Bakan Kirişçi ilk olarak Efteni projesini bitireceklerini söyledi

DüzceSonHaber

Bakan Kirişçi ilk olarak Efteni projesini bitireceklerini söyledi
1.07.2022 - 21:50
Güncelleme 1.07.2022 - 21:52
Kaynak: Haber Merkezi

 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Düzce’de selin ve su taşkınlarının etkili olduğu bölgelerde incelemelerde bulundu. Kirişçi, özellikle Gölyaka ilçesinde su taşkınları ve seli öncelemek için Efteni Gölü projesini tamamlayacaklarını ardından ise bölge halkının önerilerini dikkate alacaklarını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Düzce Valisi Cevdet Atay ile birlikte sel ve su taşkınlarından etkilenen Gölyaka, Beyköy ve Yığılca bölgelerinde helikopterle havadan inceleme yaptı. Ardından sel çalışması sırasında kayıp olan iş makinesi operatörü Okan Bayrak’ın kayıp olduğu noktaya giderek incelemelerde bulundu. Ardından arama çalışmalarının devam ettiği Asar Deresi’nde ki çalışmaları yerinde inceleyerek, Okan Bayrak’ın dedesi Sabri Bayrak ve yakınlarıyla görüştü. AFAD koordinasyon TIR’ında görevlilerden arama ve kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgiler aldı.

Gölyaka ilçesine giden Bakan Kirişçi burada evlerini su basan vatandaşlarla bir araya gelerek bilgiler aldı.

Ziyaretleri sonunda açıklama yapan Bakan Kirişçi “Pazartesi günü başlayan ve geçtiğimiz hafta Pazar günü meteorolojinin uyarısı ile Türkiye’nin gündemine oturan taşkın, sel gibi hadiseler önce 5 ilimizde Sinop, Karabük, Kastamonu, Bartın ve Zonguldak’tan sonra yağışın bu tarafa doğru gelişi ile birlikte Düzce, Bolu ve Sakarya olmak üzere 8 il taşkın ve selde düzeyleri farklı olsa bile olumsuz manada etkilenmiş durumda. Marmaris’teki orman yangını sonrası  AFAD başta olmak üzere bizlerde bakanlar olarak 5 kişilik ekiple illere dağıldık.  Burada önce helikopterle havadan olayla ilgili taşkın ve sel olan yerlerde incelemelerde bulunduk. Gerçekten geniş bir alan yayılmış, aradan 4 gün geçmiş olmasına rağmen hala taşkın ve selin sonuçlarını görme imkanımız oldu” dedi.

434 KİŞİ KAYIP OPERATÖRÜ ARIYOR

Bakan Vahit Kirişçi, 434 kurtarma personelinin kayıp iş makinesi operatörünü aradığını ifade ederek “Bir kardeşimiz sele kapılarak, şuanda arama faaliyetlerinin yürütüldüğü bir kardeşimiz var. Öncelikli temennimiz o kardeşimizin hayatta olması. Sahada AFAD koordinesinde 434 kişi ile arama çalışmaları sürüyor. Bizim bakanlığımızın Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bünyemizde bulunan DSİ burada yaşananlar konusunda birinci derecede destek sağlamak konusunda ilgili kurumumuz. Ormanla ilgili birimlerimiz yine burada. Umarız arama ve kurtarma çalışmaları müspet sonuçla neticelenir” şeklinde konuştu.

8 İLİMİZ YAŞAMI ZORLAŞTIRAN AFET İLLERİ ARASINDA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile 8 ilin yaşamı zorlaştıran afet illeri kapsamında alındığını ve vatandaşların bundan yararlanacağını beliren Bakan Kirişçi “Maddi kayıplarla ilgili konuda önce suyun çekilmesini bekleyeceğiz. Suyun çekilmesi ile birlikte sahada çalışmalar süratle yapılacak. Devletimizin bu konuya ilişkin usul ve esasları devreye girecek. Sayın Cumhurbaşkanımız bugün bir açıklamada bulundu. 8 ilimiz tam afet düzeyinde olmasa bile yaşamı zorlaştıran afet iller kapsamına alındı. Bu çalışmalar ile birlikte bu kapsama alınmanın vatandaşlara sağlayacağı bir takım katkı ve destekler olacak. Bir şekilde maddi kayıplar yerine konmak üzere karşılanacak” dedi.

DÜZCE İÇİN KALICI ÖNERİMİZ ÖNCELİKLE EFTENİ PROJESİNİ TAMAMLAMAK

Bakan Kirişçi, yağmurlar sonrası taşarak tarım arazilerinin su altında kalmasına neden olan Efteni Gölü’nün ıslah projesine dikkat çekerek “Bizim kalıcı önerimiz öncelikle şuanda başlayan bölgeye de aslında doğal bir yaşam alanı oluşturacak olan Efteni projesidir. Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte belirli ölçülerde bu taşkınlar önlenmiş olacak. Ama kalıcı çözüm olarak yine vatandaşlarımızın önerilerini dikkate alarak burada kritik zamanlarda suyun dışarı deşarj edilmesini sağlayacak sistemleri de yine devreye alacağız. İnşallah alacağımız önlemlerle bu bölgelere bir daha bu sorunları yaşatmayacağız” dedi.

Bakan Kirişçi incelemelerinin ardından Düzce’den ayrıldı.

 

 

 

 

 


Editör: D. Son Haber