EYT’de prim gün sayısı konusuna açıklık getirdi

DüzceSonHaber

31.01.2023 - 09:50
Kaynak: Haber Merkezi

 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununu çözmek için açıklanan düzenlemede önemli bir aşamaya geçildi. Vatandaşların merakla beklediği düzenlemeye ilişkin detaylar açıklandı.

Prim gün sayısı hakkında yapılan açıklamada mevcut kanunun baz alınacağının belirtilmesi EYT’den emekli olma hayali kuranların kafaları karıştı.

Bolu, Düzce, Sakarya EYT’liler Derneği ve EYT Platform Sözcüsü Mehmet Ali Çelik konuyla ilgili açıklama yaptı.

İlk olarak EYT’de yaş sınırının ortadan kaldırılması için bir çalışma yaptıklarını söyleyen Çelik, “Daha önce yaptığımız toplantılarda bizler Bolu, Düzce, Sakarya Derneği ve EYT platformu olarak mecliste bir çok görüşme yaptık. AK Parti’de Muhammet Emin Akbaşoğlu, MHP’de sayın Erkan Akçay ile görüşmeler yaptık. Biz 8 Eylül 1999 tarihinde sayın Yaşar Okuyan döneminde çıkan yasa ile yaş haddine takıldık. Biz yaş haddinin ortadan kaldırılmasını istedik. Çünkü bizim 1999 öncesi yaş sıkıntımız yoktu. Bunun kaldırılması konusunda bir çalışma icra ettik. Sorasında bununla birlikte prim ile alakalı bazı değişiklikleri gündeme getirdik. Aylık Bağlama Oranları ile bir çok konuda görüşmeler yaptık. Sayın grup başkan vekilinin yaptığı açıklamayla birlikte yaş şartının ortadan kaldırıldığını gördük” dedi.

Erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık hizmet süresini dolduranların 8 Eylül 1999 öncesinden sigorta girişi yapılmışsa şu anda yapılan açıklamayla gereken prim gün sayısının e-devlet üzerinden öğrenileceğini söyleyen Çelik, e-devletten 1999 öncesi sigorta girişi yaptıran bir kişinin “çalışma hayatım” menüsünden kaç gün prim günü gerektiğini örnekle açıkladı.

Çelik “Ancak yine yapılan açıklamada şunu gördük. Burada prim gün sayısı var. 1999 öncesi yasayı geri  döndürdüklerinde bizim talebimiz komple döndürülmesiydi. Prime esas olarak bugün uygulamada herkesin e-devlet içerisinde bulunan prim gün sayısı geçerli olacak Telefonlarımızda mobil olarak e-devlet yüklü. E-devlet sayfasına geldiğimizde çalışma hayatı kısmına giriyoruz. Çalışma hayatı içerisinde herkesin prim gün sayısı ile ilgili bilgi var. Örneğin bir arkadaşımızın e-devletinde 5900 prim gün sayısına ulaştığında emekli olacağı görünüyor. 5000 ile 5950 gün sayısına geldiğimizde vatandaşlarımız yaşı ne olursa olsun emekli olacak. Bu kardeşimiz bütün şartları doldurmuş ancak prim gün sayısı ve çalışma süresi yüzde 100 olduğunda emekli olacak. Komisyonlara gelmeden önce tekrar görüşmeler yapılacak ve son nokta konulacak. Ancak şu an için yapılan açıklama budur. Tekrar söylemek gerekirse insanlar e-devlete girecek, buradan çalışma hayatın kısmından emekli olmak için prim gün sayısı kaç gün gerekiyorsa ona göre prim gün sayısını doldurması gerekiyor. Bunların içinde yaş sınırına bakmayacaklar. Sadece çalışma süresi ile prim gün sayısına bakılacak. 25 yıl erkeklerde, 20 yıl kadınlarda hizmet süresi dolmak zorunda kaldı” dedi.

5000 PRİM GÜN SAYISI ŞARTI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaş sınırını ortadan kaldırıyoruz açıklamasında prim gün sayısı konusunda bir açıklama olmadığını ancak bazı kişilerin bu konuyu 5000 prim günü olarak gündeme getirdiğini dile getiren Çelik “Özellikle şunu ifade etmek istiyorum ki iktidar kanadı yada yaptığımız görüşmelerde prim gün sayısı açıklaması olmadı. Bunu sosyal güvenlik uzmanı adı altında sosyal platformlarda ve televizyon kanallarında açıklamalar yapanlar 5000 prim gün sayısı olarak açıklandı. Ancak bu açıklama hiç olmadı. Tamamen yaş şartı üzerinden açıklama yapıldı. Bu konuyu düzenleyenler kesinlikle prim günlerini açıklamadı” şeklinde konuştu.


Editör: D. Son Haber
Youtube kanalımıza abone olarak yeni
videolarımızdan ilk siz haberdar olun.
Youtube Adresimiz