Düzce fayı 200 yıl deprem üretmez

DüzceSonHaber

Düzce fayı 200 yıl deprem üretmez
7.03.2023 - 14:06
Kaynak: Haber Merkezi

 

Jeofizik Mühendisleri Odası eski Düzce İl Temsilcisi Cemil Acar, Düzce’de önümüzdeki 200 yıl içinde büyük bir deprem beklemediğini söyledi.

Acar, Düzce fayı adı verilen fayın 200 yıl daha deprem üretemeyeceğini, ancak etrafında bulunan Bolu, Hendek ve Çilimli faylarının deprem üretebileceğini belirtti.

Acar, “Düzce’de deprem bekleniyor mu? Düzce’yi ilgilendiren en önemli fay Düzce fayı. Gölyaka ile Kaynaşlı arasında yer alıyor. Bu fay 7,2 büyüklüğünde deprem üretti. Bunun yılda 2 santimetre bir güç enerji ettiğini düşünürsek yeni deprem üretmesi 250-300 yılı bulur. Düzce’de büyük bir depremin olması için istatistiksel olarak 200 yıl gerekiyor” dedi.

Düzce için Çilimli ve Bolu faylarının önemli olduğuna dikkat çeken Acar, “Düzce merkezleri deprem beklemiyorum, Bolu ya da Hendek’te bekliyorum. İkincil olarak etkileneceğiz. Önümüzdeki 25-30 yıl içinde yine bir deprem yaşanacak. Bizim için Düzce fayının yeniden 7,2 deprem üretmesi 200 yıl sonrasına denk geliyor. Kırılacak yer kalmadı. Segment kalmadı. Çilimli vardı, oda gitti. Düzce’de 6 şiddetinde bir deprem yoktu diyorduk, o da 23 Kasım depreminde yerleşti. 5’ten büyük deprem beklemiyorum. Hendek ile Adapazarı arası kırılması, Bolu dağına dayandı ve kırılmadı. Buralarda bir deprem olacak ve Düzce ikinci derece etkilenecek” şeklinde konuştu.

YENİ BİNALARA GÜVENİYORUM

Cemil Acar,  mühendislik hizmeti alan 3 katlı binalara güvendiğini vurgulayarak, “Ancak 4 ve 5 katlı binalara güvenmiyorum. Yapımızı çok sağlam yapıyoruz diyorlarsa üstünü ne kadar sağlam yaparsanız yapın altı çürükse kaçınılmaz son oluyor. TOKİ konutları tünel kalıp sistemi ile yapılıyor ve dayanıklı. Bizi yaptığımız binaların alt kısmı ticari alan olduğu için yumuşak kat olarak kalıyor” dedi.

“TÜRKİYE’DE ÜÇÜNCÜ İL DÜZCE”

Yapılaşma konusunda en sağlam yapılara sahip olan 3. İlin Düzce olduğuna dikkat çeken Acar, “Bizim ortalama 3 kat çoğunlukta. Ovada yaşamak istiyorsak 3 katlı binalar yapacağız. Ancak ovada değil yukarda yaşayacaksak yüksek katlı binalar yapılabilir. Ovada 3 kattan fazla yapılacaksa yerlerin belirlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE FARUK ÖZLÜ’YE DESTEK VERMELİYİZ

Son olarak kentsel dönüşüm konusunda Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’ye destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Acar, “Kentsel dönüşümde vatandaşların haklarının korunması gerekiyor. Ben Faruk Bey’e güvencim sonsuz. Aynı siyasi görüşlere sahip olmamamıza rağmen kararlı duruş görüyorum. Düzce’ye yaptıkları hizmetleri altyapısal olarak el attığını görüyorum. Bu memnun ediyor. Belki süresi yetmeyecek ama ben tekrar aday olsa oy verecek kişiler arasındayım. Ben bir çok belediye başkanı gördüm. Ama Faruk Bey ciddi işler yapıyor. Bu anlamda kentsel dönüşüm projelerine de destek çıkmak lazım. Düzce şehir merkezinde bir köhneleşmiş durum görüyorsunuz. Bu binaların restore edilmesi mümkün. Ama bunu proje edilmiyorsa vatandaşların hakları korunarak kentsel dönüşüm yapılması taraftarayım” şeklinde konuştu.


Editör: D. Son Haber