Konuralp pirinci Düzce’de işlenecek ve paketlenecek

DüzceSonHaber

Konuralp pirinci Düzce’de işlenecek ve paketlenecek
27.04.2022 - 12:21
Kaynak: Haber Merkezi

Düzce’nin markası olan Konuralp pirinci, işlenmesi için başka vilayetlere gönderiliyordu. Düzce İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan proje ile Konuralp pirinci Düzce’de işlenecek ve paketlenecek.

Düzce İl Genel Sekreteri Hayri Şen, Konuralp pirincini marka haline getirmek için çalışma başlattı. Hazırlanan proje ile pirincin işlenmesi ve paketlenmesi için tesis kurulması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na proje hazırlandı.  Düzce İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kabul görülen “Konuralp Pirinci Üretim Geliştirme Kompleksi Projesi” Konuralp Pirincinin Marka değerinin gelişmesine katkı sağlayacak.

Tesis sayesinde avantajlı bir ürün olan, coğrafi işaret tescili bulunan, üretimi uzun yıllara dayanan ve yerel bir marka olan Konuralp Pirincinin üretim ve pazarlama potansiyelinin geliştirilmesinde engel teşkil eden sorunlar proje ile nihai çözüme kavuşacak.

Her yıl çeltik hasadında çiftçilerin büyük sıkıntı çektiği kurutma ve işleme sorunları artık Düzce İl Özel İdaresi tarafından kurulacak olan tesisle son bulacak. Çeltik hasadı ile birlikte çiftçiler bu güne kadar ürettikleri ürünleri 300 kilometre uzaklıktaki kurutma tesislerine götürmek zorunda kalmayacaklar. Bu sayede nakliye işleminin getirdiği ek maliyetten kurtulacaklar.

Proje ile çiftçilerin üretimde karşılaştığı girdi maliyetleri düşürülerek yüksek gelir elde etmeleri, geleneksel tarımsal üretim anlayışından modern üretim tekniklerine geçilmesi, teknolojik alt yapının oluşturulması, doğru girdilerin kullanılması, tarımsal verimliliğin artırılması ve çiftçi örgütlenmesinin geliştirilmesi hedeflenmiş, kurulacak olan işleme tesisi ile pazarlama ağı sayesinde dezavantajı grupların gelir düzeyinin artırılması hedefleniyor.

Çeltik üretimindeki kronik sorunların çözümlenerek ekim alanlarının genişletilmesi ve özellikle gençlere yönelik projede teşvikler verilerek tarımsal istihdamın artması sağlanacak.

Toplam yatırım değeri 12 milyon 493 bin 458 TL olan Konuralp Pirinci Üretim Geliştirme Kompleksi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 9 milyon 169 bin 458 TL destek sağlanacak. Geri kalan 3 milyon 324 bin TL ödenek ise Düzce İl Özel İdaresi tarafından finanse edilecek.

Proje ile kurulacak Kompleks içerisinde 500 m2 kapalı alanda çeltik işleme tesisi, paketleme tesisi ve çeltik kurutma tesisi kurulumu yapılacak olup, saha çalışmalarında kullanılmak üzere lazerli tesviye ekipmanları satın alınacak.

Düzce’de olduğu gibi bölge illerdeki çeltik üretiminde karşılaşılan benzer sorunların çözülmesine de katkı sunacak proje, Düzce’de ekimi yapılan 2 bin dekar, Bolu ilinde ekim yapılan 400 dekar ve Sakarya ilinde ekimi yapılan 1000 dekar olmak üzere toplamda 3.400 dekar alanda yetiştirilen pirincin işlenmesinde etkin rol oynayacak.

 


Editör: D. Son Haber