Sağlık ocakları 1 yılda vatandaşların derdine derman oldu

DüzceSonHaber

Sağlık ocakları 1 yılda vatandaşların derdine derman oldu
21.01.2022 - 17:40
Kaynak: Haber Merkezi

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı sağlık ocakları, sağlık merkezleri ve ilçe entegre hastaneleri gibi birinci basamak sağlık tesislerinden hizmet almayı tercih ederken, vatandaşların sağlık durumları bu tesislerde birebir takip ediliyor.

Birinci basamak sağlık hizmeti, sağlığın teşviki, koruyucu sağlık hizmetleri ile teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bir arada verildiği, bireylerin hizmete kolayca ulaşabildikleri, düşük maliyetle etkin ve yaygın sağlık hizmeti sunumu olarak adlandırılıyor.

2003 yılından itibaren uygulanmaya başlanan Sağlıkta Dönüşüm projesinin önemli ayaklarından biri olan aile hekimliği, birinci basamak sağlık hizmetinin çağdaş uygulama şekli olarak biliniyor. 2010 yılından beri ülke genelinde uygulanmakta olan, aile hekimliği uygulaması ile; Aile Sağlığı Merkezlerinde aile hekimi ve aile sağlığı çalışanları tarafından, birinci basamak sağlık hizmetlerinden bireye yönelik koruyucu, tanı, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin veriliyor. 34 Aile Sağlığı Merkezi 126 Aile hekimimizle 2021 yılında Aile Sağlığı Merkezlerinde 1 milyon 463 bin 277 hasta muayene edildi.

Toplum Sağlığı Merkezleri ve bağlı birimlerce, bölgede topluma yönelik sağlıkla ilgili risk ve sorunları belirleyerek bunların düzeltilmesi ve önlenmesi için çalışmalar yürütülüyor.

Koruyucu sağlık hizmetlerinin başında yeni doğan taramalar geliyor. Yeni doğan işitme tarama programı kapsamında 4 bin 8 bebeğe işitme taraması, Yeni Doğan Görme Tarama Programı kapsamında 4 bin 561 bebeğe görme taraması, Gelişimsel Kalça Displazisi programı kapsamında 4 bin 804 bebeğin taraması, Neonatal Tarama Programı kapsamında 4 bin 645 bebeğin taraması yapıldı.

Çocuklara yönelik koruyucu sağlık hizmetleri okul çağında da devam ediyor. Okul Öncesi Görme Tarama Programı kapsamında 5 bin 519 çocuğa tarama yapıldı. Çocuklara yönelik Mikrobesin Destek Programı kapsamında 4 bin 386 bebeğe demir, 4 bin 274 bebeğe D vitamini desteği sağlandı.

İleri yaş kanser taramaları da hız kesmeden devam ediyor. Bin 101 kişiye serviks kanseri taraması ve 959 kişiye kolon kanseri taraması yapıldı.

Bunlarının yanı sıra 5 İlçe Entegre Hastanelerinde 129 bin 463 hastaya acil muayene hizmeti verildi.

Aşılama, Covid 19 PCR testi alımı Filyasyon hizmetlerimizde yine 1.basamak tedavi sunan tesislerde gerçekleştirildi.

Filyasyon ekipleri pandeminin başından bu yana 191 bin 455 kişiye ulaştılar.


Editör: A. Gölge