Karaca yavrularını annesiz bırakmayın

DüzceSonHaber

Karaca yavrularını annesiz bırakmayın
11.05.2023 - 09:12
Kaynak: Haber Merkezi

 

Düzce’de yaban hayatı içinde sıkça görülen karacaların yavrulama zamanı geldi. Bazı çiftçilerde gördükleri karaca yavrularını kayboldukları gerekçesi ile bulundukları yerden alarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne teslim ediyor. Çiftçiler ve orman köylüleri farkında olmadan iyilik yapmak isterken karaca yavrularını annesiz bırakıyor. Konuyla ilgili olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Düzce Şube Müdürlüğü’nden önemli uyarı geldi.

Düzce’nin dağlık ve ormanlık alanlarında yaban hayatın içinde sıkça görülen karacaların yavrulama zamanı geldi. Kendilerine en uygun yerleri seçen karacalar, kendilerini beslemek için zaman zaman fındık bahçeleri içerisine yada ormanlık alanların güvenli yerlerinde bulunan otların aralarında yavrularını saklayarak uzaklaşıyorlar. Fındık bahçesi temizleyen yada ormanlık alanda odun toplamak yada başka bir sebeple bulunan vatandaşlar ise karaca yavrularını gördüklerinde kaybolduklarını düşünerek bulundukları yerden alıyorlar.

Bulundukları yerden alınan karaca yavrularının bir kısmı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne teslim edilirken bir kısmına ise ulaşılamıyor. Ancak anne karacanın bıraktığı yerden alınan yavrular tekrar yerine konulsa dahi anne bu yavruyu kabul etmeyerek ölüme terk ediyor.

Konuyla ilgili olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Düzce Şube Müdürlüğü’nden yapılan uyarıda, yaralı olmayan ve özellikle otlar arasında saklanmış yavrulara dokunulmaması istenerek “Otların arasında yavru karaca gördüğünüzde yaralı ve bitkin halde değilse rahatsız etmeyiniz. Anne karaca beslenirken yavrularını güvenli bir yere saklar. Yavruları doğada bırakın. Anne karaca yavrusunu 6 saat içinde alacaktır” denildi.


Editör: D. Son Haber

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.