Eczacılar odası temsilcisi söyledi eczanelerde ilaç yok

DüzceSonHaber

Eczacılar odası temsilcisi söyledi eczanelerde ilaç yok
13.10.2022 - 12:07
Güncelleme 13.10.2022 - 12:07
Kaynak: Haber Merkezi

 

Türkiye genelinde son dönemde yaşanan ilaç krizi, kamu eczacıları ve eczacıların aldığı düşük kar marjları nedeniyle ülke genelindeki eczacılar 16 Ekim tarihinde Ankara’da yapılacak Büyük Eczacı Mitingine katılarak tepkilerini dile getirecekler. 

Eczacılar Odası Düzce İl Temsilcisi Yalçın Bakır ‘Ne eczanelerde, ne depolarda hayati önem taşıyan ilaç yok. Vatandaşla karşı karşıya gelmeye başladık” dedi.

Türkiye genelinde eczacılar 16 Ekim 2022 Pazar günü Ankara’da yapılacak olan Büyük Eczacı Mitinginde buluşacaklar. Eczacılar hem piyasada bulunmayan ilaçlara karşı tepki göstermek, hem kamu eczacılarının sorunlarını dile getirmek hem de eczacıların kar marjının artmasını sağlamak için seslerini çıkaracaklar. Miting öncesi eczacılar, eczanelerinde siyah maske, siyah tanıtım kartı ve ilaçları da siyah poşetler içinde vermeye başladılar.

Sakarya Eczacılar Odası Düzce İl Temsilcisi Yalçın Bakır, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, piyasada hayati önem taşıyan ilaçların bulunmadığını dile getirerek “Piyasada maalesef yüzlerce ilaç bulunmuyor. Bunlardan özellikle Alzheimer (Alzaymır), tüp bebek, diyabet, kalp damar sağlığı ile ilgili ilaçlar hatta kemoterapi ilaçları bulunmuyor. Bizim eylem yapmamızdaki öncelikli konulardan birisi bu. Piyasada bulunamayan ilaçlar hastalarımız adına büyük sıkıntı oluşturuyor. Biz eczacılar olarak bu ilaçları bulmak amacıyla her gün ecza depolarını arıyoruz ama aldığımız cevap ‘Firmalardan ilaç gelmiyor.’ Bu sorunun Sağlık Bakanlığı tarafından en kısa sürede çözülmesini bekliyoruz” dedi.

VATANDAŞLA KARŞI KARŞIYA GELİYORUZ

Bakır, ilaç yokluğu nedeniyle vatandaşlarla karşı karşıya geldiklerini belirterek “İlaç bulunmaması bizi vatandaşla karşı karşıya getiriyor. Maalesef bazı haberlerde sanki ilaç varda bizler depomuzda saklıyormuşuz, zam gelecek ve zamlı fiyattan satacakmışız gibi bir algı oluşturuluyor. Kesinlikle ve kesinlikle bu yanlış. Mesela bizim bir whatsapp gurubumuz var. Bu gurubun amacı normalde duyurularımızı arkadaşlarımıza en hızlı şekilde ulaştırmak. Ama grupta eczacı arkadaşlarımız her gün onlarca kez birbirine piyasada olmayan ilaçları soruyor. Bu gurubun duyuru diye bir amacı kalmadı. Vatandaşımızın, hastamızın işini görelim diye kimde, hangi eczanede o ilaç varsa oraya yönlendirmeye çalışıyoruz. Keşke ilaç olsa da versek. İlaçlar piyasada yok, ecza depolarında yok. Var olan bir ilacı yok deme gibi etik anlayışımız yok” ifadelerini kullandı.

EYLEMİN BAŞKA BİR KONUSU KAMU ECZACILARI

Düzce İl Temsilcisi Yalçın Bakır, ayrıca eylemde kamu eczacıların sorunlarının da dile getirileceğine dikkat çekerek “Eylem süreci ile ilgili diğer bir konumuz ise  kamu eczacılarımız. Kamuda çalışan meslektaşlarımız bu son doktor ve diş hekimlerine gelen zamlar tabiki onlar hak ediyorlar, hatta fazlasını hak ediyorlar. Maaşlarda iyileştirme yapılması çok güzel ve olumlu bir durum. Ama sağlık müdürlükleri, hastaneler ve üniversite hastanelerinde çalışan kamu eczacılarımız bu gelen zamların çok gerisinde kaldı. Çalışma şartları da çok kötü. Bizim devlet hastanesinde bilmiyorum kimse gördü mü? Eczacılarımız, morgun yanında, güneş görmeden, çukurda çalışıyorlar. Bu yanlış anlaşılmasın, sadece Düzce’de değil, her yerde bu durum var. Biz çalışma şartlarımızın da iyileştirilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

İLAÇ KAR MARJLARININDA DÜZENLENMESİNİ İSTİYORUZ

Son olarak eylemin üçüncü sebebini anlatan Bakır, ilaçlarda kar marjlarında düzenlemeye gidilmesini istediklerini söyledi. Bakır şu ifadeleri kullandı; “İlaç fiyatlarıyla ilgili daha doğrusu ilaç kararnamesi ile ilgili biz ilaçlara zam gelmesinin değil, ilaçlardaki kar marjının düzeltilmesini istiyoruz. Çünkü bizde ilaç fiyatı yükselirse kar marjı düşer. Şuanda eczacıların yarısı banka kredisi ile ayakta duruyor. Bu araştırılmış bir gerçek. Çünkü gelen elektrik, doğalgaz, su ve personel gideri, kira artışları gibi büyük zamların altında kaldık. Bunların altından kalkmak için kar marjlarında düzenleme yapılmasını istiyoruz. Bunların hepsini üst üstüne koyunca eczacılarda bıçak kemiğe dayandı ve eyleme gitme kararı aldık.”


Editör: D. Son Haber