Düzce Valiliği fındık işçi yevmiyesini açıkladı

DüzceSonHaber

Düzce Valiliği fındık işçi yevmiyesini açıkladı
20.07.2022 - 17:33
Kaynak: Haber Merkezi
1

 

Düzce Valiliği tarafından yapılan açıklamada fındık toplamak için Düzce’ye gelen mevsimlik işçilerin günlük yevmiyesinin 215,70 liranın altında olmayacağı bildirilirken, ayrıca fındık harman makinelerinin 24.00 ile 07.00 arasında çalıştırılmayacağı uyarısı yapıldı.

Düzce Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Düzce Valisi Cevdet Atay başkanlığında toplandı.

Toplantıda Düzce’ye fındık toplamak için gelen fındık işçilerine verilecek yevmiye ile fındık harman makineleri ve çalışma koşulları görüşüldü.

Yapılan açıklamada cinsiyet gözetmeksizin fındık işçilerine verilecek yevmiyenin 215 lira 70 kuruşun altında olmayacağı bildirilerek “Mevsimlik tarım işlerinde çalışacak kişilere cinsiyet ayrımı yapılmaksızın 4857 sayılı İş Kanunu’nun 63 üncü maddesinde belirtilen sürelerde çalışma yapması durumunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2022 yılı için belirlenen günlük brüt asgari ücretin (215,70 TL) altında ücret verilemeyecek” denildi.

Harman makinelerinin çalışma saatlerine sınırlama

Kurulda alınan kararlarda fındık harman makinelerinin çalışma saatlerine de sınırlama getirilerek “işverenler tarafından fındık harman makinasında (patoz) tecrübesiz ve bilgisiz kişiler çalıştırılmayacak, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli tedbirler alınarak, meskûn mahalde gece 24:00 ile sabah 07:00 saatleri arasında fındık harman makinası (patoz)  çalıştırılmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Fındık işçilerinin çocukları zamanlarını eğitimle geçirecek

Düzce’ye fındık toplamak için gelen fındık işçilerinin çocukları için eğitim ve sosyal alanlarda etkinlikler oluşturulacağı ifade edilen açıklamada “Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının gerekli eğitim, öğretim ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik projeler de değerlendirilerek geçen yıllarda uygulanan etkinliklere ilave kurumlar tarafından yeni uygulamalarından hayata geçirilmesi kararları da alınmıştır. Amaçlanan evlerinden uzakta tarım işinde çalışmak üzere ilimize gelen işçilerin tüm ihtiyaçlarının giderilmesi, burada bulundukları süre içerisinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine riayet ederek çalıştırılmalarının sağlanmasıdır” denildi.  


Editör: D. Son Haber