Veteriner hekimlerin talepleri var

DüzceSonHaber

Veteriner hekimlerin talepleri var
29.04.2023 - 09:36
Kaynak: Haber Merkezi

 

Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, 29 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada veteriner hekimlerin sorunlarını ve taleplerini dile getirdi.

Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, veteriner hekimlerin gündemin dışında tutulduğuna dikkat çekerek “Ülkemize kattığımız ekonomik değerler bir yana, insan sağlığı için vazgeçilmez olan koruyucu hekimlik, aşı üretimi, güvenilir ve sağlıklı hayvansal gıdaya erişim ile hayvan sağlığı ,refahı, çevre sağlığı gibi hayati alanlarda ciddi katkılar sağladık. Buna rağmen çalışma koşullarımız, iş güvenliği, özlük haklarımız ve ücretler açısından mesleğimizin mütemadiyen haksızlığa maruz kalmıştır.  Farklı meslek gruplarına yapılan iyileştirmelerde veteriner hekimler kapsam dışı bırakılırken, insanca yaşam ve görev yapma güçleşmiştir.  Bu nedenle mesleğimizin yıllardır yaşadığı hak kayıplarını, bunun toplum, çevre, hayvan sağlığı ve refahına muhtemel etkilerini kamuoyuyla paylaşmak ve dikkatlerini çekmek istiyoruz” dedi.

‘TALEPLERİNİ SIRALADI’

Karanfil özellikle kamuda çalışan veterinerlerin haklarının korunması konusunda taleplerini sıralayarak “Kamuda çalışan Veteriner hekimler 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre sağlık hizmetleri sınıfındadır. Kamu Veteriner Hekimlerinin 2006 yılında ellerinden alınan bir yılda iki aya denk gelen fiili hizmet(yıpranma) hakları geri verilmeli. Diğer sağlık sınıfı emeklilerine yapılan özel iyileştirmeler Emekli Veteriner Hekimler için de yapılmalı. Özel hizmet tazminatı, ek ödeme ve ek gösterge puanları yükseltilmeli.  Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen birçok büyük projede mühendisler ile birlikte çalışan veteriner hekimler büyük proje tazminatından yararlanmalıdır. Ayrıca, her yıl fakültelerimizden mezun olan olan 3000 yeni Veteriner Hekim için kamu alım yapmalı ya da istihdam alanları oluşturmalı, yıpranma payları özel veteriner hekimlere de verilmeli, oluşturulacak üretime dayalı istikrarlı hayvancılık politikaları ile ithalat önlenirken yeni istihdam alanlarına zemin hazırlanmalıdır. Serbest veteriner hekimlerin meslek icra şartları düşünülerek avantajlı araç(ÖTV muafiyeti vb.) alıması sağlanmalı, uluslararası serbest dolaşım hakkı ve mesleki gelişimleri desteklenmelidir.  Hem kamu hem özel Veteriner Hekimlerimiz Sağlıkta Şiddet Yasası güvencesine de alınmalıdır. 2023 Dünya Veteriner Hekimler Günü sebebiyle bir kez daha belirtmek isteriz ki; biz Veteriner Hekimler Tek sağlık konseptinin en önemli değeriyiz. Kamuoyu bilmelidir ki, mesleğimizde yaşanan olumsuzluklar esasen, toplum sağlığı,  hayvan sağlığı, çevre sağlığı, ulaşılabilir, sağlıklı et, süt ve diğer hayvansal ürünlerde yaşanacak sorunlar anlamına gelmektedir. Hakkettiği değerlere ulaştığı ve taleplerinin karşılandığı yıllar ümidiyle tüm veteriner hekimlere gayretleri için teşekkür ederken, 2023 Yılı Dünya Veteriner Hekimler Gününü kutluyorum” ifadelerini kullandı.


Editör: D. Son Haber

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.