Karanfil’den Dünya Veteriner Hekimler Günü açıklaması

DüzceSonHaber

Karanfil’den Dünya Veteriner Hekimler Günü açıklaması
29.04.2022 - 13:12
Kaynak: Haber Merkezi

Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şeri Ali Karanfil, Veteriner Hekimler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada veteriner hekimlerin zorluklarla mücadele gücünün arttırılması gerektiğini söyledi.

Karanfil açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün (OIE) girişimleri sonucunda 2001 yılından itibaren her yıl Nisan ayının son Cumartesi günü, o yıl için belirlenen bir tema çerçevesinde kutlanmaktadır.

2022 yılının teması; “VETERİNER HEKİMİN ZORLUKLARLA MÜCADELE GÜCÜNÜN ARTIRILMASI” Olarak belirlenmiştir.

Dünyada sayıları 500 bini, Türkiye’de 40 bini geçen veteriner hekim tarafından 22’inci kez kutlanacak olan Dünya Veteriner Hekimler Günü, merkezinde yer aldıkları tek sağlık süreçleri veteriner hekimler için gurur ve mutluluk kaynağı olmuştur.

Dünya Veteriner Hekimler Günü sebebiyle bir kez daha belirtmek isteriz ki; Tek sağlık konseptinin en önemli değerlerinden birisi Veteriner Hekimleridir. Yaşadığımız pandemiler, salgın hastalıklar, çevre kirlenmeleri bir kez daha, veteriner hekimsiz insan sağlığının ve refahının olamayacağını göstermiştir. Yeni ve yine pandemiler, çevre kirlenmeleri, sağlıksız gıda riskinin önüne geçmek istiyorsak, Veteriner Hekimlerin zorluklarla mücadele gücünü artıracak maddi ve manevi desteklerin verilmesi, yasal ve sosyal koruma altında tutulması, moral ve motivasyonlarının desteklenmesi biz Veteriner Hekimlerin haklı beklentileri olduğunu düşünmekteyiz.

Bayram havasında kutlamayı ümit ettiğimiz 2022 Dünya Veteriner Hekimleri Günü, 26.04.2022 Salı günü, insanlara sağlıklı hayvansal gıda yedirme görevi yapan, Yozgat ili Sorgun ilçesi Mezbaha sorumlu Veteriner Hekimi, eski oda başkanımız Veteriner Hekim VOLKAN LALE’nin, halk sağlığını korumaya çalışırken görevi başında şehit edilmesi biz Veteriner Hekimleri derinden üzmüştür. Her türlü platformlarda Veteriner Hekimlerin de birer sağlık çalışanı olduğu, Sağlıkta Şiddet Yasası olarak bildiğimiz yasal düzenlemenin içinde yer alması gerektiğini ifade etmemize rağmen sesimizi duyuramamamız bir meslektaşımızı, bir babayı, bir eşi, bir sağlık çalışanını kaybetmemizi beraberinde getirdi. İnsanlar sağlıklı et yesin diye, çocuklarımız sağlıklı beslensin diye, hastalıklı eti yedirmeme mücadelesinde şehit olan meslektaşımız içimizi acıtıyor. Gözle görülemeyen mikroorganizmalardan, hastalık etkenlerinden halkımızı koruduk ama eli bıçaklıdan kendimizi koruyamadık, göremedik. İçimiz yanıyor.

Biz Veteriner Hekimler, sahada,  salgın ve zoonotik hastalıklara karşı koruyucu aşılamalar,  hastalık mihraklarına müdahale, tedavi hizmetlerinin kesintisiz olarak sürdürülmesi,  insanımızın gıda güvenliğinin sağlanması ve sahipsiz sokak hayvanlarının yaşam  koşullarının iyileştirilmesi gibi hizmetlere ,onlarca riske rağmen gece gündüz demeden devam etmekteyiz.

Beklentimiz gayretlerimizin, fedakarlıklarımızın, çalışmalarımızın, başarılarımızın takdir edilmesi, mesleki faaliyetlerimiz nedeniyle oluşabilecek riskler karşısında Sağlık Çalışanı olarak değerlendirilip Sağlıkta Şiddet Yasası gibi düzenlemelerde yasal koruma içinde değerlendirilmekten başka bir şey değildir.

 Hakettiği değerlere ulaştığı yıllar ümidiyle tüm VETERİNER HEKİMLERE gayretleri için teşekkür ederken,

 Dünya Veteriner Hekimler Gününü kutluyor, selam ve saygılar sunuyorum.”


Editör: D. Son Haber