Öztürk, 733 bin tonluk rekolteye itiraz etti

DüzceSonHaber

Öztürk, 733 bin tonluk rekolteye itiraz etti
19.07.2022 - 17:07
Kaynak: Haber Merkezi

Fındık sezonu öncesinde resmi olmayan rakamlara göre Türkiye genelinde 733 bin ton, Düzce’de ise 83 bin ton açıklanan fındık rekoltesi konusunda Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk’ten şok açıklama geldi.

Öztürk, fındık fiyatların düşük tutulması için rekolte rakamlarının şişirildiğini söyledi.

Fındık rekoltesi tespit komisyonu yaptığı çalışmalar sonrasında 2022 fındık sezonu tahmini rekoltesini Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderdi. Resmi olmayan rakamlara göre bu yıl rekoltenin Türkiye genelinde 733 bin ton, Düzce’de ise 83 bin ton olacağı tahmin ediliyor.

Ancak Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, kamuoyunda paylaşılan rakamların gerçeği yansıtmadığını ifade ederek “Türkiye genelinde rekoltenin 733 bin ton olarak açıklanması ve Düzce’de yapılan araştırmaların sonucunda da 83 bin ton rekolte açıklanması gerçeklerden çok uzak bir rakam. Biz bu komisyonda olmamıza rağmen, çiftçilerin mağdur olmaması için TMO’ya daha fazla fındık vermeleri için bu karara imza attık. Ancak Düzce’de 60 bin tonun üzerinde fındık yok. Asıl rekoltemiz 60 bin tondur. Türkiye genelinde ise 600 bin tonu geçmez. Biz her gün bahçede her gün tarladayız. Bizzat yaşayıp görüyoruz. Bunun üzerinde fındık olması söz konusu değildir” dedi.

İMZALAMAK ZORUNDA KALDIK

Fındık rekolte tespit komisyonunda bulunan Öztürk, tespit raporlarını imzalamak zorunda kaldıklarını belirterek “Neden imzaladınız diyecekler. Geçen sene yaşanan bir olay vardı. Çiftçiler TMO’ya fazla fındık veremediler. Zonguldak bölgesindeki çalışmayla Düzce bölgesindeki çalışma farklı olduğu için biz buna imza atmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

REKOLTEYİ ŞİŞİRİYORLAR

Öztürk, fındık fiyatların düşük seyretmesi için rekoltenin yüksek gösterildiğini iddia ederek “Fiyat düşük olsun diye rekolte yüksek gösteriliyor bazı kesimler tarafından. Bu her sene yapılan bir oyun. Ama çiftçilerimiz emanete fındık vermeden bu oyuna gelmemeleri lazım. 1-2 ton kendi toplayacağı kadar fındık toplaması ve ihtiyacını karşılamasını ve işçi tutmayarak maliyetlerden kaçmasını istiyoruz.

 Bu rekolteyle yani 733 bin ton fındık rekolte açıklaması sonucunda fiyat 50 lirayı geçmez. Ama 600 bin lira olarak açıklansaydı 60 lira civarında olurdu” şeklinde konuştu.


Editör: D. Son Haber