EYT’liler ilk maaşlarını depremzedelere bağışlayacak

DüzceSonHaber

EYT’liler ilk maaşlarını depremzedelere bağışlayacak
2.03.2023 - 09:02
Kaynak: Haber Merkezi

 

TBMM’de yapılan görüşme ile yasalaşan EYT konusu, EYT mağduru olan ve emekliliği elde edemeyen vatandaşları memnun etti. EYT’nin çıkarılması için 5 yıldır Bolu, Düzce, Sakarya Dernek Başkanı olarak mücadele eden ve EYT Platformu Sözcülüğü yapan Mehmet Ali Çelik, “Bizler EYT’nin siyasi malzeme yapılmasını engelledik ve sonunda yasalaştı” dedi. Çelik ayrıca ilk emekli maaşlarını da deprem bölgesine bağışlayacaklarını bildirdi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Kanuna göre; 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek. Emekli olabilmek için, işe başlama tarihine göre 5 bin ila 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartının da tamamlaması gerekiyor.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Düzce, Sakarya ve Bolu EYT Derneği Başkanı ve EYT platformu sözcüsü Mehmet Ali Çelik “İlk günden beri bu mücadeleye başladığımız 5 sene içinde ETY konusunda bir çok algı ile karşılaştık. Özellikle EYT’nin çıkması adına kurduğumuz derneklerin birleşmesinde şunu gördük ki iktidardan çözüm masasına oturmaktan çok siyasi algı ile EYT’nin çıkmaması için çaba harcanıyordu. Biz Düzce, Bolu, Sakarya Derneği olarak mücadeleye girdik ve sonuca adım adım geldik. Siz davayı sattınız dediler ama davaya en büyük ihaneti yaptıklarını, 5 yıllık süre içinde bu yasanının çıkmaması için çalıştıklarını gördük. Ama nihayetinde TBMM’de bu karar alındı. Herkes memnun oldu. Bu noktada iktidara teşekkür ediyoruz. Bizim hazırladığımız dosyaları sahiplendiler. Milletimize, EYT’li kardeşlerimize hayırlı olsun” dedi.

EYT’liler ilk maaşlarını deprem bölgesine bağışlayacak

Çelik, Bolu, Düzce ve Sakarya Derneği olarak ilk emekli maaşlarını deprem bölgesine bağışlayacaklarını dile getirerek “Bizim bir kampanyamız olacak. İnşallah EYT’liler olarak ilk maaşlarımızı aldığımızda bizde sorumluluk anlayışının, sosyal bir dernek olarak deprem bölgesinde ki kardeşlerimize yardım çalışmamız olacak. Bizlerde gereğini yapacağız” ifadelerini kullandı.

EYT’yi siyasi malzeme olarak kullanılmaktan kurtardık

Çelik son olarak EYT’nin yıllardır siyasi malzeme olarak kullanılmaya çalışıldığını belirterek “5 bin prim günü konusunda iktidar tarafından bir söz verilmedi. 1999 öncesi hakların iadesi konusunda talebimiz vardı. Ancak iktidarın aldığı karar emeklilik için yaş şartının kaldırılması oldu. Diğer yandan herkes e-devlet üzerindeki prim süresini dolduracak. Erkekler 25 yıllık kadınlar ise 20 yıllık hizmet süresini doldurmuş olacak. EYT’lilerin siyasi malzeme olarak kullanılmasını engelledik. İktidarla görüşmelerimizi yaptık ancak muhalefet yöneticileri ile görüşme yaptık. Ancak çözüm masası iktidardı. Biz çözüme çözüm olacak kişilerle görüştük ve sonuçta yasalaşmasını sağladık” şeklinde konuştu.


Editör: D. Son Haber