Sadece Türklere özgü bir ağırlık birimi

  • 31.10.2021 12:21

Hayvan Ölüsü gibi ağır bize özgü, bizden başka kimsede olmayan bir ağırlık birimi.

 Çok ağır, hareketsiz, hantal, cansız ve bir bıkkınlık ifadesidir.

Hayatta oturduğu yerden kalkmayan, âdeta hayattan ve iş yapmaktan bıkmış insanlar vardır. 

Bu insanlara doğru dürüst iş yaptıramazsınız. 

Kılını kıpırdatmaz dünya yansa bir tutam otu yanmazlar vardır.

Vurdumduymaz, kimseyi umursamayan ve sadece kendi rahatını düşünen bu insanlar ölüme terk edilmiş gibidir. Yaşayan odundan farkı yoktur bazen de.

İnancımıza göre, mümin olarak ölen bir kimsenin ruhu, bekletilmeden melekler tarafından cennete götürülür ve buradaki makamı gösterilirmiş. Bundan dolayı, mümin ölüsü mezara götürülürken devamlı “Çabuk olun, çabuk olun!” der, tabut hızla mezara götürülürmüş. Hatta cenaze olduğu zaman cenaze beklemez denilirmiş. Cenaze kabrini 2 kişi veya bir kepçe açar fakat 10-15 tane kürek ile cenazeye gelenler bir toprak atmak için çanhıraş  bir an önce gömelim de mevta gittiği yerden memnun olsun der gibi hızlıdır.

Bir an önce defin etmek için ilanlar verilir. Zaten kötü haberdir hemen yayılır. Ve esasen cenaze veya ölü ağır değildir. Esasen ölüm ağırdır. Hem de genç veya bir çocuk ise çok daha ağırdır.

Bu ağırlığı taşıyamayıp aynı gün 2 saat ara ile ölen aşıklar biliriz. Büyük Yunus neler demiş neler.

Aşkın pazarında canlar satılır.

Satarım canımı alan bulunmaz.

Yusuf’um yitirdim Ken’an ilinde

Yusuf’um bulunur Ken’an bulunmaz.

Yunus öldü diye salâ verirler

Ölen hayvan imiş âşıklar ölmez.

Uzakta akrabaları var ise en fazla 1 gün bekletilir mevta. Şimdilerde eskiden öğlen  veya ikindi namaz vaktinden sonra denilirken Kayşeri Şehir mezarlığındaki İmam efendi bir günde 80-90 tane Cenaze namazı kıldırıyoruz.1 günde. Artık otomatiğe bağlamış hocaeefendi. Ona sormak lazım ölü gibi ağır sözünün anlamını.

Birde Düzce’de Mezarlıklar müdürü bir beyefendiyi ziyaret edip bir dostumun selamını iletmiştim.

Hoş geldiniz .Getiren gönderen sağ olsun dedikten sonra. Bana hep böyle atakta gelin yatay gelmeyin vallahi gömerim deyince bana çok ağır müdüre işi çok kolay gelmişti. Ve hiç aklımdan çıkmaz bu söz.

Ölen kâfire cehennemdeki yeri gösterilir, ölü buraya gitmekten korkar, tabutu taşıyanlara “Yavaş olun, yavaş olun.” dermiş.

Yabancı flimlerde  hatta dikkat ederseniz film sanki yavaşlatılmış hatta zaman durmuş gibidir. Ve tabut ile defin ederler ve elbiseleri giyilidir.

Müslümanlar bir kefen ve çıplaktır.

Bu günlerde çevremde genç ölümleri görüp taziyeye gittiğimde aklıma ölünün ağırlığı değil de ölümün ağırlığını hissetme cabasında ve ders alma gayretindeyim.

Her şeyi kafanıza takmayın ,hayat kısa ve ölüm çok ağır.

Ölü gibi ağır sözü bence tabuta girince güvercin kadar hafifi olduğunu ancak ölmeden bilemezsiniz.

Sağlıklı huzurlu günler temennisi ile.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.