Düzce kuzu kestanesi pazara indi

DüzceSonHaber

3.11.2022 - 09:22
Haber Merkezi

 

Düzce’de ormanlarda yetişen "Düzce kuzusu" denilen kestane Düzce kestane pazarına indi. Sezonda 300 ile 350 ton arasında kestane satışı gerçekleşirken, Türkiye'nin birçok ilinden pazara gelenler, kilosu 50 ile 70 lira arasında satılan kestaneden almak için pazarlık yapıyor.

Düzce'nin ormanlarında yetişen ve köylüler tarafından toplanan "Düzce kuzusu" olarak bilinen kestane tadıyla her geçen yıl daha fazla ilgi görmeye başladı. Doğal ortamında yetişen ve özellikle Trabzon, Ordu, Giresun, Hatay, Adana, İstanbul ve Ankara gibi illerde kebap yapılarak satılan kuzu kestane pazara indi. Fındık sezonu sonrası köylüler tarafından toplanan kestaneler en önemli geçim kaynakları arasında yer alırken, yine bölgenin en büyük pazarı olan Düzce kestane pazarında satışa sunuluyor. Kilosu 50 ile 70 lira arasında satılan kestaneyi almak isteyenler, toptan alımlar yapmak için pazarlık yapıyor.

Kestane alım ve satım işleriyle uğraşan Hüseyin Sağlam, Düzce’de yetişen kuzu kestanenin büyük ilgi gördüğünü ayrıca Düzce’de kurulan kestane pazarının bölgenin en büyük pazarı olduğunu ifade ederek “Kuzu kestane Batı Karadeniz bölgesinde yetişen bir ürün. Rekoltesi düşük yada orta derecede olan bölgeler var. Ancak ihtiyacı karşılayacak ürünü elde edebiliyoruz. Satışlar devam ediyor. Pazarımız halen aktif. Düzce Kestane Pazarı, kuzu kestanenin tedarik merkezlerinden en büyüklerinden birisi. Doğu Karadeniz Bölgesi özellikle kuzu kestaneyi tercih eder. 11 vilayetin ortasında merkez konumdayız. Büyükşehirlerden pazarcı, halci, toptancı esnafı sezon boyunca satacakları kestaneleri Düzce’den temin ederler. Kuzu kestane çok özel bir kestane. Biz Türkiye’nin her yerinde yetişen kestaneleri biliyoruz. Bunun ticaretini de yapıyoruz. Ancak kuzu kestanenin yerini hiçbiri tutmuyor. Tamamen doğal ve natürel bir ürün olduğu için tercih ediliyor. Gayet güzel ve aroması çok iyi bir kestane. Kuzu kestaneyi bilen insan başka kestane aramıyor” dedi.

GAL ARISI KESTANE VERİMİNİ DÜŞÜRDÜ

Ormanlardan kestane toplayan ve alım-satım işi yapan İsmet Kaya ise halk arasında katil arı olarak bilinen gal arısının kestaneye zarar verdiğini dile getirerek “Kestane pazarı ile ilgili sürekli büyüyoruz. Pazarımız devamlı büyüyor. Esnaf sayısı çoğalmaya başladı. Çünkü daha çok alıcı gelmeye başladı. Her geçen yıl kapasite artıyor.  Kuzu kestanenin özelliği mesela Aydın, İzmir, Bursa kestanesi dediğimiz kestane yarım saatte pişiyorsa kuzu kestane 10 dakikada pişiyor. Birde kuzu kestaneyi çiğ yiyebiliyoruz. Gal arısı denilen bir hastalık var. Bu sene bölgemizde sıkıntı yarattı. Geçen yıl 100 ton ürün aldığımız bir köyden bu sene 20 ton ürün aldık. Yani 70-80 ton kaybımız var. Bunu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile çözmemiz gerekiyor. Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bu gal arısı konusuna el atmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 


Editör: D. Son Haber
Youtube kanalımıza abone olarak yeni
videolarımızdan ilk siz haberdar olun.
Youtube Adresimiz

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.