Kira artışına yüzde 25 sınırı getirildi

DüzceSonHaber

Kira artışına yüzde 25 sınırı getirildi
8.06.2022 - 12:45
Kaynak: Haber Merkezi

 

Kira artış oranlarında yeni düzenlemeye gidildi. Buna göre; 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerindeki artış, bir önceki yılın yüzde 25'ini geçemeyecek.
 

Bunun üzerine Bakan Murat Kurum; Hazine ve Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'yla bir araya gelerek kira artış oranları ve kiralama hükümlerine ilişkin çalışma başlattı.

Sona yaklaşılan çalışmalarla ilgili ilk detay ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından duyuruldu.

Kira artışı yüzde 25'i geçemeyecek

Kira oranlarına sınırlama getirildiğini belirten Bakan Bekir Bozdağ, şu ifadelere yer verdi:

"Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu'na Adalet Komisyonu'nda eklenecek. AK Parti grubu, MHP grubu orada teklif verecek ve oraya eklenecektir. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor.

Kira artışına yüzde 25 sınırı getirildi

Üzerindeki artışlar geçerli olmayacak

Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı açıkça ifade ediliyor. Bu düzenlemeyi yaparken geçici olmasına özellikle önem verdik. Geçici bir düzenleme. Bu düzenlemede, kiracı ve sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belli bir fedakarlıkta bir noktada durmasına da özen gösterdik. Umarım beklentileri karşılar. Umarım beklediğimiz sonuçları doğurur."

 

 

Yeni karara göre kira fiyat artışlarına örnek

Yenilecek kira sözleşmelerinde bir önceki seneki kiranın yüzde 25’ini geçmeyecek artış, rakamlara şöyle yansır:

  • Bir önceki kira 2 bin lira ise bir yıl sonra kira artışı 500 lirayı geçemeyecek ve kira toplamı en fazla 2 bin 500 lira olacak.
  • Bir önceki kira 3 bin lira ise bir yıl sonra kira artışı 750 lirayı geçemeyecek ve kira toplamı en fazla 3 bin 750 lira olacak.
  • Bir önceki kira 4 bin lira ise bir yıl sonra kira artışı 1.000 lirayı geçemeyecek ve kira toplamı en fazla 5 bin lira olacak.
  • Bir önceki kira 5 bin lira ise bir yıl sonra kira artışı 1.250 lirayı geçemeyecek ve kira toplamı en fazla 6 bin 250 ira olacak.

Editör: D. Son Haber