormamaya karar vermiştir. Muhtemelen artık ne dediği de önemsenmiyordur. Bana dokunmayan yılan isterse yedi başlı ejderha olsun dokunmayın bana.. Doktor neyim var sorusuna sadece ‘’ incinmişsin’’demenin ilacıdır neyse tamam.

Arzu edilenin aksine ‘hayır’ diyebilmek genellikle pek çoğumuz için kolay değildir. Bunun çocukluktan itibaren gelişen sürecin bir parçası olduğunu düşünürsek, ‘hayır’ın neden yalnızca bir kelimeden ibaret olmadığını daha iyi kavrayabiliriz. ‘’Hayır’ın siyaset dilindeki anlamıdır neyse tamam.

Hem kamusal hayatta hem de yakın ilişkilerde ‘evet’i kullanmak bize basit bir çözüm gibi görünebilir. Böylelikle ilişkilerimizde tartışmalardan uzak durduğumuzu ve eleştirilen ya da hoş görülmeyen taraf olmaktan kurtulacağımızı düşünebiliriz. Fakat zannedilenin aksine bu tutum, küçük şeylerin bile birikerek yüzleşmeyi bekleyen büyük birer soruna dönüşmesine neden olabilir. Sorunlardan füze gibi kaçmaktır neyse tamam.

‘Hayır’ demenin üzerimizdeki ağırlığını hafifletmek için onu tek bir kelimeye indirgemekten kaçınabiliriz. ‘Hayır’ın taşıdığı anlamı başka cümlelerle; fakat aynı açıklıkla ifade edebiliriz. Ve yükü üzerinden atıp hafiflemektir neyse tamam.

Örneğin ‘Güzel bir öneri; ama ben şimdi şöyle yapmayı tercih ederim.’ ya da ‘Seni anlıyorum. Aslında normalde ben de böyle yapardım; ama şimdi şununla ilgilenmek benim için daha önemli.’ gibi diğer kişiyi kırmadan da reddetmenin yollarını bulabiliriz. Aman her şeyi ben mi düzelteceğim demenin en kısa yoludur neyse tamam.

Bu nedenle eveti çok , hayırı az neyse tamamı çok fazlayı kullanır olduk.

Şimdi diyeceksiniz ki sıktın be kardeşim. Haklısınız. Kestim burada demenin de ifadesidir neyse tamam.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.