Şap alarmı! Aşılamanın bir an önce başlaması gerekiyor

DüzceSonHaber

Şap alarmı! Aşılamanın bir an önce başlaması gerekiyor
10.03.2023 - 16:33
Haber Merkezi

 

Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, Türkiye’de en son 1969 yılında görülen SAT-2 tipi şap hastalığının tekrar görüldüğünü söyledi. Karanfil, bu şap hastalığı tipinin hızlı yayıldığını ve bir an önce aşılamaların başlaması gerektiğini vurguladı.

Diğer ülkelerden Türkiye'ye geldiği düşünülen yeni bir şap virüsü nedeniyle ülke genelinde alarm verildi. SAT-2 tipi şap virüsü olarak adlandırılan virüs nedeniyle hayvan pazarları kapatıldı. Mezbahalara gidiş dışında hayvan nakilleri yasaklandı. Düzce’de SAT-2 tipi şap hastalığına rastlanmazken, en yakın Zonguldak ilinde rastlandı. Bu sebeple Düzce’de de tüm tedbirler en üst seviyeye çıkarıldı.

Türkiye'de yıllar önce görülen ancak uzun süredir rastlanmayan  şap hastalığının ekonomik kayıplara neden olduğunu söyleyen Düzce Veteriner Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, bakanlığın hastalığa karşı aşılama yaptığını belirtti. İlk şap vakasının Ağrıda  görüldüğünü ifade eden Karanfil, " Düzce'nin dez avantajlı bir durumu var. Ağrıdan bir çok vatandaşımız Düzce'ye hayvan getiriyor. Herhangi bir olumsuzluğa rastlamadık ancak Zonguldak ilinde de 3 vaka olduğu duyumunu aldık.  Türkiye'de uzun yıllardır görülmüyordu. Bu hastalığın öldürücülüğünden ziyade agresif bir hastalık olması nedeniyle çokça hayvana bulaşıp öncelikle ekonomik kayıplara sebebiyet veriyor." dedi.

Tarım Bakanlığının aşı çalışmalarına başladığını ve en kısa sürede il ve ilçelere aşıların dağıtılacağını söyleyen Karanfil, "Türkiye genelinde 17 milyon büyükbaş, 57 milyon civarında küçükbaş hayvanımız mevcut. 45 milyon doz civarında aşıya ihtiyacımız var. Hızlı bir şekilde aşı yaparak mücadeleye hazırız. Yetkililere çağrım, bizim 45 milyon aşıyı 1, 1,5 ay içinde yapmamız gerekiyor. İlk etapta pazarların açılabilmesi için bu aşıları yapmamız gerekiyor. Mevcut kapasiteyle 20 hafta diyoruz, ama bunu ya ithalat yoluyla ya da başka laboratuvarlardan yardım alarak bu kapasiteyi artırmalıyız artıramazsak biz bu hastalığı kurbanı etkileyecek şekilde yönetme şansımız olmayabilir. Yetkililere de buradan çağrımız olsun. " şeklinde konuştu.

Karanfil şap hastalığının ve hayvan pazarlarının kapatılmasının et fiyatlarını da olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak, " Zaten hayvan varlığında da sıkıntılar vardı. Açsak sıkıntıya girilecek, kapatsak daha çok sıkıntıya girecek. Bizim yapmamız gereken düzgün bir şekilde yeterli miktarda aşıyı bir an önce üretip bir an önce sahada bunun uygulanmasını sağlamak. Bir an önce başlamamız gerekiyor." İfadelerini kullandı.


Editör: D. Son Haber