Öztürk’ten fındık yevmiyesi ve fındık fiyatı açıklaması

DüzceSonHaber

Öztürk’ten fındık yevmiyesi ve fındık fiyatı açıklaması
15.07.2022 - 11:59
Kaynak: Haber Merkezi

 

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, fındık yevmiye fiyatları ve fındık fiyatı hakkında açıklama yaptı. Öztürk, fındık yevmiyelerinin Cumhurbaşkanı kararıyla belirlendiğini ve bunun dışına çıkılmayacağını söyledi. Ayrıca, fındık satış fiyatlarınında bir an önce açıklanması gerektiğini vurguladı.

Tüm Karadeniz’de olduğu gibi Düzce’de de 2022 yılı fındık hasat sezonu yaklaşırken, fındık işçisi yevmiyeleri ile fındık fiyatı konusunda tartışmalar sürüyor.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, fındık işçilerinin yevmiyelerinin Cumhurbaşkanı kararıyla belirlendiğini belirterek “Cumhurbaşkanı kararıyla fındık işçi yevmiyeleri brüt asgari ücretin 30’a bölümü olacak. Buda yaklaşık olarak günlük 216 liraya denk geliyor. Bunun için tekrar bir komisyon toplanmasına gerek yok. Bu kanunla belirlenmiş bir durum” dedi.

Üretici kendi fındığını kendisi toplasın

Üreticilere seslenen Ziraat Odası Başkanı Öztürk, “Üreticimiz imece usulü ile kendi fındığını kendisini toplasın. Bu sayede maliyetleri bir nebze aşağı çekmiş olurlar. Çünkü fındık toplamak için Düzce’ye gelecek olan dayı başları bizleri arayarak yol maliyetleri nedeniyle günlük yevmiye ücretlerini belirlenen fiyatın çok üzerinde istiyorlar. Bizde bunu kabul etmiyoruz. Kanunla belirlenen ücretin dışına çıkamayız. Tekrar ifade etmek istiyorum ki üreticilerimiz kendi fındıklarını kendileri toplasınlar” ifadelerini kullandı.

Fındık fiyatlarının biran önce açıklanması gerekiyor

Fındık fiyatlarınında biran önce açıklanması gerektiğine dikkat çeken Öztürk, “Piyasada süren belirsizlik çiftçiyide tedirgin ediyor. Bu sebeple fındık fiyatlarının bir an önce açıklanması gerekiyor. Bizler maliyetleri hesapladığımızda fındık kilogram fiyatını 55 lira olarak bekliyoruz. Bunun aşağısında söylenecek bir rakam üreticiyi zor durumda bırakır” şeklinde konuştu.  


Editör: D. Son Haber