Soba fiyatları bu sene cep yakacak

DüzceSonHaber

Soba fiyatları bu sene cep yakacak
20.09.2022 - 23:22
Kaynak: Haber Merkezi

 

Doğalgaza gelen zamla birlikte satışlarının artacağı düşünülen sobaların yine doğalgaz ve elektrik zammına endeksli olarak fiyatları geçen yıla göre ikiye katlandı. Geçen yıl 3 bin lira civarında olan kömür sobalarının fiyatları bu yıl 6 bin liraya kadar yükseldi. Soba satışlarıda istenilen hızda seyretmemeye başladı.

Tüm yurtta olduğu gibi Düzce'de de doğalgaza gelen zamdan sonra soba satışlarının artacağı yönünde tahminler yürütülürken, bu tahminler hayal kırıklığına neden oldu. Yine doğalgaz ve elektirik zammının ardından soba üreticilerinin artan maliyetleri nedeniyle geçen yıl 3 bin liradan satılan kömür sobaları bu yıl 2 katı artarak 6 bin liraya kadar yükseldi. Soba fiyatlarının artmasıyla birlikte soba satışlarıda istenilen düzeyde olmadı ve esnaf zor duruma düştü.

Kat kaloriferlerinden dönüş var

Düzce'de soba satışı yapan Bilal Soylu, özellikle kömür, fındık kabuğu ve odun gibi yakacak malzemelerinde yaşanan fiyat artışı nedeniyle kat kaloriferleri kullanımın düştüğüne dikkat çekerek "Vatandaşlar yakacak fiyatlarına gelen zamlardan sonra bireysel olarak kendi evlerine soba almaya başladılar. Çünkü kat kaloriferini en üst düzeyde yakmak gerekiyor. Bu sebeple vatandaşlar yakacak fiyatlarında kendi bütçelerine göre ayarlama yapamıyor. Ancak bireysel olarak ayarlama yapabiliyorlar. Örneği kat kaloriferinde 30 derece sıcaklığa ulaşmak gerekiyorsa buna göre yakacak yakmak lazım.  Ancak vatandaş yine 2 ton kömür katkısı yapacak. Kendi evinde olursa 20 derece sıcaklık yeter diyor ve 1 ton kömürle kışı geçirmeye çalışıyor" dedi.

Soba fiyatları iki kat arttı

Soba fiyatlarınında geçen yıla göre artış gösterdiğini dile getiren Soylu "Geçen yıl 3 bin lira olan sobaları bu yıl 6 bin liradan satıyoruz. Bunun sebebi yine doğalgaz ve elektirik zammı. Çünkü sona üreticileri sobaları imal etmek için doğalgaz ve elektirik kullanıyorlar. Demiri eritmek, şekil vermek ve üretmek gerekiyor. Dolayısı ile maliyetler artınca, fiyatlarda artıyor" ifadelerini kullandı.

Satışlar istenen düzeyde değil

Soba satışlarının mevsime göre istenen düzeyde olmadığını söyleyen Bilal Soylu "Bu yıl mevsime göre soba satışlarımız yok denecek kadar az. Bu sebeple bizlerde zor durumda kalıyoruz. İnşallah ilerleyen zamanlarda düzelir" şeklinde konuştu.


Editör: D. Son Haber