Haksız rekabet istasyon sahiplerini iflasa götürüyor

Tezcan SOLMAZ/DÜZCESONHABER

Haksız rekabet istasyon sahiplerini iflasa götürüyor
4.12.2018 - 13:45

DÜZCE’de benzin istasyonu işleten Nihat Gaydanoğlu, bazı benzin istasyonlarında benzin, mazot ve LPG fiyatlarının pompa fiyatlarının altında satılmasının kendilerini etkilediğini ve bu durumun vergi kaçakçılığından kaynaklandığını dile getirdi.

Düzce’de benzin istasyonu işleten Nihat Gaydanoğlu, bazı benzin istasyonlarının ucuz akaryakıt satışının haksız rekabete yol açtığını, ucuz akaryakıt satanların ise vergi kaçakçılığı yaptığını iddia etti. Gaydanoğlu, büyük firmalarla sözleşmesi olan akaryakıt istasyonlarının yüzde 6 brüt kar oranı ile satış yaptığını ifade ederek “Biz istasyonlar arasında ortaya çıkan fiyat farklarını toparlıyoruz. Bizim bildiğimiz brüt yüzde 6 karımız olduğu, istasyonları dolaştığım zaman yüzde 20 kar farkı görünüyor. Ancak yüzde 6 oranında bir kar oranı var. Bu istasyonlar büyük ihtimalle vergi kaçakçılığı yapıyorlar yada ana dağıtım şirketleri bize yalan söylüyor. Kar oranı yüzde 6’yken yüzde 20’yle arasında fark olması mümkün değil. Ne yapabilirler, yüzde 18 KDV var. KDV fişi kesmezler bunu müşterilerine yansıtırlar ve bu sayede fark oluştururlar. Oto gazda da bu farklılık var. Oto gaz yerine propan yada mutfak gazı sattıklarını bununla ilgili baskınlar yapıldığını duyuyoruz. Kesinlikle vergi kaçakçılığı oluyor. Bunun üzerine basa basa söylüyorum, bizim pompa satışlarımız kesin ve brüt olarak yüzde 6’yı geçmiyor. Ancak kontrol edildiği zaman bizim fiyatlarımızda yüzde 20 aşağı yakıt satıyorlar. Bunun Maliye Bakanlığı, EPDK ve rekabet kurumunun incelemesi gerekiyor. Zaten ülkemizin ekonomik durumu meydanda birde vergi kaçakçılığına mahal vermemeleri gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Ucuz yakıt araçlara zarar veriyor”

Ucuz yakıtların araçlara da zarar verdiğini dile getiren Gaydanoğlu, “Dışardan gelen müşteriler “Ucuz yakıt aldığımız zaman sanayiden çıkamıyoruz. Bunun sebebi nedir?” diye sorduklarında bizde dilimiz döndüğünde tabiri caizse “Ucuz etin yahnisi pek olur” diye, bunu göz ardı etmemeleri gerekiyor. Mutlaka kaliteyi göz önüne alıp kaliteli istasyonlara ve yakıtlara yönlenmeleri gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“İflas etmek üzereyiz”

Gaydanoğlu son olarak rekabet güçlerinin azaldığını ve iflasın eşiğinde olduklarını belirterek “Bizlerin istasyon olarak ana dağıtım firmasından sözleşmelerimiz var, sözleşmelerimize uymamız gerekiyor. Aslında burada bizler de ayakta durmakta çok zorlanıyoruz. Ben kendi tesisimle ilgili söylüyorum, benim sözleşmem olmasa tesisimi kesin ve kesin kapatırım. Çünkü zorunlu giderlerimiz çok fazla. Burada ana dağıtım firmaları da bizim üzerime çok fazla yükler yüklüyorlar. Özel müşterileriyle anlaşıp, yakıt kartları, taşıt tanıma sitemleri ile müşterilerine vermiş oldukları indirimleri bizlere yansıtarak bizlerinde belini büküyorlar.  Satışlarımızın yüzde 70’i kredi kartı ile gidiyor. Biz mallarımızı 1 haftalık vade ile alıyoruz, bankalardan 50-55 gün sonra bize dönüşleri oluyor. Şu an bazı sektörlerde iflaslar başladığı gibi Akaryakıt sektöründe de bu iflaslar kaçınılmazdır” şeklinde konuştu.