Otobüsçüler bilet zammının sebebini anlattı

DüzceSonHaber

Otobüsçüler bilet zammının sebebini anlattı
20.06.2022 - 20:16
Kaynak: Haber Merkezi
1

 

Geçen yıldan bu yana artan mazot fiyatları ve diğer maliyetler ulaşım sektörünü olumsuz etkiledi. Gelen zamlar ve vatandaşların alım gücünün de düşmesiyle şehirlerarası yolcu sayısı azalmaya devam ederken, otobüs firmaları zarar etmeye başladı. Otobüsçüler ise  keyfi  zam yapılıyor eleştirilerine tepkililer.

2020’den beri devam eden koronavirüs salgınının etkileri ve 2021’den bu yana artan benzin fiyatları, ulaştırma sektörünü olumsuz etkiledi.

Geçtiğimiz yıllara göre bilet fiyatlarında yüksek artışlar olurken, gelen zamları yeterli bulmayan işletmeciler ve otobüs sahipleri, bilet fiyatlarının artması gerektiğini söylüyor.

Düzce şehirlerarası Otobüs terminalinde firmalara vatandaşın bilet tepkisini sorduk, bir dokunduk bin ah işittik. Firma yetkilileri aynı görüşü paylaşırken, mazot fiyatlarına bakıldığında aslında olması gereken zammı bilet fiyatlarına yansıtmadıklarını söylediler. 

Otobüs biletlerine özellikle zam yapmadıklarını söyleyen Ersin Sertoğlu,  " Mazota gelen zamlar nedeniyle biletlere de zam yapıyoruz. 22’ydi 25, 30’a çıktı. Otobüsçü ne yapsın, kar edemiyor k,  1500 km yol gidiyor 30 bin lira topluyor 30’unu da mazota veriyor. Sigortalara zam geldi, işçi maaşları, gereksiz masraflar, ikramlar var. İstanbul 200 Tl, daha çok olması lazım ama yapamıyoruz. İzmir 360 TL, Van 750 TL oldu. Tabi büyük rakamlar. Vatandaş tepkili, soruyor kaç lira, 600 deyince gitmiyor vazgeçiyor. 4 kişi gitse 750 liradan ne olacak, 3 bin lira, asgari ücret 4 bin 500 lira. Geri dönüş 6 bin lira nasıl gidecek.” şeklinde konuştu.

Firma yetkilisi Kenan Özveren “ otobüsün yağına, lastiğine, işçi sigortalarıyla birlikte yolcu sigortalarına da zam geliyor. Yoksa keyfi olarak kim zam yapabilir. Hukuk devletinde böyle bir şey yapmak mümkün mü. Mecburiyetten yapılan zamlar. O tür düşünen arkadaşlar lütfen ulaştırmayla görüşsünler, ulaştırma onlara gereken bilgileri verir, bizim de günahımıza girmezler." dedi.

Geçen seneye göre maliyetlerin  arttığını söyleyen Özveren, " mazot 30 lira oldu.Ona göre bir hesap yapılabilir. Yöreye çalışan firmanın kendi insanına değer vermemesi mümkün mü. Şu anda İstanbul esenler 190-200 civarlarında, Dudullu’da 180-190 civarlarında. Normal şartlarda aracın akaryakıtına göre 20 lira daha zam yiyebilir. 220 kurtarır. Çünkü araba dolu gitmiyor. Gidiş gelişi dolu verdiğimiz halde kurtarmıyor." ifadelerini kullandı.

Murat Gürel ise geçtiğimiz Ramazan ayında bu listenin hazırlandığını  ancak vatandaş tepki verir diye zamların  geri çekildiğini dile getirerek, " Kademe kademe zam yapıldı ama  şu anda İstanbul 200 TL, motorine endeksli zam yapmış olsaydık şu anda 350 TL olması lazımdı. Otobüsün gidiş geliş masrafı 7 bin Tl, bunu 200 TL ile karşılamak zaten mümkün değil. Otogar, otoban parası. Otobüsçüler şu anda zararına iş yapıyor. Dolu gidip dolu gelmek zorunda. Yolcu markete gider itiraz etmez, uçak biletine etmez, otobüs biletine geli,nce itiraz eder. Biz şu anda yolcuyu düşünerek zam yapmıyoruz. Biz onları anlayışla karşılıyoruz ama biz de anlayış bekliyoruz. Düzce diğer illere göre biraz daha ucuz." dedi.


Editör: D. Son Haber