28 Kasım ve 2 Aralık'ta deprem olacak mı? Bakan Soylu açıklama yaptı

DüzceSonHaber

28 Kasım ve 2 Aralık'ta deprem olacak mı? Bakan Soylu açıklama yaptı
27.11.2022 - 02:02
Kaynak: Haber Merkezi

 

Düzce’de yaşanan depreminin 4. gününde il genelinde incelemeler yapana İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, basın açıklaması yaptı. Soylu, özellikle sosyal medya aracılığı ile Düzce’de 28 Kasım ve 2 Aralık tarihlerinde deprem olacağı söylentisi yayıldığını, bu söylentilerin vatandaşları korkuttuğunu ifade ederek “Bu söylentiler tamamen yalandır. Bu söylentileri yayanlar hakkında Siber Suçlar Daire Başkanlığı tespitler başladı. Adalet Bakanlığımız ise gereğini yapacak” dedi.

Düzce’de 23 Kasım 2022 tarihinde 04.08’de yaşanan 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye gelen İşçileri Bakanı Süleyman Soylu, 92 saattir bölgedeki incelemelerini sürdürüyor. Özellikle vatandaşlarla bir araya gelen Soylu, depremin vatandaşlar üzerindeki etkileri ile yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Soylu, depremin 4. günü sonunda Düzce Valiliği’nde yapılan değerlendirme ve koordinasyon toplantısının ardından basın açıklaması yaparak hem yapılan çalışmalar hemde deprem olacağı yönündeki söylentiler hakkında bilgiler verdi.

 

DÜZCE 17 AĞUSTOS VE 12 KASIM DEPREMİNİN TRAVMASINI ATLATAMAMIŞ

Bakan Soylu, vatandaşlarla bir araya geldiği zamanlardaki yaptığı görüşmelerde Düzcelilerin 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin travmalarını atlatamadığını gözlediğini belirterek “Bugün Düzce’de yaşanan 5,9 büyüklüğündeki deprem 92. saati. Bu zaman diliminden itibaren devlerin bütün kurum ve kuruluşlarıyla birlikte, Düzceli vatandaşlarımızla birlikte, Düzce’deki kurum ve kuruluşlar ile birlikte Düzce’deki yaşanan bu depremden sonraki hem karşı karşıya kaldığımız durumun rehabilitasyonu, özellikle depremin yol açtığı zararların tespiti ve bu konuda atılacak adımların değerlendirilmesi üzerine Düzcedeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile takip ettiğimiz çalışmalarda hem Çevre ve Şehircilik Bakanı arkadaşımız Murat Kurum, bugün burada bulunan Milli Eğitim Bakanımız, diğer bakanlarımız, kurumların genel müdürleri, müdürleri ve yöneticileri ile özellikle Düzce valimiz, belediye başkanımız, milletvekillerimiz hep birlikte el birliği ile karşı karşıya kaldığımız süreci yönetmeye çalışıyoruz. Düzce’deki farklı bir durum söz konusu. Biz birçok afet görüyoruz. Deprem, sel, yangın. Her doğal afetin kendine has bir yapısı var. Bunu burada söylemem gerekir. Düzce’de 17 Ağustos depreminden sonra 12 Kasım depreminin travması geçmiş değil. Benim 4 gündür gördüğüm tablo bu. Yani 5,9 büyüklüğündeki depremden sonra yeni deprem olacak mı endişesi Düzce’de var. Ben buraya geldiğimde böyle bir endişe ile karşılaşacağımı düşünüyor değildim. Ama Düzceli hemşerilerimle karşılaştığımda bunun yüksek bir duygu olduğunu anladım” dedi.

 

KORKU SALMAYA ÇALIŞANLAR VAR

Bakan Soylu, 17 Ağustos ve 12 Kasım travmaları üzerinden Düzcelilere korku salmaya çalışan kişilerin deprem olacak söylentisi yaydığını ifade ederek “Bu duyguyu istismar edenler var 28 Kasım’da deprem olacağını, 2 Aralık tarihinde deprem olacağını bunun yetkililer tarafından ifade edildiğini ortaya koyanlar var. Bu geçmiş travmanın etkisini istismar edenler var. Elbette ki özet olarak söyleyeyim. Hiçbir yetkili 28 Kasım yada 2 Aralık’ta deprem olacak sözünü paylaşmaz. İnsanları ürkütmenin anlamı yok. Bu dayanaksız ve mesnetsiz bir dedikodudur. Bu söz söylenebilecek bir söz değildir. Düzce’de geçmiş depremlerin üzerinden Düzcelileri üzmeye ve korkutmaya gerek yok. Bunu yaşadığım için özellikle gittiğim bir çok yerde dinlediğim için söylemek istedim. Bunun tamamı yalan, dezenformasyon ve korkutmaya yönelik bir ahlaksızlıktır” ifadelerini kullandı.

 

AZ HASARLI BİNALARDA VATANDAŞLARIMIZ OTURABİLİR

Vatandaşların evlerine girmek istemediğini ancak yapılan tespit çalışmalarında az hasarlı olan binalarda vatandaşların gönül rahatlığı ile oturabileceğine dikkat çeken Soylu, “Çok doğal olarak vatandaşlarımız özellikle çocuklar ve yaşlılar evlerine girmekten ürküyorlar. Çocuklar ürktüğü için annelerde çocukları yada yaşlıları ile oluyorlar. Bu korkuyu üzerimizden atamamız lazım. Bunun için hızlı hareket eiyoruz. Gerek hasar tespitleri olsun gerek zarar tespitleri olsun bugüne kadar gördüğüm en hızlı davranışı ortaya koymaya çalışıyoruz. Burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın çok kıymetli bakan yardımcıları, genel müdürleri var. Onlarda teknik olarak ciddi bir davranış içindeler. Hasar tespitleri konusunda şu ana kadar toplam 23 bin 916 bina tarandı. 66 bin 726 bağımsız bölüm, 56 bin 266 konut, bağımsız bölüm derken buralarda depolarda var ahırlarda var. Bunlar tarandı. 4 bin 990 ticarethane tarandı. Acil yıkık 25, ağır hasarlı 263 bina, orta hasarlı yok. Bağımsız bölüm olarak 43 acil yıkık, toplamda 478 ağır hasarlı ve acil yıkık bağımsız bölüm var. Bunlar yıkılacaklar. Bu binalar girmek mümklün değil. Buralarda eşyaları almaları gerekenleri aldırıyoruz. Konut olarak 369 konut acil yıkık ve ağır hasarlı. Orta hasarlı yok. Yani ağır hasarlı ve acil yıkık binalar yıkılacak. Biz bunlara yaklaştırmıyoruz. Bugünden itibaren yıkmaya başladık. Az hasarlı 2 bin 548 bina var Toplamda 9 bin 446 kontu var. Şu ana kadar 56 bin 266 taramada. Az hasarlı derken de aydınlatmam gerekir. Az hasarlı yapısal bir sorun değildir. Az hasarlı boya, sıva çatlağı, kırık dökük gibi binanın kendi yapısal sürecinde olmayan ve onu depreme dayanıksız hale getirecek bir sorun değildir. Doğal olarak bu 51 bin 925 bağımsız bölüm var. 44 bin 71’de hasarsız konut var. Hasarsız 44 bin 71 daireye oturabilirler. Biz ağır hasarlılara sokmuyoruz. Orta hasarlı olsa da sokmuyoruz. Orta hasarlı yok zaten. Orta hasar güçlendirilmesi gereken bina var demektir. Düzce’de ya az hasarlı ya orta hasarlı var. Az hasarlı yapısal sorun değil. Dün ve bugün ciddi çadır talebi geldi. Bunu karşılamaya çalışıyoruz. Bununda kaygılardan, deprem olacak mı kayıgısından kaynaklandığını düşünüyoruz. Hemşerilerimiz hasarsız binalarda oturabilirler. Az harlı binalar yapısal sorunlar olmayan binalardır. Ağır hasarlı binalara zaten vatandaşlarımızı sokmuyoruz” dedi.

 

DEFALARCA HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPARIZ BU BİZİ YORMAZ

Soylu, 28 Kasım ve 2 Aralık tarihinde deprem olacak söylentisinin yalan olduğunu tekrarlayarak, evi hakkında tedirginlik yaşayan vatandaşların isteği durumunda birden çok kez hasar tespitine gideceklerini belirterek “Özet olarak 28 Kasım ve 2 Aralık’ta deprem olacak söylentisi yalandır. Bizim bunu bilmemiz mümkün değildir. Bu dedikodudur. Az hasarlı binalara girmekte bir sakınca yok. Biz yapımında onlara yardımcı olacağız. Ben konutumdan şüphe ediyorum bize siz bunun kontrolünü tekrar yapar mısınız? Biz bunu tekrar yaparız. Gönül tatmin olana kadar yaparız. 1 kere hasarsız deriz, 2 kere hasarsız deriz. Biz yorulmayız. Bu süreci birlikte tamamlamamız lazım. Tekrar müracaat etsinler. Bunu hep birlikte sağlama kabiliyetine sahibiz. İsteyene tekrar tespit yaparız. Şu ana 92 deprem kaynaklı hastanelere müracaatlar söz konusuydu. Çeşitli ameliyatı ve tedavisi devam eden 10 hastamız var. 4 bin 104 personel hala çalışıyor. 951 araç şuanda mevcut ve var. Şuana kadar 29 milyon ödenek geldi. Bugün sayın Milli Eğitim Bakanımız bir takım okulların yeniden yapılacağını söyledi. Onlar bunların içinde değil. Bu para sadece ilk ağızda gönderilen ödenekler. İlk çalışmalarda gönderilen ödenekler” dedi.

 

23 KASIM DEPREMİNDEN SONRA 317 ARTÇI SARSINTI TESPİT EDİLDİ.

 

23 Kasım’da yaşanan 5,9 şiddetindeki depremin ardından artçı depremler olduğunu dile getiren Soylu, “Şu ana kadar 317 artçı deprem oldu. Bunların en büyüğü 4,2 ve 4,1. Artçı deprem aralığı 1 saate kadar düştü. Hem emniyet hem jandarma personeli güvenlik ve lojistik için buradalar. Yine özellikle çatı hasarları ile ilgili tespitler yapıldı. Daha fazla talep gelirse yapacağız. Yüzde 80’Ni tamir oldu. Yarın devam edecek. İlgili hasar sahiplerine ödenekleri gönderdik” ifadelerini kullandı.

 

TESPİTİ YAPILMAYAN HİÇBİR OKULA ÇOCUKLARIMIZI SOKMAYACAĞIZ

 

Okulların 1 hafta tatil edildiğini hatırlatan Bakan Soylu, “Tüm eğitim kurumlarında özel ve kamu tespitler yapılmaya devam ediliyor. Hiçbir çocuğumuzu tespiti olmayan okula sokmayacağız. 1 hafta boyunca okullar tatil oldu. Tatilin en büyük nedeni çocukların kapalı bir yere girmek istemiyor olması. Bazı okullarda öğrenciler başka okullara taşınacak. Eşya hasarı konusunda 7 bin 143 talep geldi. Nerdeyse 6 binine gidilmiş oldu. 90 saat içinde bunlara gidilmesi çok bit performans. 2 bin çadır kuruldu Ağır hasarlarda konteynır verildi. Gençlik ve Spor bakanlığımızın gençlik merkezleri, yurtlar, spor salonları hizmetlerine devam ediyor. Bunun yanı sıra buradan Düzceli hemşerilerime söylemek istiyorum. Düzce’de 3 yurtta hemşerilerimize yönelik hazırlık devam ediyor. O yurtlarda kalabilirler. Çadırlarda kalabilirler. Yurtların konforu daha iyi diye söylemek istiyorum. Kızılay’ın beslenme grubu üzerinden jandarma, AFAD, gönüllüler aracılığıyla 65 bin 216 öğün yemek verildi. 50 bin çorba ve ikramlar sağlanmış oldu” şeklinde konuştu.

 

DEPREM OLACAK DEDİKODUSUNU YAYANLAR HAKKINDA ADLİ İŞLEM BAŞLATILACAK

 

28 Kasım ve 2 Aralık tarihinde deprem olacak dedikodusu yayanlar hakkında adli işlem başlatılacağını söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Özellikle Siber Suçlar Daire Başkanlığımız, Emniyet Genel Müdürümüz burada bunu da değerlendirdik. İlk günden itibaren gerekli tesptler yapılıyor. Adalet Bakanlığımız gereğini yerine getiriyor. Bizim buna taviz vermemiz mümkün değil. Burada hakikaten bir şarlatanlık üretiliyor. Ben biraz önce kenara çekildim. Bir bilim insanı bir şeyler anlattı. Benim onunla ilgili görüş ortaya koymam mümkün değil. Ama birisi deprem olacak diyor. Bunun izahı mümkün değil. Bunun üzerinden bir istismar elde edip ya beni bağışlayın sapkın bir hazzını tatmin etmeye çalışıyor yada toplumu farklı bir yere itmeye çalışıyor. Bizde gereğini yaparız” dedi.


Editör: D. Son Haber