Gaziler Günü törenle kutlandı

DüzceSonHaber

Gaziler Günü törenle kutlandı
19.09.2022 - 12:55
Kaynak: Haber Merkezi

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “Gazilik” unvanı ve “Mareşallik” rütbesinin verilişinin 101. Yıl dönümü Düzce'de düzenlenen törenle kutlandı.

TBMM 19 Eylül 1921 tarihinde büyük savaşlardan çıkarak Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Mustafa Kemal Atatürk'e gazilik ve mareşallik unvanı verdi. Bu süreçten sonra 19 Eylül her yıl gaziler günü olarak kutlanmaya başladı.

Düzce'de de 19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle tören düzenlendi. Anıtpark'ta düzenlenen törende konuşan Düzce Muharip Gaziler Derneği Başkanı Lütfi Bulut, 19 Eylül Gaziler Gününün önemine değinerek "19 Eylül Gaziler günü kutlu olsun. Bu günü neden Gaziler günü olarak kurluyoruz? Bir ülke düşünün halk yüzyıllarca savaşmaktan yorulmuş, ülkenin 4'te 3'ü işgal edilmiş, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra imzalanan serv anlaşmasıyla Türkiye Anadolu'nun kuzeyinde küçük bir alan hapsedilmiş. Ülkenin bankacılık, demir yolları ve tütün ihracatı başta olmak üzere tüm ekonomik kaynaklarına el konulmuş. Halk yoksul, tam bir moral çöküklüğü içinde ve umutsuz. Bu zor koşullar altında Mustafa Kemal ve arkadaşları Anadolu'ya geçmiş, bir dizi toplantı sonrası Türk milletine moral ve umut aşılamayı başarmıştır. 26 Ağustos 1922'de başlayan büyük taarruzu 30 Ağustos Dumlupınar zaferi takip etmiş ve çok çetin çatışmalar sonucu 9 Eylül'de düşman denize dökülerek İzmir ve İstanbul başta olmak üzere  yurdumuz tamamen düşmandan temizlenmiştir. Kazanılan zafer sonrası imzalanan Lozan anlaşmasıyla 781 bin metrekare yüz ölçümü ile yeni Türkiye Cumhuriyeti Dünya'ya kabul ettirilmiştir. Aynı emperyalist amaçlar aradan 100 yıl geçmesine rağmen artarak devam etmekte ve sonsuza dek devam edecektir. Bu nedenle Türk halkı birlik ve beraberliğine her zamankinden daha çok kenetlenmeli, bu emperyalist amaçlara izin vermemelidir. Bu vatanı bize tarihin en kanlı savaşları sonucunda yüz binlerce şehit vererek emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kere daha rahmetle anıyorum. Böylesine zor şartlarda dehası ve cesareti ile bu ülkeyi bize armağan eden Mustafa Kemal Atatürk'e 19 Eylül'de mareşallik ve gazilik unvanı verilmiştir. İşte kutladığımız gaziler günü bugündür. Tüm gazilerimizin günüdür" dedi.

Anıtparkta düzenlenen törenin ardından protokol üyeleri Muharip Gaziler Derneği Düzce Şubesini ziyaret ettiler. Gazi ve yakınları mutfak sanatları merkezinde düzenlenen etkinlikle bir araya geldiler.


Editör: D. Son Haber