Kayıt dışı çalışmayın emekliliğini riske atmayın

DüzceSonHaber

Kayıt dışı çalışmayın emekliliğini riske atmayın
19.10.2022 - 15:04
Kaynak: Haber Merkezi
2

 

2022 yılı Sosyal Güvenlik Bilgilendirme ve Rehberlik Kılavuzu çalışmaları kapsamında bilgiler veren Sosyal Güvenlik Kurumu Düzce İl Müdürü Necmi Köroğlu, özellikle sahte sigortalılık ve sahte iş yerleri konusuna dikkat çekerek, her iki durumda ağır para cezaları ile emekliliğin iptaline kadar giden bir süreç izlediklerini söyledi.

 SGK İl Müdürü Necmi Köroğlu, Sosyal Güvenlik Bilgilendirme ve Rehberlik Kılavuzu çalışması kapsamında özellikle kayıtdışı istihdama dikkat çeken Köroğlu, “Sahte sigortalılık ve sahte iş yeri ,Bir hizmet akdine tabi çalışan yani işçi bir iş görmeyi taahhüt ediyor iş verende bu iş karşılığında bir ücret ödemeyi taahhüt ediyor. Ama hiç çalışmadan para vererek bir iş yerinde  görünenlere biz sahte sigortalı diyoruz. Çalışmak burada esas, ücret almak esas. Günü tamamlamak için, sigortalı olmak için bir iş yerinde çalışıyor gibi görünenlere sahte sigortalı diyoruz. Bununla ilgili maaş iptalleri oluyor. 10 yıl geriye kadar maaş iptal ettik. Müfettiş raporları ve denetimlerde tespit edildiği zaman ciddi cezaları var. Çalışamayacak durumdalarsa bizi isteğe bağlı sigortalılığımız var. Biz ona kayıt ettiğimiz zaman ona prim ödeyebiliyorlar” dedi.

Sahte iş yerlerini tespiti kolaylaştı

Sahte iş yerleri konusunda bilgiler veren ve sahte iş  yerleri tespitlerinin de bakanlıklar arası yapılan protokolle kolaylaştığına dikkat çeken İl Müdürü Köroğlu, “Sahte iş yeri ise bir iş görülecek, o iş karşılığı bir ücret ödenecek. Kağıt üzerinde bir iş yeri var ama fiilen bir iş yeri bulunamıyor. Bir iş yapmıyorlar ancak kağıt üzerinde bir firma kuruluyor. Bunun üzerinden sahte sigortalı gibi kişileri sigortalı gösteriyorlar. Buna da sahte iş yeri diyoruz. Bunu nasıl tespit ediyoruz. Bu bizden kaçmıyor. Biz bütün bakanlıklarla anlaşma yaptık. Diğer bakanlıkların denetim elemanları tespit ettikleri kişileri bize bildiriyor. Bizde sigortalı olup olmadığını tespit edebiliyoruz. Örneğin bir trafik polisi ticari araç sürücüsünü durduruyor, ismini kayıt ediyor ve bize bildiriyor. Biz sistemden bakıyoruz. Sigortalı mı değil mi? Sigortalı değilse biz o aracın sahibine yaz yazıyoruz. Bu sende  çalışıyor mu? Çalışmıyor mu? Diye soruyoruz” ifadelerini kullandı.

14 asgari ücrete kadar cezası var

Sahte sigortalılık yada sahte iş yeri tespitinin ağır cezaları olduğunu söyleyen Köroğlu, “Sigortalı göstermek, sigortasız göstermekten daha ucuza geliyor. Örneğin işçiler benim sigortamı ödeme parayı bana ver diyor. İş verende veriyor. Ama sonradan tespit edildiği zaman bir sigortalı bir yılda sigortası gösterilmemişse resmiyette 14 asgari ücrete kadar ceza yazıyoruz. Biz ceza yazma taraftarı değiliz. Ama bizim 5510 sayılı kanunun 102. Maddesinde idari para cezaları düzenlenmiş ve ağır para cezaları var. Zaten Anayasa’ya aykırı olarak bir iş veren ile işçi noterden dahi sözleşme yapsalar ben sigortalı olmak istemiyorum dese dahi kanunen geçersiz. Sosyal güvenlik ve haktır vazgeçilemez ve devredilemez” şeklinde konuştu.


Editör: D. Son Haber