TDP’den ilginç fındık fiyatı protestosu

DüzceSonHaber

TDP’den ilginç fındık fiyatı protestosu
13.10.2022 - 15:21
Güncelleme 13.10.2022 - 15:21
Kaynak: Haber Merkezi

 

Türkiye Değişim Partisi İl Başkanı Sezgin Aktaş, Karadeniz bölgesinde üretilen fındığın fiyatının düşük olduğunu kanıtlamak ve bu duruma tepki göstermek amacıyla ilginç bir protesto yöntemi seçti. Aktaş, bahçeden çıkan fındık, fındıktan üretilen FERRERO firmasına ait çikolata markası ile kavrulmuş ve kırılmış fındıkları bir araya getirerek, kilogram fiyatları üzerinden eleştiride bulundu.

Karadeniz bölgesinin en önemli geçim kaynaklarından olan fındığın fiyatının, fındık mamulü ürünlere göre düşük seyretmesi Türkiye Değişim Partisi İl Başkanı Sezgin Aktaş’ı harekete geçirdi. Düşük fındık fiyatını protesto etmek isteyen Aktaş, açtığı stantta bahçeden toplanan ve kilogram fiyatı 45 lira olan kabuklu fındık, İtalyan firması FERRERO’nun üretmiş olduğu ve kilogram fiyatı 229 lira olan çikolata, kilogram fiyatı 220 lira olan kavrulmuş fındığı koyan Aktaş, yerli ve milli bir fabrika kurularak Türkiye’de üretilen fındığın Türkiye’de işlenmesi gerektiğini savundu.

Aktaş açıklamasında “Bugün itibarıyla fındık üreticisinin bin bir emekle yetiştirip, topladığı ve satışa hazır hale getirdiği fındığın kilogram fiyatı serbest piyasada 45 lira civarındayken, biz fındıktan elde edilen bazı ürünlerin marketlerde yada diğer satış yerlerinde kaç lira olduğunu araştırdık. Baktığımızda piyasada fındık fiyatını belirleyen İtalyan firması Ferroronun ürettiği çikolata markasının kilogram fiyatı 229 lirayken, kavrulmamış halde satılan iç fındığın kilogram fiyatı ise 220 Lira. Burada fındık üreticimizin emeklerinin nasıl zayi edildiğini, altın değerinde olan fındığın Türkiye’de kurulu olmayan bir üretim fabrikası olmadığı için değerinin nasıl düşük tutulduğunu göstermek istedik. Fındık ürününü yabancı firmalar aldığında değeri nasıl artıyorsa, acilen ciddi fındık politikaları belirlenip, hatta fındığın aynı FERRERO firması gibi işlenmesini sağlayacak yerli ve milli bir fabrikanın kurulması gerekmektedir. Bizim fındığımızın fiyatını yine bizim belirlememiz, fındıktan çıkan çikolata ve benzer yiyecek ürünlerini bizim üretmemiz gerekiyor.

Aksi halde yabancı firma ve üreticilerin fındığı işlemesi devam ettiği sürece fındık üreticimiz ezilmeye, altın değerinde olan fındığın fiyatının en alt seviyede tutulmaya çalışılmasına devam edilecektir.

İnşallah Türkiye Değişim Partisi iktidarında fındık gereken değerini görecek, fındıktan üretilen ürünlerin iç piyasaya kazandırılması için fabrikalar kurulmasına yönelik girişimler olacaktır. Fındık Düzce’nin ve Karadeniz bölgesinin en önemli geçim kaynağı olamaya devam edecekse, bizde bu ürüne sahip çıkmak ve hem değerini hem fiyatını en üst seviyede tutmak zorundayız” dedi.


Editör: D. Son Haber