Çiftçiler zamların altından kalkamıyor

DüzceSonHaber

Çiftçiler zamların altından kalkamıyor
2.11.2021 - 10:17
Kaynak: Haber Merkezi

Türkiye'de üretime en fazla katkısı olan kesimlerden birisi de çiftçiler. Ancak son dönemde mazot, gübre gibi kalemlere yapılan yüzde 100 üzerinde ki zamlar çifçilerin belini büktü. Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, "Gübre fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle gübresiz tarım yapmaya başladık. Ayrıca çoğu arazi ekilmiyor ve boş kalıyor. Üretim düşüyor" dedi. 

Çiftçilere son dönemde verilen destekler zam yağmurunun altında eridi. 2021 yılının Mart ayında 20.20 adı verilen gübre 135 lira olan gübre 250 lira olurken, 26 adı verilen gübre 105 lirayken 240 liraya, 15.15 adı verilen gübre 140 liradan 260 liraya ve bir çok gübre çeşidi de yüzde 100'ün üzerinde zam gördü. 

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, zamların çiftçilere olumsuz etkilerinden bahsederek "Gübre fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle çiftçilerimiz gübresiz tarım yapmaya başladı. Bununlar birlikte boş araziler ekilemiyor ve üretim düşüyor" dedi.

Öztürk, çözüm önerilerini de sıralayarak "Mazot ve gübre desteklemeleri arttırılmalı. 2022 desteklemeleri yeniden revise edilmeli. Tohum desteklemeleri Düzce'yi de kapsamalı. Maliyetlerin düşürlmesi için yeni çalışmalar yapılmalı" şeklinde konuştu. 


Editör: A. Gölge