Hekimler 2 gün iş bıraktı taleplerini dile getirdiler

DüzceSonHaber

17.02.2022 - 12:26
Güncelleme 23.02.2022 - 15:11
Kaynak: Haber Merkezi
7

Hekim Birliği, TABİP-SEN ve HEKİM-SEN’den oluşan hekim sendikaları tarafından grev kararı alındı. Hekimler hastanelerde 2 gün iş bırakırken, daha iyi şartlarda hizmet vermek için taleplerini dile getirdiler.

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nde görev yapan Hekim Birliği Sendikası, TABİP-SEN ve HEKİM-SEN üyesi hekimler, 2 gün iş bırakma kararı alarak grev yapmaya başladı. Hekimler vatandaşlara daha iyi hizmet vermek ve şartlarının iyileştirilmesi için taleplerini dile getirdi.

Hekimler adına konuşan Hekim Birliği Sendikası Düzce İl Temsilcisi Muhammet Engin Özcan, 2 günlüğüne iş bırakma kararı aldıklarını dile getirerek “Sayın vatandaşlarımız bu iki gün boyunca yapılan eylemleri hekimler sadece kendileri için yapmıyorlar. Siz sayın vatandaşlarımızın dünya standardında hizmet alabilmeniz için de yapıyor. Dünya standartlarında 20 dakikada bir hasta bakılıyor iken ülkemizde 5 dakikada 10 dakikada hasta bakılmasına bizler kadar sizlerin de yararına değildir. Siz sayın vatandaşlarımıza en az 20 dakika ayıralım ki hak ettiğiniz şekilde hakkıyla biz hekimlerden sağlık hizmeti alınız” dedi.

“GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİN ARTTIRILMASINI İSTİYORUZ”

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının önüne geçilmesi için çalışmalar yapılmasını isteyen Özcan “AVM’lere adliyelere sağlık müdürlüklerine vergi dairelerine nasıl ki x rayden, metal detektöründen geçilerek giriliyor ise sağlık kuruluşlarında da güvenlik önlemlerinin arttırılmasını istiyoruz. Sağlık kuruluşunda bıçaklanmak silah ile vurularak ölmek istemiyoruz. Hekimler bir bilgisayar oyunu karakteri değildir. Yaptığı iş karşılığı puan üreterek maaş alma sistemini ret ediyoruz. Nasıl ki bir hâkim karar verdiği dosyaya göre maaş almıyor ise bizlerde ürettiğimiz puana göre değil sabit temel maaşımız olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“MAAŞIMIZIN SORUMLULUĞUMUZA YAKIŞIR OLMASINI İSTİYORUZ”

İl Temsilcisi Muhammet Engin Özcan, maaş konusunda da düzenleme istediklerini ifade ederek “Temel maaşımızın ve emekli maaşlarımızın aldığımız meşakkatli eğitim, aldığımız ağır sorumluluk ve yaptığımız hassas mesleğimize yakışır olmasını istiyoruz. Sağlık mahkemeleri kurularak tıbbi davaların bu mahkemelerde uzmanlaşmış hakimlerce görülmesini istiyoruz. Artık Tazminat davaları milyon liralara ulaşmaktadır. Mevzuat ile stratejik personel olarak kabul edilen hekimler ve diş hekimleri için özlük yasası çıkarılmasını ve Hakimler, savcılar, askerler, öğretmenler gibi 657 Devlet Memurları Kanunu’ndan farklı hekimlik kanununa tabi olmak istiyoruz. Mesai dışı nöbet ücretlerimizin mesleğimize yakışır olmasını istiyoruz. Geri çekilen emekliliğe yansıyacak iyileştirmelerin bir an önce bizim taleplerimizi karşılayacak şekilde tekrar çıkarılmasını istiyoruz. Hekimlik mesleğinde eğitimin hiç bitmeden devam etmesi gerçeği ortada olduğundan kongrelere hekimlerin Sağlık bakanlığınca ücretsiz olarak gönderilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“AİLE HEKİMLERİNİN TALEPLERİ VAR”

Aile hekimliği ile ilgili bazı düzenlemeler istediklerini söyleyen Özcan “Aile hekimlerinin hukuki dayanağı olmayan ceza ve sözleşme yönetmeliğinin iptal edilmesini istiyoruz. Aile sağlığı merkezinde personel açığının tamamlanmasını istiyoruz. Aile hekimlerinin astronomik şekilde artan elektrik, su, malzeme gibi kalemlerinden oluşan cari giderlerinin karşılanmasını istiyoruz. Aile hekimliği hizmet binalarının kamu binası olarak kabul edilmesini ticarethane kabul edilerek elektrik su aboneliğin  ticarethane sıfatı ile  verilmemesini istiyoruz. Aile hekimlerinin vekaletsiz olarak maaşı kesilmeden izne çıkabilmesini istiyoruz. Aile hekimlerine nüfustan bağımsız olarak temel maaş garantisi verilmesini istiyoruz. Aile hekimleri üzerinde ki 35 tip rapor düzenleme sorumluluğunun bilimin ışığında yeniden düzenlenmesini ve sağlıklı hayat merkezi bünyesinde ki kurullarca verilmesini bekliyoruz” dedi.

“DİŞ HEKİMLERİNİN TALEPLERİ VAR”

Diş hekimlerinin çalışma şartlarında da düzenleme istediklerini belirten Özcan “Diş hekimlerimizin 5434 sayılı kanundan kaynaklanan hak kayıplarının telafisini istiyoruz. Bir gün ara ile işe başlayan diş hekimi arkadaşlarımızın maaş ve emeklilik hakları arasında ciddi farklar olmamasını istiyoruz. Diş hekimlerimizin performans kaygısı olmadan temel maaş almasını istiyoruz. Birim performans katsayısının iptal edilmesini istiyoruz. Diş hekimlerinin sınırsız ayaktan hasta bakması uygulamasının iptal edilmesini istiyoruz. Tüm hekimler gibi diş hekimlerimizin de kendi MHRS’lerini kendilerinin belirleme taleplerinin idarelerce karşılanmasını istiyoruz. Diş hekimlerinin klinik yardımcısı olmadan çalışmamasını istiyoruz. Dünya sağlık örgütünce acil branş olarak kabul edilmeyen diş hekimlerimizin gece nöbeti uygulamasından çıkarılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANDIK”

Grev kararı alma konusunda Anayasal haklarını koruduklarını dile getiren Özcan “Hekimlik sanat ve mesleğimizi gereği gibi yerine getiremememiz ve başta Anayasa ile düzenlenen temel haklarımızın zarar görmesi sebebiyle Anayasa madde 2,5,11,12,27,49,56 ve amir hükümleri, ilgili uluslar arası sözleşmeler, 4688 s. Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ve Hekim Birliği Tüzüğü uyarınca, biz Hekim ve Diş Hekimlerinin ortak ekonomik, sosyal ve mesleki hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi için; Hekim birliği yönetim kurulu 28 Ocak 2022 tarih ve 3 sayılı kararı ile 7-8-17-18 Şubat 2022 tarihlerinde acil servis, COVİD, doğum salonu, diyaliz üniteleri,112 hizmetleri, onkoloji ve hematoloji poliklinikleri, adli vakalar ve yatan hasta servisleri gibi acil ve özellikli birimler hariç Tüm sağlık kurum ve kuruluşlarımızda meşru iş bırakma eylemi kararı alınmıştır” şeklinde konuştu.


Editör: D. Son Haber
Youtube kanalımıza abone olarak yeni
videolarımızdan ilk siz haberdar olun.
Youtube Adresimiz