İmar Müdürü Aydın ‘Binaların kiriş ve kolonlarıyla oynayanı af etmem’

DüzceSonHaber

İmar Müdürü Aydın ‘Binaların kiriş ve kolonlarıyla oynayanı af etmem’
20.02.2023 - 08:43
Kaynak: Haber Merkezi
4

 

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından yıkılan bazı binaların giriş bölümlerinde bazı kişilerin iş yerlerini yada evlerini büyütmek için binanın taşıyıcı sistemleri ile oynadığı ortaya çıktı. Konuyla alakalı Düzce’de de aynı işlemlerin yapılıp, yapılmadığı merak edilirken, Düzce Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Kalender Aydın net konuştu. Aydın, ‘Binanın statiği ile oynayanlara, kolon, kiriş kesenlere kesinlikle affımız yok. Bu bir cinayettir. Ama Düzce’de bugüne kadar böyle bir tespitimiz yok. Artık 5 yılda bir yapı kullanım izni verdiğimiz binalarda periyodik kontroller yapacağız” dedi.

Kahramanmaraş’ta yaşanan 2 büyük depremden etkilenen 10 vilayette binlerce bina yıkıldı. Yıkılan binaların bazılarında giriş katlarda kolon ve kirişlerin kesilerek, iş yeri yada evlerin genişletildiği görüldü.

Düzce Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Kalender Aydın, iki büyük deprem sonrası Düzce’de yapılan çalışmalar konusunda bilgiler verdi. Aydın, “Bölgede yaşanan en büyük handikaplardan birisi 400-500 yıldır bir deprem olmaması, deprem bilincinin oluşmaması. Bizim burada da uzun aralıklarla meydana gelse bizde unutabilirdik. Düzce genelinde depremle ilgili bir bilinç var. Ben bunu belediyemize ve imar müdürlüğümüze olan taleplerden görebiliyorum. Korkunun yansımaları bize geliyor. Kendi içimizde bunu yaşıyoruz. Burada her zaman deprem olabilir. 20 yıl sonra 30 yıl sonra olacak deniliyor. 20 yıl, 30 yıl sonrada olsa biz bu süreye geleceğiz. Biz gelmezsek evlatlarımız gelecek. Bunu Düzce şehri yaşayacak. Artık deprem ne zaman olacak tahminlerinden öte bu deprem olacak binalarımızı güvenlikli hale nasıl getiririz, yaşananlardan nasıl ders çıkarabiliriz, bizler ne hatalar yapmışız, gelecek nesillere nasıl hata yaptırmayız, bunun yollarına bakmamız gerekir. Artık bunları konuşmamız lazım. Biz Düzce olarak 3 katın, 4 katın üzerine hiç çıkmadık” dedi.

BİNALARDAKİ TADİLATLARA BAKILACAK

Binaların statik tadilatları konusunda çok hassas olduklarını söyleyen Aydın, “Özellikle binaların statik durumuyla ilgili tadilatları ince eleyip, sık dokuyoruz. Kesinlikle tadilatlarla alakalı ki yapı demetin şirketleri ile toplantı yaptık. Yapı denetim şirketlerine şunu dedim. Tadilatlarla ilgili kapsamlı tadilat dediğimiz, bağımsız bölümleri ve yapının statiğini değiştiren, tadilatlarla ilgili kat maliklerinin oluru şart, bunlar olmadan, ruhsat alınmadan, inşaat yerinde devam ediliyorsa kesinlikle bunlarla ilgili mühürleyeceğim ve cezai işlem uygulayacağım. Bu kesin kararımız” ifadelerini kullandı.

KALIPTAN BETON DÖKÜMÜNE KADAR

İmar Müdürü Kalender Aydın, yeni yapılan binalarda bu süreçten sonra kalıp sökümünden, beton dökümüne kadar belediye personellerinin denetim yapacağını söyleyerek “Biz denetimlerimizi yapıyoruz. Bundan sonra kalıpların sökümleriyle alakalı, betonların döküm aşamaları, demir aşamalarında benim ilgili personellerim işin başında bulunacak. Yapı denetim şirketleri bilgilendirme yapacak ve beton dökümünden önce benim personelim gidecek ve o aşamayı görüp, bilecek. Bu benim İmar ve Şehircilik Müdürlüğü olarak asli görevim değil. Kanunlar bu işi yapı denetim şirketlerine vermiş. Ama ben İmar ve Şehircilik Müdürü olarak, Düzce’nin bir çocuğu olarak bunu kendine görev ediniyorum” şeklinde konuştu.

KOLON, KİRİŞ KESMEK CİNAYET

Aydın, kiriş ve kolon kesme konusunda tavizleri olmadığına dikkat çekerek “Bizim 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden sonra iş yerini büyütmek için kolon kesen bir bina sahibine yönelik böyle bir tespitimiz yok. Böyle bir işlemi yapacak bir insan ben bilmiyorum. Bunu yapan insan kesin akılını yemiştir. 17 Ağustos, 12 Kasım depremi öncesi oldu. Bunlar hala mahkemelik. Hala devam eden mahkemeler var. Birinci derecede taşıyıcı sistemi etkileyen değil ama yan yani bizim hesapta olmayan duvar dediğimiz, duvarda bir yük taşıyor ama yönetmelikte yük taşımıyor. Sadece bölme amaçlı olduğu için hesaplar kolon ve kirişler üzerinden gidiyor. Burada ne yaparlar iki bağımsız bölümü vatandaşların rızası olmadan, aradaki duvarları kaldırıp ben bunu bütün kullanıyorum diyebilir. Oda ruhsata tabidir. Onlarla ilgili yakaladıklarımıza da cezai işlem uyguluyoruz.  Bunları durduruyoruz, mühürlüyoruz, savcılıklara suç duyurusunda bulunuyoruz. Biz bunları yönetmeliğin en ince detayına kadar incelememizi yapıyoruz. O vatandaşlar gidiyor ve ifadelerini veriyor. Gerisi savcılık ve hakimlerin işi oluyor. Artık biz o noktaya kadar getiriyoruz. Kolon, kiriş kesme gibi bir şey olursa bunun adı zaten cinayet. Buna bizim müsaade etmemiz mümkün değil. Ben İmar ve Şehircilik Müdürlüğü olarak bizzat onun yazısını zabıtaya yazarım. İş yerini kapatırım. Burada can ve mal güvenliği tehlikede, burayı mühürleyin diye yazarım” dedi.

PERİYODİK KONTROLLER BAŞLIYOR

Her 5 yılda bir yapı kullanım izni verilen binalarda denetim yapacaklarını söyleyen Aydın, “Periyodik kontrollere başlıyoruz. Haziran 2022’de yönetmelik resmi gazetede yayılmandı. Bir değişiklik oldu. Bununla alakalı, 5 yılda bir bizim iskan verdiğimiz yani yapı kullanım izni verdiğimiz binalarda rutin kontrollerimiz olacak. İmar kanununda bir şüphe, şikayet yada ekiplerimizin tespiti olursa müdahale hakkımız saklı. Ama bizim tespitimiz olmadı ama denetimlere devam edeceğiz. Bu 15 Haziran 2022 tarihinde yönetmeliğe konuldu. Yapı denetim firmaları bununla ilgili çalışmalarını ve tespitlerini yapacaklar. Projelere aykırı bir imalat olduğu azman Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü üzerinden bununla ilgili bize çünkü ruhsat kısımları bizde, müdürlük bize yazacak biz gerekli cezai işlemi uygulayacağız. Statikte kesinlikle tavizimiz yok” ifadelerini kullandı.

8 BÖLGEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI BAŞLADI

8 bölgede kentsel dönüşüm çalışması başlattıklarını söyleyen Aydın “Kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Bununla ilgili bakanlığın Kentsel Dönüşüm Statik Planı var. Gerekli evraklarımızı bakanlığa gönderdik. Biz buna 23 kasım depremi öncesi başladık. Deprem denk geldi. Demek ki dersimize iyi çalışıyoruz. 8 bölgede bununla ilgili bir çalışma var. Bunlar birkaç kategoride ilerliyor. Halen çalışmalara devam ettiğimiz için mahalle, mahalle, etap, etap vatandaşlarımıza bilgilendirme yapacağız” şeklinde konuştu.


Editör: D. Son Haber