HÖLLÜK

  • 16.01.2023 12:59

 

Höllük; eskiden bebek bezi yerine kullanılan bir çeşit topraktır. Erzurum yöresinin en bilinen ve sevilen türkülerinden biridir. Türkü Muharrem Akkuş ve Yücel Paşmakçı'ya aittir. Türkünün hikayesi hakkında kesin bir bilgi olmasa da rivayetlere göre şöyle anlatılmaktadır:

 

Genç evli bir çiftin çocukları olmamaktadır. Bu nedenle onlarda kimsesiz bir erkek çocuğunu evlat edinirler. Kadın ile çocuk arasında fazla yaş farkı yoktur. Kadının kocası genç yaşta ölünce, kadın dul kalır. Evlatlığına aşık olan kadın, bunu kimselere diyemez. Oğlan askere gider ve askerde ölür. İşte bu gizli sevdanın türküsü olduğu söylenmektedir.

Yani o zamanlarda da Müge Anlı’ya malzeme olacak çok konu varmış..

"Eledim eledim höllük eledim.

Aynalı beşikte bebek beledim .

Büyüttüm besledim, asker eyledim .

Gitti de gelmedi, buna ne çare ."

Bunu biz asker türküsünü olarak biliriz. . Şimdilerde hazır bezler var. Bir nesil önce de naylon muşamba, naylon külotlar üzerine pamuklu kumaş bezler vardı . Peki ondan önce ne varmış biliyor musunuz?

Sobanın icat edilmediği zamanlarda, kışları sert ve uzun geçen yerlerde.

Göçebe olarak çadırda yaşayanlar, binlerce yıldır bebeklerini bu şekilde büyütmüş.

İnsanın kafasını çalıştırıp, çaresizlik karşısında yavrusunu korumak için geliştirdiği bir yöntemdir bu .

Her toprağa bebek belenmezmiş. Höllük; kil ağırlıklı çok emici bir toprak imiş. Belli ocakları varmış. Bir iki metre derinden çıkarılır, çuvallarda eve getirilip elenir, güneşe serilip iyice kurutularak  kış için eve istif edilirmiş .

Bu toprak her seferinde ateşte iyice kavrulur, ılık hale gelince üç parçadan oluşan höllük bezine serilerek usulüne uygun şekilde bebek kundaklanır imiş.

Çocuk hem sıcak kalır üşümez ,hem de çişi toprak emer, poposu kuru kalırmış.

Ayrıca mantar ve pişik olmazmış. Hem kemik gelişimine, hem cilde iyi gelirmiş.

İşte biz höllük ile büyümüşüz çok şükür. Annemin kardeşime sobanın üstünde höllük ısıttığını hatırlarım. Babam da dağın başında köy yerinde organik bez aldığını düşünmüyorum.

Her anne baba bebeği için her şeyin mükemmelini ister. Bizde de mükemmeli istediğiniz için yumuşak kokusu ve emiciliğiyle doğal organik bebek bezleri tercih ediyoruz şimdilerde.

Organik ( yada ekolojik ) ürün, tohumdan hasata, hasattan son kullanıcıya ulaşıncaya kadar geçen  tüm aşamalarda, insana ve çevreye zarar veren kimyasal girdi veya katkı maddeleri kullanılmadan üretilen üründür. Organik ürünün üretim süreci, organik üretim yapan üreticiler, üreticileri denetleyen uluslararası bağımsız kurumlar , bu kurumları yetkilendiren devlet aygıtları  tarafından denetlediğinde,  karşımıza "sertifikalı organik" ürünler çıkar. "Sertifikalı organik üretim", kanun ve yönetmeliklerde tanımlı şartlarla uyumlu biçimde, tüm üretim süreçinin izlendiği, sertifika kriterlerini belirleyen temel verilerin kayıt altına tutulduğu, doğa ve insan dostu bir üretim modelidir.

Televizyonda veya internet pazar yerlerinde organik bez reklamları yapılınca biraz araştırdım.

Tek kullanımlık bebek bezi olmazsa olmaz seçeneğiniz olmasın. Milyonlarca ailenin, raflardan sorgulamadan aldığı bebek bezi kansorejen madde, ftalat, sodyum poliakrilat, zehirli aromatik kokular içeriyor. Tributiltin (TBT), ftalat, lateks ve paraben içermez.Yani içeren bezler bir sürü üretildi ve çocuklarımız kullandı. Çoçuklarımıza kullandık.

 Bu içerikler ise, çocuğunuzun gelişiminde sağlıksız koşullar oluşturuyor. Bu durum ileri vadede üreme bozukluğuna, solunum yolları bozukluğuna ve hormonel bozukluğa yol açıyor.

Yarardan çok zarar sağlayan bu bebek bakımı ürünlerinin doğa ile dost bir alternatifi var: organik pamuklu tekrar yıkanabilir bebek bezleri. Yada höllük.

Bence annelerimiz eskiden bilerek veya mecburen en organik şekilde bizleri büyüttüler.

Şu sıralar aileler tarafından giderek benimsenen bu alternatiforganiğe dönüş , hızlı tüketim ürünlerine karşılık sürdürülebilir kaynak kullanımı, uzun ömürlü ve doğa dostu oluşu ile ekonominize ve en çok da sağlığınıza katkı sağlıyor.

Organik pamuktan üretilen bebek bezlerinin her yeni doğanın evine girmesi gerekiyor yada atalarımızın yada annelerimizin kullandığı höllüklere dönüşümüz hızlı olacak.

Topraktan geldik. Yine dönüş toprağa olacak gibi..

Höllük satışı var mı diye baktım. Yok. Bence çevresinde  killi toprağı olanlar bunun ticareti için birşeyler yapmalı.

Allah’ın toprağını eleyip fırınlayıp çiçek toprağı gibi satılabilir.

Çünkü pamuklu bezlere höllük eleyecek anneler veya höllük toprağı bulmak neredeyse imkansız.

Höllüğe dönüş keskin olacak buna hazırlanmak lazım..

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.