Her türden fasulye tohumlarını toplayarak koleksiyon yapmaya başladı

DüzceSonHaber

9.06.2021 - 09:05

Düzce’de öğretim görevlisi Metehan Üner, köylerden değişik türde ki fasulye tohumlarını toplayarak koleksiyon yapmaya başladı. Üner kaybolan türleri bir sonra ki nesillere aktarmayı hedeflediğini söyledi.

Düzce Üniversitesi Gölyaka Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta İkram Hizmetleri Aşçılık Bölümü Programı Öğretim Görevlisi ve Diyetisyen Metehan Üner Düzce, Adapazarı ve Bolu’dan topladığı değişik türde ki fasulye tohumlarını toplayarak koleksiyon yapmaya başladı. 50 çeşit değişik fasulye tohumu toplayan Üner, fasulye tohumlarını küçük şişelerde biriktirerek saklıyor.

Fasulye tohumlarını toplama sebebini anlatan Üner “Ben buna şu şekilde başladım. Kendimden sonra gelecek nesillerime, çocuklarıma, torunlarıma doğal 2’şer, 3’er çeşit ata tohumları bırakmak istedim. Çıktığımda gördüm ki Düzce, Bolu çevresinde ciddi bir biyo çeşitlilik var. Fasulyeleri toplamakla bitiremedim. Bunun üzerine bunların neden gastronomi alanında kullanılmadığını düşündüm. Mutfaklarda tercih edilmiyor. Hepsi farklı özelliklerde, lezzetlerde, hepsi farklı pişme ve su çekme oranlarına sahip. Beni bunları biriktirmeye iten en büyük sebeplerden birisi de küresel iklim sıkıntısının baş gösterdiği, gıda kıtlığının kendini hissettirmeye başladığı bir çağda baktık ki tohumlar yok olmaya başladı. Geçen sene bulduğumuz tohumları aynı teyzede, aynı amcada bulamıyoruz. Bu sene ekemediğini ve o türün kaybolduğunu söylüyor. Örnek olarak bölgede muhacir oturağı denen bir tür var. Bu benekli mor türü temin ettiğimiz 90 yaşında ki teyzemiz bu tohumları seneye bulamazsın dedi. Bizde bu sebeple bu tohumları saklamak ve çoğaltmak istedik” dedi.

‘BİR AVUÇ TOHUM BİR ÖMÜR BAĞIMSIZLIK DEMEK’

Üner, fasulyelerin kendi aralarında tozlaşarak değişik türler ortaya çıkardığını belirterek “Fasulye tozlaşma yoluyla çok kolay tür değiştiriyor ve melezleniyor. Farklı türlerin birbiriyle tozlaşması sonucu yeni türler ortaya çıkıyor. Adapazarı, Düzce ve Bolu’nun dışına çıkmamaya çalışıyorum. Sebebi ise farklı iklimlerden toplanan tohumların adaptasyonu uzun sürüyor. Kendi bölgemizden aldığımız tohumlar kısa sürede toprağa alışıyor. Bir pazarda tohum alırken köylü teyze tezgahının önüne yazı asmıştı. Kartonda şu yazıyordu. “Bir avuç tohum bir ömür bağımsızlık demektir” ifadelerini kullandı.


Editör: T. Solmaz
Youtube kanalımıza abone olarak yeni
videolarımızdan ilk siz haberdar olun.
Youtube Adresimiz