Kahramanmaraş depreminin travması Düzcelilerden de çıkıyor

DüzceSonHaber

Kahramanmaraş depreminin travması Düzcelilerden de çıkıyor
11.02.2023 - 09:33
Kaynak: Haber Merkezi
1

 

Kahramanmaraş’ta yaşanan iki büyük depremin ardından sık sık video izleyen, bölgeden haber almaya çalışan ve 3 büyük depremi yaşayan Düzceliler psikolojik olarak çöküşler yaşadı. Uyku dahi uyumakta zorlanan Düzcelilerin içinde bulunduğu psikolojik durumun etkileri konusunda bilgiler veren Uzman Psikolog Ersan Şimşek “Uyaranlar çok oldukça güven algımız zayıflıyor. Bu sebeple deprem uyaranlarından uzak durup, sosyal faaliyetlerde daha çok yer almak iyi gelebilir” dedi.

Deprem felaketinde 6'ncı gün: Acı bilanço açıklandıKahramanmaraş’ta üst üste yaşanan 2 büyük depremden 10 il etkilendi ve bu illerde yaşanan yıkımlarla birlikte binlerce yaralı ile binlerce vefat eden kişi ortaya çıktı. Ayrıca yaşanan yıkımlarla birlikte enkazlarda yaşanan kurtarma çalışmalarını izleyen Düzcelilerin de psikolojileri bozulmaya doğru ilerlemeye başladı.

1999 yılında ve 23 Kasım 2022 tarihinde yaşanan depremlerden etkilenen Düzceliler, deprem psikolojisini üzerlerinden atmaya çalışırken yaşanan 2 büyük depremle uyku sorunu yaşamaya, kaygı duymaya başladılar.

Düzcelilerin yaşadığı psikolojik travmaların nedenlerini hakkında Uzman Psikolog Ersan Şimşek bilgiler verdi. Şimşek “Öncelikle yakın zamanda 6 Şubat tarihinde çok trajik, çok büyük bir afet yaşadık. Bu duyguları anlatmak dahi çok zor. Hepimiz şok içindeyiz. Düzceliler olarak 2 ay önce ağır bir deprem geçirdik. Ortaya çıkan bu trajik olaylardan dolayı insan ölümlerine, kurtulmalara şahit oluyoruz. Bazen seviniyoruz, bazen çok üzülüyoruz. Çok mutlu oluyoruz, bir anda en dibe iniyoruz. Hepimiz hissizleşmiş ve donmuş durumdayız.  Biz Düzceliler olarak kendimizi tetikte hissediyoruz. Bana başvuru yapan bir çok insan var. İki ay önce biz bu olayı yaşadık. Şuanda çok büyük depreme şahit oluyoruz. Bugünün acısı hem de 2 ay önce yaşadığımız görüntü ve sesler zihnimizde canlanmaya başladı. Bir çok insan evinde rahat bir şekilde uyuyamıyor” dedi.

Hatay’daki yıkım havadan görüntülendi2 BÜYÜK DEPREMLE BİRLİKTE GÜVEN ALGISI TAMAMEN YIKLDI

İnsanların Dünya’ya ve evlerine karşın bir güven algısı olduğunu dile getiren Ersan Şimşek “Bizim güvenlik algımız vardır. Dünya bizim için güvenli alandı. Deprem olduktan sonra güvenlik algımız yıkıldı. Özellikle evimiz bizim için tehdit unsuru olmaya başladı. Yine bu yaşanan iki büyük deprem sonrasında güvenlik algımızı yitiriyoruz. Evimizle alakalı güvenlik algımız zedeleniyor. Bu nasıl oluyor. Sürekli oradaki gelişmeleri takip ediyoruz. Her enkaz gördüğümüzde, her acıklı olayı gördüğümüzde, enkaz altında kalan insanlara şahit olduğumuzda güvenlik algımız zedeleniyor ve kendimizi güvende hissetmiyoruz. Görüntüler, sesler, enkaz çalışanları ve depremle ilgili uyaranların bu şekilde devam etmesi durumunda belli kaygı ve korkuların olması normal. Bizim toparlanma sürecine ihtiyacımız var Belli bir süre bu korkuları yaşayacağız. Eski rutinlerimize geri döndükçe tekrardan normalleşeceğiz. Düzce’miz ve ülkemiz için durum böyle. Bugünler tedirgin ve kaygılı olabiliriz” ifadelerini kullandı.

Hatay’daki yıkım havadan görüntülendi

SOSYAL FAALİYETLERDE YER ALMAK TRAVMALARIN ATLATILMASINA YARDIMCI OLABİLİR

İnsanların üzerlerindeki travmaları atmak için belli sosyal faaliyetler içinde yer alması gerektiğine dikkat çeken Şimşek “Eğer çok fazla tetikleniyorsak ve çok önemli oranda etkisini hissediyorsak sosyal medyadan, videolardan uzak durmak gerekiyor. Deprem sonrası travmatik etki yaşayan var. Bu süreçte eğer çok fala etkisi varsa uyaranlardan uzak kalmamız gerekiyor. Mümkün olduğu kadar aktivitelerimize, sosyal hayatımıza devam etmemiz gerekiyor. Örneğin yardım faaliyetlerinde yer almak bize bir işe yarıyoruz duygusu verebilir ve travmayı atlatmamıza yardımcı olabilir” dedi.

Deprem felaketinde 5'inci gün: Acı bilanço açıklandıDÜZCELİ PSİKOLOGLAR DEPREMZEDELERE ÜCRETSİZ HİZMET VERECEK

Uzman Psikolog Ersan Şimşek, Düzceli psikologların depremden etkilenen ve Düzce’ye dönen vatandaşlara ücretsiz danışmanlık yapacağını belirterek “Biz buradaki depremden sonrada psikososyal anlamda gönüllü hizmet vermeye devam ettik. Hali hazırda ücretsiz ve gönüllü olarak takip ettiğim danışanlarım var. Ayrıca Hatay’dan buraya gelen vatandaşlarımız için ücretsiz ve gönüllü olarak psikososyal destek vermek için elimizden geleni yapıyoruz. Hatay’dan bir aile geldi ve görüşme imkanımız oldu. Bu benim için çok değerliydi. Gerekirse kliniğimize davet ediyoruz.. Gerekirse biz oldukları yere gidiyoruz. Ben kendim adına ve diğer psikolog arkadaşlarım adına gerekli desteği vereceğimizi belirtmek isterim” şeklinde konuştu.

AK Partili 807 belediye, afet bölgelerinde


Editör: D. Son Haber