Piyasa Ferrero’yu bekliyor

DüzceSonHaber

Piyasa Ferrero’yu bekliyor
3.09.2022 - 13:26
Kaynak: Haber Merkezi

 

Türkiye’deki fındığın yüzde 80’ini alan Ferrero, fındık fiyatlarını dilediği gibi ayarlayarak üreticiyi mağdur edip, milyarlarca lira kar ediyor.

İtalyan kökenli firma, yeni sezon başlamasına rağmen alım fiyatını açıklamadı. Fındık fiyatının bu yıl artmasını bekleyen üreticiler, İtalyan Ferrero’nun insafına bırakıldı.

Fındık fiyatlarını istedikleri gibi belirleyen Ferrero, dünyanın bir numaralı gıda tekeli. Dünyanın önde gelen ilk 100 firması arasında ilk 20’de olan Ferrero’nun yıllık cirosu 10 milyar euro dolayında.

Fındık piyasasını tümüyle gele geçiren Ferrero, bu yıl bilinçli olarak fındık fiyatını belirlemedi. Bu durum, piyasada fındık fiyatının 40 ile 43 lira arasında seyretmesine ve üreticilerin mağdur olmasına yol açıyor.

TMO’nun açıkladığı 52 liralık fiyata rağmen serbest piyasada fındık ortalama 42 liradan işlem görüyor. Türkiye’deki en büyük alıcı olan Ferrero’nun fiyat vermemesi ve bilinci olarak alıma geçmemesi piyasanın düşük kalmasına neden oluyor.

Fındık fiyatı düşük kalınca Ferrero milyar dolar kazanç elde ediyor. Türkiye’nin fındık ihraç rakamı yıllık 2 milyar dolar civarında. Bir kilo iç fındıktan ortalama 1 dolar kazanan Ferrore’nin kazancının çok büyük olduğu tahmin ediliyor.

Ferrero’nun fındığı ucuza kapatmasına iktidar müdahale etmiyor. TMO’nun açıkladığı 52 liralık fiyat Ferrero’nun işine geliyor. Böylece fındık fiyatları yükselmiyor. Bu fiyat oyununun sonucunda fındık üreticisi kaybediyor, İtalyanlar kazanıyor. İktidar da olup bitene seyirci kalıyor, üreticinin mağduriyeti önemsenmiyor.


Editör: D. Son Haber