Katil arı canlandı kestane ağaçları kurumaya başladı

DüzceSonHaber

Katil arı canlandı kestane ağaçları kurumaya başladı
11.05.2023 - 10:04
Kaynak: Haber Merkezi

Bahar aylarının gelmesi ile kestane ağaçlarının çiçeklerine yerleşen gal arıları kestane ağaçları ile meyvelerine zarar vermeye başladı. Kestane hasta diyen arıcılar ise gal arısı ile mücadele edecek biyolojik savaşçı böceklerin doğaya salınmasını istediler.

Düzce’de son dönemde sıkça görülmeye başlayan ve kestane ağaçları ile çiçeklerine zarar veren halk arasında katil arı olarak bilinen gal arısı bu yılda görülmeye ve kestane ağaçlarına zarar vermeye başladı. Kestane meyvesi ve kestane balı üretiminin yüzde 50 oranında düşüş yaşamasına neden olan gal arısı ile mücadele konusunda arıcılar, biyolojik mücadele edecek böceklerin bir an önce doğaya salınmasını istediler.

Kestane üreticileri “Yeşil Düzcemiz ile ün yapmış kestanemiz artık hasta. Kestane ağaçları gal arısı denilen bir böcek türünün istilasına uğradı. 3 yıldır gerek bağlı STK'lar, gerek bağlı kurumlar istenilen performansı gösteremediler. Yaşanan iletişim kopukluğu nedeniyle gal arısı pik yapma noktasına geldi. Biz üreticiler artık Bolu Orman Bölge Müdürlüğü ile Düzce Orman İşletme Müdürlüğü ve tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne gitmekten usandık. Tam mevsiminde gal arısı ile mücadele edecek böcek bırakılması gerekiyor. Düzceli siyaset insanlarından, büyük STK kuruluşlarından yardım etmelerini, orman müdürlüklerini tekrar bilgilendirmelerini istiyoruz. Düzce bizim, kestane bizim, fındık bizim” dediler.


Editör: D. Son Haber

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Son Haber (www.duzcesonhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.