Şiir ve şair karın doyurmuyor Mona Roza

  • 22.11.2021 12:33

Lise yıllarımızda tanıştık şiirle. Bir şiir çocuk gibidir. Bazen ansızın gelir ve içeri girer bazen sadece bir mısrası aylarca yıllarca kalır zihinde veya kağıtta gerisi gelmez.

Herkesin bir aşk öyküsü vardır. Benimki de bir polis kızına vurulmaktı. Kızın annesi eşimin babası (Merhum Mehmet Başkomser) senden haberi olmuş kaç deyince üniversite okuduğumuz bekar evine korkudan gelemez olmuştuk. 

Ahmet Kaya gibi kaçtık polis babamızdan. Yıllarca peşinden koşmak ve içerisinde ona da adanmış şiirlerin de olduğu Sessizliğin Çoçukları kitabı ile hayat bulmuş ve üç tane bize hazine evlat bağışlamış ve üzerinden 25 yılı geçen bir hayat.

Lise ve üniversite yıllarımda Radyoculuk, bir süre televizyonculuk yazarlık şairlik yapıp sonrada bu işte ekmek yok para yok diyerek tövbe ederek bir daha bu işe soyunmayan hatta kalkışmayan bir ben den bahsediyorum.

Hep merak ettiğim bir konuydu. Merhum Sezai Karakoç ve Mona Roza. Hatta Mona Roza kimi genç aşığa ilham olmuştur. Mona Roza şiirinde adına akrostiş yaptığı platonik aşkı Muazzez Akkaya şöyle seslenir.

Mona Roza, siyah güller, ak güller

Geyvenin gülleri ve beyaz yatak

Kanadı kırık kuş merhamet ister

Ah, senin yüzünden kana batacak

Mona Roza siyah güller, ak güller

Ulur aya karşı kirli çakallar

Ürkek ürkek bakar tavşanlar dağa

Mona Roza, bugün bende bir hal var

Yağmur iğri iğri düşer toprağa

Ulur aya karşı kirli çakallar

Devamını sosyal medyadan bulabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=pb9MevH21Pk

#selçuk küpçük  harika bir müzik eseri yapmış.Ve yıllardır dinlerken kendimi dinlendirir ve uzaklara giderim.

Sezai Karakoç – Muazzez Akkaya aşkı”na ilişkin türlü türlü hikayeler üretilmiştir. Hikayelerden biri şu şekildedir; Sezai Karakoç üniversitedeyken bir okul arkadaşına sevdalanır, bu kişinin Adı Muazzez Akkaya’dır.

 Bir gün cesaretini toplayıp aşkını Muazzez Hanım´a arz eder. Fakat reddedilince çok üzülür. Okullar tatil olur ve Muazzez Hanım Geyve´de yazlıkta kalmaya başlar. Sezai Karakoç' ta tam karşısındaki yazlığın bahçesinde bahçıvan olarak çalışmaya başlar. Her gün karşılıksız sevgi duyduğu sevgilisini seyreder. Ona şiirler yazar. “Mona Roza” şiiri Muazzez Akkaya’nın isminin baş harflerinden ortaya çıkar. Yani akrostiştir.

Okul biter ve mezuniyet töreni yapılır. Mezuniyet törenindeyse Sezai Karakoç ''Mona Roza'' şiirini okur. Muazzez Akkaya ise tam karşısındadır. Şiiri bittikten sonra bir alkış tufanı kopar. Herkes bir daha okuması için ısrar eder. Ve tam 3 kez Sezai Karakoç bu şiiri ard arda okur. Sahneden tam ineceği sırada Muazzez Hanım koşarak yanına gelir ve ona hala teklifinin geçerli olup olmadığını sorar. Sezai Karakoç senin aşkın artık benimkine yetişemez der ve hayır cevabını verir. Muazzez Hanım bayılır. Sezai Karakoç hala evlenmemiştir...Tabi ki bunlar bizim duyduğumuz hikayelerdir.

Ahmet Hakan ise 2006 yılında Hürriyet'teki köşesinde gizemli aşkın gizeminin çözüldüğünü ve Muazzez Akkaya'yı bulduğunu açıklamıştı. Köşe yazısında hikayeyi şöyle anlatıyor;

Bundan bir süre önce bir yazımda Sezai Karakoç’un "Mona Roza" şiirine ve Muazzez Akkaya’ya şöyle bir değinmiştim.

O yazının yayınlanmasının ardından New York’tan bir e-posta aldım.

Şunlar yazılıydı e-postada...

"Selam Ahmet Bey... Ben New York’ta doktorluk yapıyorum. Muazzez Akkaya’nın kızıyım. Yazınız ailecek çok hoşumuza gitti. Annemin adını yazınızda geçirdiğiniz için çok teşekkürler. 
Ayşe.

Okuyunca "Vay be" diye haykırdım. Muazzez Akkaya’nın izini bulmuştum.

Hemen bir yanıt yazdım: "Lütfen anneniz hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz?"

Yanıt şöyleydi:

"Annem Mülkiye’de okumuş. Öğrenciliğinde çok güzel bir kadınmış. Grace Kelly tipinde. Pingpong şampiyonu olmuş okulda. Bugün anneme Sezai Karakoç’un aşkını ve şiirini sordum. Annemin bu aşktan ve şiirden haberi olmamış. Ama şunu anımsıyor: Paltosunun cebinde şairi meçhul aşk şiirleri bulurmuş! Babamla evlenirken babama bu şiirlerden söz etmiş, babam da şiir yazmaya kalkışmış annem için ama tabii ki çocukça şiirler olmuş bunlar. Annem Hazine avukatlığından emekli oldu. Maliye Bakanlığı’nda çalışırken babamla tanışıp aşk evliliği yapmışlar. 48 sene harika bir evlilikleri oldu. Maalesef geçen hafta babamı kaybettik."

Mona Roza Muazzez Hanım Mülkiye’de tanıştıklarını, tek fotoğraflarının da Mülkiye'nin geleneksel İnek Bayramı'nda olduğunu söyleyen Akkaya, akrostişler yazdığı o günleri şu sözlerle anlattı: "İyi bir insandı, ikinci sınıftan arkadaşımdı. Ben onun mutlu olmasını isterdim. Mono Roza şiirinden ikinci sınıfta haberdar olmuştum. Şiir gecesinde, o şiiri okumuştu. Yakınlık duyamadım. Cemal Süreya ile aynı sınıftaydık. O da cebime şiirler koyuyordu. Evlendi yuva kurdu."demiş.

 “Mutlu olmasını isterdim. Evlenseydi çok mutlu olurdum. Kısmet değilmiş. Nur içinde yatsın.

Çok üzgün olduğunu belirten Akkaya, "Evlenmemiş olmasına üzüldüm açıkçası keşke o kadar bağlı olmasaydı. Yani ben sebep olmadım İnşallah..." demiş.

Biraz imkanım olsaydı. 12 kasım 2016 da Ahmet Hakan  izini bulduğunda Muazzez Hanımı Cemal Süreyya  o zaman vefat edeli 26 yıl olmuş fakat ve Sezai Karakoç’un da müsaadesiyle Muazzez Giray Hanım’ı Amerika’da veya İstanbul Fenerbahçe  deki evinde ziyaret eder onu bir kahve içimlikte olsa  dünya gözü ile buluşturur ve düşüncelerini öğrenirdim. Hatta bu insanlar bir daha geri gelmez diye belgesel tadında çeker belgeselini yapar gelecek nesillere aktarırdım. Üstad  Sezai Karakoç’un  kabul edeceğini sanmazdım ama en azından gayret sarf ederdim. 


Fakat bize miras kalan harika bir aşk hikayesi bıraktılar.

Güle güle Mona Roza…İyiki tanıdık sizi. 

Bu dünyadan Bir Cemal Süreyya(esas ismi Cemalettin Seber )Dersim isyanı nedeniyle Bilecik’e göç etmiş Alevi Zaza bir ailenin evladı. Bir kıza karşılıksız aşık iki genç şairden biri.

Ahmet Sezai Karakoç Diyarbakır Ergani’de dünyaya gelmiş bir şair ve yazar, mütefekkir .Beni en çok etkileyen yönü de benim gibi devlet parasız yatılı okumasıdır.

"Yağmurlardan sonra büyürmüş başak 

Meyveler sabırla olgunlaşırmış 

Bir gün gözlerimin ta içine bak 

Anlarsın ölüler niçin yaşarmış 

Yağmurlardan sonra büyürmüş başak."

Güle güle ..

Güzel insanlar..

 Teşekkürler bize bıraktığınız tekrar yazılamayacak şiirler  ve yaşanamayacak aşklar için..

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.