Giydirme 2 milyon ya mimarın tazminatı ne olacak?

DüzceSonHaber

Giydirme 2 milyon ya mimarın tazminatı ne olacak?
25.10.2021 - 10:17
Kaynak: Haber Merkezi
2

Düzce Belediyesi tarafından uygulanan kent estetiği projesi kapsamında Düzce Valiliği'nin dış cephe giydirme işi 1 milyon 994 bin 200 lira karşılığında Beltaş A.Ş.'ye verildi. Ancak dış cephe giydirmesi için binanın projesini hazırlayan mimardan izin alınmadığı için mimarlık şirketine de ciddi tazminat ödenebileceği, bu durumun yetkililere iletildiği ve tazminatı neyse öderiz dedikleri öğrenildi. 

Kent estetiği projesi kapsamında Düzce Valiliği'nin dış cephe giydirmesi için 2 milyon liraya yakın para harcanacak. Ülkenin ve Düzce'nin zor günlerden geçtiği dönemde sadece makyaja 2 milyon harcanması kamuoyunda tepkilere nede olurken, masrafın bununla kalmayacağı öğrenildi. 

Mimar dava açabilir

Dış cephe giydirmesi ve projede değişiklik yapılması için Düzce Valiliği projesini çizen mimarlık şirketinden izin alınmadığı öğrenildi. Bu durum karşısında ise 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun (“FSEK”) 1. maddesine göre eser, “sahibinin hususiyetini taşıyan ve aşağıdaki hükümler uyarınca ilim ve edebiyat, musikî, güzel sanatlar veya sinema eserleri sayılan her nevî fikir ve sanat mahsulüdür.” maddesi devreye giriyor. 

Maddeye göre eser sahibinin izni olmadıkça eserde veya eser sahibinin adında kısaltma, ekleme veya değişiklik yapılamaz (FSEK m.16). Yine mimarî projenin değiştirilmesi veya yeni bir şekle sokulması eser sahibinin izni olmadan yapılamaz. 
Buna ek olarak, eser sahibi değişiklik yapılmasına izin vermiş olsa dahi, eser sahibinin şeref ve itibarını zedeleyen veya eserin özellik ve bütünlüğünü bozan değişiklikler yapılması eser sahibinin manevî hakkının ihlâli sonucu ortaya çıkıyor. 

Mimar tazminat davası açabilir

Değişikliğe gidilmesi ile ilgili olarakk mimar Düzce Valiliği ve Düzce Belediyesi'ne dava açma hakkına sahip oluyor. Bu durum Düzce Belediyesi ve Düzce Valilği'ne bildirilmesine rağmen yetkilerin ise "Tazminatı neyse öderiz" dedikleri iddia edildi. 
 


Editör: A. Gölge