Milletvekili Yılmaz Düzce turizmini meclis kürsüsüne taşıdı

15.07.2021 - 12:12
Haber Merkezi
3

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz TBMM Genel Kurulunda 255 sıra sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi üzerine söz aldı.

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz Düzce ilinin turizm gelirinden yeterince yararlanamadığını vurguladı.

Milletvekili Yılmaz, ‘’Düzce, turizm açısından değerlendirildiğinde büyük bir potansiyele sahiptir. İlçeler ve merkez tek tek ele alındığında deniz, doğa, tarih ve benzeri birçok turizm imkânı bulunan ilimizin, turizm gelirinden yeterince yararlanamadığı görülmektedir.’’ dedi.

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

Akçakoca ilçemize deniz ve doğa turizmi açısından son yıllarda artan talep bizleri sevindirmekle beraber yaşanan sel felaketleri ve pandemi süreci Akçakoca’nın turizmden umduğu geliri elde edememesine neden olmuştur. İlçemizde bulunan Fakıllı mağarası gün geçtikçe artan tanınırlığının yanında ziyaretçi sayısı ile önemli bir mağaramızdır.

‘’Avrupa’nın da sayılı pistlerinden biri olacaktır.’’

Cumayeri ilçemizde Melen çayı üzerinde yapılan rafting ülkemizin ilk sıralarında yer almaktadır. Yine ilçemizde belediyemizin yapımına devam ettiği sayfiye alanı bölgenin en genişlerinden biri olmaya namzettir. Cumayeri ilçemizde yapımına devam eden bir diğer tesis olan yarış pisti bittiğinde ülkemizin yanı sıra Avrupa’nın da sayılı pistlerinden biri olacaktır.

‘’Yığılca ilçemiz doğa turizmi açısından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir.’’

 İlçemizde bulunan Sarıkaya mağarası en geniş galeriye sahip mağaraların en üst sıralarında gelmekle beraber çok fazla insan tarafından tanınmamaktadır. Yığılca ilçemiz ayrıca Yedigöller milli parkına en yakın mesafenin geçiş yolu üzerinde olmasına rağmen yıllardır yapılmayan yol nedeniyle turizm pastasından yeterince pay alamamaktadır. Bu yolun bitirilmesi Düzce’nin batısından Yedigöller milli parkına gitmek isteyenlerin en az iki saat daha zaman kazanmasına neden olacaktır.

‘’Belediye başkanımız sn. Faruk Özlüye buradan şükranlarımı bildiririm.’’

Merkez ilçemizde Konuralp bölgesinde bulunan antik kent ve anfitiyatro bitinya döneminden kalma en önemli antik kentlerden birisidir. Düzce belediyemizin anfitiyatro kısmında bakanlığımızla beraber yapmış olduğu çalışmalar hızla devam etmektedir. Düzce turizmine ve kültür mirasına yapmış olduğu katkılardan dolayı belediye başkanımıza buradan şükranlarımı bildiririm.

‘’Yaylalarımızın tamamında doğa turizmi yapma imkanı bulunmaktadır.’’

Bugün benim asıl üzerinde durmak istediğim konu ise Düzce ilimizin daha sayamadığım birçok güzelliğinin yanı sıra bölgede bulunan yaylaların turizme kazandırılması konusudur.

İlimizde bulunan efteni gölü ve tabiat parkına ortalama 25 kilometre il merkezine ise ortalama 35 km mesafede bulunan yaylaların birkaç tanesinde bahsedecek olursak bunlar; Kardüz, Balıklı, hera, pürenli, derebalık, sakarca, odayeri, sırıkyayla, kızık, şehirli, çiçekli, torkul, sinekli yaylası olmak üzere daha adını sayamadığım birçok yayla mevcuttur. Bu yaylaların rakımı en yükseği kardüz 1840 metre olmak üzere ortalama 1500 metre civarındadır.

Yaylalarımızın tamamında doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, çadır-karavan kampı, foto safari, atlı gezinti ve olta balıkçılığı gibi birçok doğa turizmi yapma imkânı bulunmaktadır.

‘’Yeşil yol taslak proje Turizm Bakanımıza tarafımdan teslim edilmiştir.’’

Geçtiğimiz yıllarda sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla doğu Karadeniz’de uygulanan yeşil yol projesi bölge turizmine büyük katkı sağlamıştır. Bizim de dikkatimizi çeken bu projenin benzerinin bölgemizde uygulanabileceğini düşünerek Düzce Üniversitesine yaptığımız başvuru sonucunda hazırladığımız taslak proje Turizm Bakanımıza tarafımdan teslim edilmiştir.

Taslak proje Sakarya ilimizin hendek ilçesine bağlı dikmen yaylasından başlayarak Düzce ve Bolu illerimizi de kapsayan bölgede bulunan otuzun üzerinde yaylayı içine almaktadır. Proje kapsamında bulunan yaylaların en yakın il ve ilçe merkezlerine bağlantı yolları ve yaylalardan birbirine geçiş yolları iyileştirme kapsamına alınmaktadır.

Yaylalarımızın doğal güzelliğini bozmadan yapılacak çadır kamp alanları, karavan kamp alanları, ahşap tarzı bungalov tipi evler ve tuvalet-duş tesisleri ve katı atık toplama konteynerleri yapımı proje dahilindedir.

‘’Yaylaları turizme kazandırırken bir doğa sever olarak birinci önceliğimiz her zaman doğanın korunmasıdır.’’

Hazırladığımız taslak projenin dikkate alınması gereken birinci önceliği yapılan yolların geçirgen yollar olması ve yapılacak tesislerde beton kullanımının engellenmesi olacaktır.

Yaylalarla ilgili önemli bir sorunda yaylaların sınırlarının il sınırları dışarısında kalmasıdır. Bunlardan bir kaçına örnek verirsek mesela kullanımı Göl orman köyüne ait olan balıklı yaylasının tamamı bolu il sınırlarındadır bunun yanı sıra kullanımı Samandere ve Çatalçam köyüne ait sinekli yaylası yine bolu sınırlarındadır. Hera, şehirli , kızık yaylalarında da durum farklı değildir. Bu yaylalarımızın sayın cumhurbaşkanımız kararıyla düzce sınırları içerisine dahil edilmesi ayrıca talebimizdir.

 

 

 


Editör: T. Solmaz
Youtube kanalımıza abone olarak yeni
videolarımızdan ilk siz haberdar olun.
Youtube Adresimiz